• O VINTAGE KITCHEN
    • O MNĚ
    • INGREDIENCE
  • RECEPTY
    • Rychlé
    • Malé
      • Snídaně
      • Polévky
      • Chuťovky
    • Velké
      • Maso
      • Nemaso
    • Zdravé
    • Sladké
      • Slazené přírodním cukrem
      • Slazené přírodními sirupy
      • Bez cukru
      • Cukroví
    • Kynuté
      • Kváskové
      • Drožďové
    • Tekuté
      • Káva&čaje
      • Šťávy
      • Koktejly
    • Vintage
  • PŘÍRODNÍ VÍNA
    • Vína
    • Vinařství
    • Food pairing
  • CESTOVÁNÍ
  • BLOG
    • Rozhovory
    • Články
Instagram
Právě dozrává bob obecný. Na našich talířích se dnes bob moc často neobjevuje, ale dříve to byla vedla hrachu nejrozšířenější luštěnina, dokud ho z našich polí nevytlačily fazole a brambory. Bob obecný pochází původně ze Středomoří a nyní se pěstuje téměř všude na světě. V mnoha místech světa hraje pro svojí vysokou výživnost roli základní potraviny a v podobě instantnícg kaších se dováží i do rozvojových zemí. Tam poputuje i bob z pole mého táty, v kterém si poslední zelené lusky sbíraly Nina se Stelou. Slupka zralého bobu je totiž černá a suchá a její plody se musí před konzumací máčet. Bob chutná lehce ořechově a nasládle, a má jemnou až krémovou konzistenci. Pravidelné pojídání bobů se doporučuje kvůli vysokému obsahu vitaminů skupiny B, které podporují četné metabolické procesy v těle. Zralé boby jsou rovněž bohaté na kyselinu listovou, která zajišťuje četné růstové procesy v těle a hraje důležitou roli v krvetvorbě. Boby si můžete připravit jako jakékoliv jiné fazole a přidat si je do salátů, polévek nebo z něj uvařit výbornou kaši. Zelené mladé boby se dají jíst i čerstvé nebo je stačí jen blanšírovat. Nám bob moc chutná, tak pokud ho někde uvidíte, doporučuji vyzkoušet.

#bob #lusteniny #pole #leto #zdravi #fazole #sklizen #zdravejidlo #summerfeeling #summerfield #vecer #vpoli #vysocina #cechy #cechykrasnecechyme #priroda #plodylody #summermoments #narurelovers #oldtimes #sunsetlight #naturelight #naturephoto
Právě dozrává bob obecný. Na našich talířích se dnes bob moc často neobjevuje, ale dříve to byla vedla hrachu nejrozšířenější luštěnina, dokud ho z našich polí nevytlačily fazole a brambory. Bob obecný pochází původně ze Středomoří a nyní se pěstuje téměř všude na světě. V mnoha místech světa hraje pro svojí vysokou výživnost roli základní potraviny a v podobě instantnícg kaších se dováží i do rozvojových zemí. Tam poputuje i bob z pole mého táty, v kterém si poslední zelené lusky sbíraly Nina se Stelou. Slupka zralého bobu je totiž černá a suchá a její plody se musí před konzumací máčet. Bob chutná lehce ořechově a nasládle, a má jemnou až krémovou konzistenci. Pravidelné pojídání bobů se doporučuje kvůli vysokému obsahu vitaminů skupiny B, které podporují četné metabolické procesy v těle. Zralé boby jsou rovněž bohaté na kyselinu listovou, která zajišťuje četné růstové procesy v těle a hraje důležitou roli v krvetvorbě. Boby si můžete připravit jako jakékoliv jiné fazole a přidat si je do salátů, polévek nebo z něj uvařit výbornou kaši. Zelené mladé boby se dají jíst i čerstvé nebo je stačí jen blanšírovat. Nám bob moc chutná, tak pokud ho někde uvidíte, doporučuji vyzkoušet.

#bob #lusteniny #pole #leto #zdravi #fazole #sklizen #zdravejidlo #summerfeeling #summerfield #vecer #vpoli #vysocina #cechy #cechykrasnecechyme #priroda #plodylody #summermoments #narurelovers #oldtimes #sunsetlight #naturelight #naturephoto
Pavla Janečková Hájková
vintagekitchen.cz
•
Follow
Právě dozrává bob obecný. Na našich talířích se dnes bob moc často neobjevuje, ale dříve to byla vedla hrachu nejrozšířenější luštěnina, dokud ho z našich polí nevytlačily fazole a brambory. Bob obecný pochází původně ze Středomoří a nyní se pěstuje téměř všude na světě. V mnoha místech světa hraje pro svojí vysokou výživnost roli základní potraviny a v podobě instantnícg kaších se dováží i do rozvojových zemí. Tam poputuje i bob z pole mého táty, v kterém si poslední zelené lusky sbíraly Nina se Stelou. Slupka zralého bobu je totiž černá a suchá a její plody se musí před konzumací máčet. Bob chutná lehce ořechově a nasládle, a má jemnou až krémovou konzistenci. Pravidelné pojídání bobů se doporučuje kvůli vysokému obsahu vitaminů skupiny B, které podporují četné metabolické procesy v těle. Zralé boby jsou rovněž bohaté na kyselinu listovou, která zajišťuje četné růstové procesy v těle a hraje důležitou roli v krvetvorbě. Boby si můžete připravit jako jakékoliv jiné fazole a přidat si je do salátů, polévek nebo z něj uvařit výbornou kaši. Zelené mladé boby se dají jíst i čerstvé nebo je stačí jen blanšírovat. Nám bob moc chutná, tak pokud ho někde uvidíte, doporučuji vyzkoušet. #bob #lusteniny #pole #leto #zdravi #fazole #sklizen #zdravejidlo #summerfeeling #summerfield #vecer #vpoli #vysocina #cechy #cechykrasnecechyme #priroda #plodylody #summermoments #narurelovers #oldtimes #sunsetlight #naturelight #naturephoto
před 3 dny
View on Instagram |
1/12
Tyhle horké dny volají po pořádném osvěžení. Letos na koupání moc času nemám, tak si alespoň s chutí dám sorbet nebo zmrzlinu, nejraději takovou, aby to nebylo jen o schlazení a mlsání, ale aby v sobě obsahovala i něco dobrého pro zdraví. Zrovna takový sorbet jsem nedávno vyráběla inspirovaná čajem Leros Cold Brew, který obsahuje levanduli, meduňku a sléz maurský. Jako nosné aroma jsem si pro svůj sorbet vybrala krásně vonící levanduli a borůvky plné antioxidantů, doplnila je osvěžující chutí citronu a servírovala s čerstvými lístky meduňky, jejichž citrusová vůně navozuje příjemný pocit klidu. K sorbetu jsem si ještě dala zmíněný ledový čaj @leros_bylinna_harmonie a bylo mi krásně po těle i na duši.
 
INGREDIENCE:
14 KVÍTKŮ LEVANDLULE
180 G CUKRU SUCANAT
180 G VODY
400 G BORŮVEK
6 LŽIC CITRONOVÉ ŠŤÁVY
 
Cukr přesypte do menšího kastrůlku s odměřenou vodou a přidejte k němu zastřihnutá kvítka levandule. Pozvolna vařte, dokud se cukr nerozpustí a voda lehce nezhoustne. Cukrový rozvar s levandulí nechte v pokojové teplotě louhovat 12-24 hodin. Druhý den přemístěte očištěné a proprané borůvky do mixéru, sirup zbavený levandule ohřejte a nalijte k borůvkám. Borůvky se sirupem rozmixujte do hladka a dochuťte postupně dávkovanou citronovou šťávou. Borůvkovou levandulovou směs přemístěte do lednice a nechte úplně vychladlou. Po pár hodinách směs nalijte do zmrzlinovače a promíchávejte přibližně 20 minut, aby se do zmrzliny dostal vzduch a získala na co nejlepší textuře. Směs pak přendejte do mrazuvzdorné nádoby do mrazáku nastaveného na co nejnižší teplotu (až bude zmrzlina tuhá, můžete zase teplotu vrátit na původní hodnotu) a nechte zatuhnout. Pokud nemáte zmrzlinovač, tak po 40 minutách zmrzlinu z mrazáku vytáhněte a promíchejte od krajů ke středu. Zmrzlina totiž začne tuhnout na krajích, zatímco střed zůstává delší dobu tekutý. Poté vraťte zpátky do mrazáku a opakujte proces po půlhodinách, dokud nebude zmrzlina pevná a hladká. Celé tuhnutí trvá přibližně 4 hodiny.

#leros #caj #ledovycaj #sorbet #zmrzlina #boruvky #levandule #osvezeni #leto #aroma #horko #zahrada #zdravi #antioxidanty #piti #coldbrewtea #byliny #ovoce #zatisi #stilllifephotography #bloggertagwish
Pavla Janečková Hájková
vintagekitchen.cz
•
Follow
Tyhle horké dny volají po pořádném osvěžení. Letos na koupání moc času nemám, tak si alespoň s chutí dám sorbet nebo zmrzlinu, nejraději takovou, aby to nebylo jen o schlazení a mlsání, ale aby v sobě obsahovala i něco dobrého pro zdraví. Zrovna takový sorbet jsem nedávno vyráběla inspirovaná čajem Leros Cold Brew, který obsahuje levanduli, meduňku a sléz maurský. Jako nosné aroma jsem si pro svůj sorbet vybrala krásně vonící levanduli a borůvky plné antioxidantů, doplnila je osvěžující chutí citronu a servírovala s čerstvými lístky meduňky, jejichž citrusová vůně navozuje příjemný pocit klidu. K sorbetu jsem si ještě dala zmíněný ledový čaj @leros_bylinna_harmonie a bylo mi krásně po těle i na duši. INGREDIENCE: 14 KVÍTKŮ LEVANDLULE 180 G CUKRU SUCANAT 180 G VODY 400 G BORŮVEK 6 LŽIC CITRONOVÉ ŠŤÁVY Cukr přesypte do menšího kastrůlku s odměřenou vodou a přidejte k němu zastřihnutá kvítka levandule. Pozvolna vařte, dokud se cukr nerozpustí a voda lehce nezhoustne. Cukrový rozvar s levandulí nechte v pokojové teplotě louhovat 12-24 hodin. Druhý den přemístěte očištěné a proprané borůvky do mixéru, sirup zbavený levandule ohřejte a nalijte k borůvkám. Borůvky se sirupem rozmixujte do hladka a dochuťte postupně dávkovanou citronovou šťávou. Borůvkovou levandulovou směs přemístěte do lednice a nechte úplně vychladlou. Po pár hodinách směs nalijte do zmrzlinovače a promíchávejte přibližně 20 minut, aby se do zmrzliny dostal vzduch a získala na co nejlepší textuře. Směs pak přendejte do mrazuvzdorné nádoby do mrazáku nastaveného na co nejnižší teplotu (až bude zmrzlina tuhá, můžete zase teplotu vrátit na původní hodnotu) a nechte zatuhnout. Pokud nemáte zmrzlinovač, tak po 40 minutách zmrzlinu z mrazáku vytáhněte a promíchejte od krajů ke středu. Zmrzlina totiž začne tuhnout na krajích, zatímco střed zůstává delší dobu tekutý. Poté vraťte zpátky do mrazáku a opakujte proces po půlhodinách, dokud nebude zmrzlina pevná a hladká. Celé tuhnutí trvá přibližně 4 hodiny. #leros #caj #ledovycaj #sorbet #zmrzlina #boruvky #levandule #osvezeni #leto #aroma #horko #zahrada #zdravi #antioxidanty #piti #coldbrewtea #byliny #ovoce #zatisi #stilllifephotography #bloggertagwish
před 7 dny
View on Instagram |
2/12
Další ranní výprava tentokrát za focením do kapitoly ZELENINA. Tuhle fotku nakonec do kuchařky nepoužiju, ale dávám ji alespoň sem. Při focení se k nám připletla kočička, která mi dělala milou společnost na několika scénách a proto se mi tak líbí. Na Novém světě je to brzo ráno stejně hezké jako v poli s obilím. Krásné světlo a staré liduprázdné uličky, místy dokonce i bez parkujících aut, dokonale připomínaly doby minulé. Proto jsem sem ale fotit nejela. Všechna místa v kuchařce, které se v ní objeví, jsou má oblíbená a nikdy nehrají roli pouhé kulisy. Na Novém světě jsem se kdysi v zimě uprostřed noci procházela se svým mužem a povídali si o nás dvou. Byla to totální romantika, na kterou se nikdy nezapomíná. 😀😍😀

#staremesto #novysvet #praha #rano #svitani #ranni #svetlo #morninglight #oldtown #schody #stairs #stairsandsteps #lastcentury #zelenina #kosik #trh #romantika #vzpominka #romanticscene #oldtimes #mymemories #longdresses #kucharka #cookbook #varim #pisu #fotim
Pavla Janečková Hájková
vintagekitchen.cz
•
Follow
Další ranní výprava tentokrát za focením do kapitoly ZELENINA. Tuhle fotku nakonec do kuchařky nepoužiju, ale dávám ji alespoň sem. Při focení se k nám připletla kočička, která mi dělala milou společnost na několika scénách a proto se mi tak líbí. Na Novém světě je to brzo ráno stejně hezké jako v poli s obilím. Krásné světlo a staré liduprázdné uličky, místy dokonce i bez parkujících aut, dokonale připomínaly doby minulé. Proto jsem sem ale fotit nejela. Všechna místa v kuchařce, které se v ní objeví, jsou má oblíbená a nikdy nehrají roli pouhé kulisy. Na Novém světě jsem se kdysi v zimě uprostřed noci procházela se svým mužem a povídali si o nás dvou. Byla to totální romantika, na kterou se nikdy nezapomíná. 😀😍😀 #staremesto #novysvet #praha #rano #svitani #ranni #svetlo #morninglight #oldtown #schody #stairs #stairsandsteps #lastcentury #zelenina #kosik #trh #romantika #vzpominka #romanticscene #oldtimes #mymemories #longdresses #kucharka #cookbook #varim #pisu #fotim
před 1 týdnem
View on Instagram |
3/12
Představím vám další uvádějící fotografii v mé chystané kuchařce, tentokrát ke kapitole MASO. Musím přiznat, že jsem si hodně lámala hlavu s tím, jak takové maso nafotit, aby se na to dobře koukalo a nebylo to až příliš “real”. Nakonec jsem zvolila pojetí šerosvitu se scénou připomínající obrazy starých mistrů. I když do jejich uměleckého vyjádření má moje fotka pořád daleko, zdá se mi, že takhle je to syrové maso celkem snesitelné. Co myslíte?

Na fotce hraje obrovskou roli krásný měděný kotlík z @antik_spomysl, bez kterého by to vůbec nefungovalo. A ještě musím pochválit mojí Stelinku, která se sama nabídla, že mi bude přisvětlovat a vydržela se zlatou odrazkou kolem mě pobíhat přes dobrou hodinu a pak si zkoušela scénu i sama fotit. Tak jsme si to spolu krásně užily❤️

#maso #meatloaf #copperpot #copperlove #stilllife #stillifephotography #oldmasterpaintings #oldmasters #chiaroscuroinspired #chiaroscuro #kucharka #cookbook #varim #fotim #tvorim #pisu #darkmoodphotography #darkmoody #photoinspiration #seekinginspiration #sero #motivationdesdienstags
Pavla Janečková Hájková
vintagekitchen.cz
•
Follow
Představím vám další uvádějící fotografii v mé chystané kuchařce, tentokrát ke kapitole MASO. Musím přiznat, že jsem si hodně lámala hlavu s tím, jak takové maso nafotit, aby se na to dobře koukalo a nebylo to až příliš “real”. Nakonec jsem zvolila pojetí šerosvitu se scénou připomínající obrazy starých mistrů. I když do jejich uměleckého vyjádření má moje fotka pořád daleko, zdá se mi, že takhle je to syrové maso celkem snesitelné. Co myslíte? Na fotce hraje obrovskou roli krásný měděný kotlík z @antik_spomysl, bez kterého by to vůbec nefungovalo. A ještě musím pochválit mojí Stelinku, která se sama nabídla, že mi bude přisvětlovat a vydržela se zlatou odrazkou kolem mě pobíhat přes dobrou hodinu a pak si zkoušela scénu i sama fotit. Tak jsme si to spolu krásně užily❤️ #maso #meatloaf #copperpot #copperlove #stilllife #stillifephotography #oldmasterpaintings #oldmasters #chiaroscuroinspired #chiaroscuro #kucharka #cookbook #varim #fotim #tvorim #pisu #darkmoodphotography #darkmoody #photoinspiration #seekinginspiration #sero #motivationdesdienstags
před 2 týdny
View on Instagram |
4/12
Pomůžete mi s výběrem fotky uvádějící vyprávěním o obilovinách kapitolu  PEČIVO? 
Stačí do komentáře napsat číslo fotky, která se vám nejvíce líbí, s tím že ta vrchní má číslo I.
Sehnat dneska pole s vysokým obilím je tedy nadlidský výkon. Všude roste vyšlechtěná zakrslá pšenice a kdyby můj táta na motorce nesjezdil okolí naší rodné vesnice na Vysočině, asi bych fotky připomínající staré časy do kuchařky neměla. Po dlouhé době jsem se prošla krajinou hned po svítání a tak mě to nabilo, že úplně zmizel pocit zoufalé nevyspalosti. Byla to prostě neopakovatelná nádhera.🙌 

#pole #obili #leto #svitani #ceskapriroda #priroda #rano #krajina #slunce #cechykrasnecechyme #venkov #foceni #kucharka #natureshooting #morninglight #cookbook #wheatgrass #grainisgood #seekinginspiration #oldpictures #atmospherics #fieldtrip #sunlight_art #sunlightphotography #naturelandscape #naturelwonen #bloggazdaily
Pomůžete mi s výběrem fotky uvádějící vyprávěním o obilovinách kapitolu  PEČIVO? 
Stačí do komentáře napsat číslo fotky, která se vám nejvíce líbí, s tím že ta vrchní má číslo I.
Sehnat dneska pole s vysokým obilím je tedy nadlidský výkon. Všude roste vyšlechtěná zakrslá pšenice a kdyby můj táta na motorce nesjezdil okolí naší rodné vesnice na Vysočině, asi bych fotky připomínající staré časy do kuchařky neměla. Po dlouhé době jsem se prošla krajinou hned po svítání a tak mě to nabilo, že úplně zmizel pocit zoufalé nevyspalosti. Byla to prostě neopakovatelná nádhera.🙌 

#pole #obili #leto #svitani #ceskapriroda #priroda #rano #krajina #slunce #cechykrasnecechyme #venkov #foceni #kucharka #natureshooting #morninglight #cookbook #wheatgrass #grainisgood #seekinginspiration #oldpictures #atmospherics #fieldtrip #sunlight_art #sunlightphotography #naturelandscape #naturelwonen #bloggazdaily
Pomůžete mi s výběrem fotky uvádějící vyprávěním o obilovinách kapitolu  PEČIVO? 
Stačí do komentáře napsat číslo fotky, která se vám nejvíce líbí, s tím že ta vrchní má číslo I.
Sehnat dneska pole s vysokým obilím je tedy nadlidský výkon. Všude roste vyšlechtěná zakrslá pšenice a kdyby můj táta na motorce nesjezdil okolí naší rodné vesnice na Vysočině, asi bych fotky připomínající staré časy do kuchařky neměla. Po dlouhé době jsem se prošla krajinou hned po svítání a tak mě to nabilo, že úplně zmizel pocit zoufalé nevyspalosti. Byla to prostě neopakovatelná nádhera.🙌 

#pole #obili #leto #svitani #ceskapriroda #priroda #rano #krajina #slunce #cechykrasnecechyme #venkov #foceni #kucharka #natureshooting #morninglight #cookbook #wheatgrass #grainisgood #seekinginspiration #oldpictures #atmospherics #fieldtrip #sunlight_art #sunlightphotography #naturelandscape #naturelwonen #bloggazdaily
Pomůžete mi s výběrem fotky uvádějící vyprávěním o obilovinách kapitolu  PEČIVO? 
Stačí do komentáře napsat číslo fotky, která se vám nejvíce líbí, s tím že ta vrchní má číslo I.
Sehnat dneska pole s vysokým obilím je tedy nadlidský výkon. Všude roste vyšlechtěná zakrslá pšenice a kdyby můj táta na motorce nesjezdil okolí naší rodné vesnice na Vysočině, asi bych fotky připomínající staré časy do kuchařky neměla. Po dlouhé době jsem se prošla krajinou hned po svítání a tak mě to nabilo, že úplně zmizel pocit zoufalé nevyspalosti. Byla to prostě neopakovatelná nádhera.🙌 

#pole #obili #leto #svitani #ceskapriroda #priroda #rano #krajina #slunce #cechykrasnecechyme #venkov #foceni #kucharka #natureshooting #morninglight #cookbook #wheatgrass #grainisgood #seekinginspiration #oldpictures #atmospherics #fieldtrip #sunlight_art #sunlightphotography #naturelandscape #naturelwonen #bloggazdaily
Pomůžete mi s výběrem fotky uvádějící vyprávěním o obilovinách kapitolu  PEČIVO? 
Stačí do komentáře napsat číslo fotky, která se vám nejvíce líbí, s tím že ta vrchní má číslo I.
Sehnat dneska pole s vysokým obilím je tedy nadlidský výkon. Všude roste vyšlechtěná zakrslá pšenice a kdyby můj táta na motorce nesjezdil okolí naší rodné vesnice na Vysočině, asi bych fotky připomínající staré časy do kuchařky neměla. Po dlouhé době jsem se prošla krajinou hned po svítání a tak mě to nabilo, že úplně zmizel pocit zoufalé nevyspalosti. Byla to prostě neopakovatelná nádhera.🙌 

#pole #obili #leto #svitani #ceskapriroda #priroda #rano #krajina #slunce #cechykrasnecechyme #venkov #foceni #kucharka #natureshooting #morninglight #cookbook #wheatgrass #grainisgood #seekinginspiration #oldpictures #atmospherics #fieldtrip #sunlight_art #sunlightphotography #naturelandscape #naturelwonen #bloggazdaily
Pavla Janečková Hájková
vintagekitchen.cz
•
Follow
Pomůžete mi s výběrem fotky uvádějící vyprávěním o obilovinách kapitolu PEČIVO? Stačí do komentáře napsat číslo fotky, která se vám nejvíce líbí, s tím že ta vrchní má číslo I. Sehnat dneska pole s vysokým obilím je tedy nadlidský výkon. Všude roste vyšlechtěná zakrslá pšenice a kdyby můj táta na motorce nesjezdil okolí naší rodné vesnice na Vysočině, asi bych fotky připomínající staré časy do kuchařky neměla. Po dlouhé době jsem se prošla krajinou hned po svítání a tak mě to nabilo, že úplně zmizel pocit zoufalé nevyspalosti. Byla to prostě neopakovatelná nádhera.🙌 #pole #obili #leto #svitani #ceskapriroda #priroda #rano #krajina #slunce #cechykrasnecechyme #venkov #foceni #kucharka #natureshooting #morninglight #cookbook #wheatgrass #grainisgood #seekinginspiration #oldpictures #atmospherics #fieldtrip #sunlight_art #sunlightphotography #naturelandscape #naturelwonen #bloggazdaily
před 4 týdny
View on Instagram |
5/12
Pokračuji v práci na kuchařce a musím se přiznat, že po pár dnech volna na filmovém festivalu @kviff, se nemůžu dostat do zběsilého tempa, které jsem držela před odjezdem. Alespoň se mi po shlédnutí pár filmů a po hovorech se zajímavými lidmi trochu uklidnila duše, že snad „vaření postaru“ bude někoho zajímat. To víte, že jsem na plátně nejvíce hltala jakékoliv témata o vaření a nadchlo mě, že zaujalo i některé filmaře. Například mohu doporučit krásný film „Osm hor“ o přátelství, smyslu bytí, moderním životě ve městě a starém způsobu v horách, který se dotkl i původní řemeslné výroby sýrů.
Nyní se mi mísí dopisování posledních textů, znovupročítání receptů s připomínkami od editorky a korektorky, focení jídel a otvíracích fotografií do kapitol.  Jak jste si asi všimli, mám nejraději temnou atmosféru, ale snad je již z posledních fotek patrné, že opatrně vpouštím i zeleň a občas nějaký ten záblesk slunce. Ujistila jsem @do_nachodit_do_cist z @albatrosmedia, že kuchařka nebude pohřební, tak vylézám z mých tmavých koutů na zarostlou a prosluněnou zahradu. Slunce ale zlobí, protože nesvítí jak chci. Když vyjde, tak připravím scénu, uvařím, všechny doma naženu ke stolu a slunce si klidně zajde za mraky. Tak to bylo i s focení borůvkové omáčky. Než jsem ji nalila a uchlácholila Stelinku, která nedočkavě honila jednu borůvku na talíři, že už to bude, bylo po slunci. To je tak, když zarytě chcete fotit s přirozeným světlem. Držte prosím palce, ať už to slunce začne poslouchat. Vždyť vy taky určitě chcete mít horké dny plné osvěžujícího koupání.😍🙌

Za nádobí děkuji @antik_spomysl 

#foceni #kucharka #zahrada #boruvky #ruce #vareni #postaru #vintagerecepty #fotim #varim #filmy #kviff #vintagedecor #vintagelovers #porcelan #gardenlights #stillifephotography #gardenlifestyle #slunce #stin #flatlayphotography #flatlayforever #inspirace #seekinginspiration #moodyphotos #foodstylingandphotography
Pavla Janečková Hájková
vintagekitchen.cz
•
Follow
Pokračuji v práci na kuchařce a musím se přiznat, že po pár dnech volna na filmovém festivalu @kviff, se nemůžu dostat do zběsilého tempa, které jsem držela před odjezdem. Alespoň se mi po shlédnutí pár filmů a po hovorech se zajímavými lidmi trochu uklidnila duše, že snad „vaření postaru“ bude někoho zajímat. To víte, že jsem na plátně nejvíce hltala jakékoliv témata o vaření a nadchlo mě, že zaujalo i některé filmaře. Například mohu doporučit krásný film „Osm hor“ o přátelství, smyslu bytí, moderním životě ve městě a starém způsobu v horách, který se dotkl i původní řemeslné výroby sýrů. Nyní se mi mísí dopisování posledních textů, znovupročítání receptů s připomínkami od editorky a korektorky, focení jídel a otvíracích fotografií do kapitol. Jak jste si asi všimli, mám nejraději temnou atmosféru, ale snad je již z posledních fotek patrné, že opatrně vpouštím i zeleň a občas nějaký ten záblesk slunce. Ujistila jsem @do_nachodit_do_cist z @albatrosmedia, že kuchařka nebude pohřební, tak vylézám z mých tmavých koutů na zarostlou a prosluněnou zahradu. Slunce ale zlobí, protože nesvítí jak chci. Když vyjde, tak připravím scénu, uvařím, všechny doma naženu ke stolu a slunce si klidně zajde za mraky. Tak to bylo i s focení borůvkové omáčky. Než jsem ji nalila a uchlácholila Stelinku, která nedočkavě honila jednu borůvku na talíři, že už to bude, bylo po slunci. To je tak, když zarytě chcete fotit s přirozeným světlem. Držte prosím palce, ať už to slunce začne poslouchat. Vždyť vy taky určitě chcete mít horké dny plné osvěžujícího koupání.😍🙌 Za nádobí děkuji @antik_spomysl #foceni #kucharka #zahrada #boruvky #ruce #vareni #postaru #vintagerecepty #fotim #varim #filmy #kviff #vintagedecor #vintagelovers #porcelan #gardenlights #stillifephotography #gardenlifestyle #slunce #stin #flatlayphotography #flatlayforever #inspirace #seekinginspiration #moodyphotos #foodstylingandphotography
před 1 měsícem
View on Instagram |
6/12
Krásná Nina s krásným dortem.❤️Recept na tento čokoládový dort, příjemně mokrý a tak akorát čokoládový, byl uveřejněn v Kuchařské knize v roce  1907, kterou na počest Magdaleny Dobromily Rettigové vydaly šlechetné dámy spolku Domácnost. Já v receptuře opravila jen pár drobností, především snížila množství cukru a dosadila si k němu svůj čokoládový krém. Výsledek stál za to, ale já vám recepturu dám až do kuchařky, která snad bude k mání na předvánočním knižním trhu. Doufám, že do toho nic neskočí. 🥹Zbývá mi sepsat již jen osm receptů a úvod, což znamená přibližně padesát hodin u počítače. Pak ještě nafotit 40 fotek a budu se zase moci věnovat vám tady. Děkuji, že tu jste se mnou pořád, i když v poslední době přidávám méně příspěvků. Brzy to bude zase lepší.😘

Podnos na dort je z @antik_spomysl 

#dort #historie #rettigova #vintagelife #vintagedecor #cokolada #cokoladovydort #zahrada #nazahrade #kvetina #gardenlifestyle #atmosfera #leto #chocolatecakes #stilllifegallery #kucharka #pisu #fotim #varim #dcera #mydaughter❤️
Pavla Janečková Hájková
vintagekitchen.cz
•
Follow
Krásná Nina s krásným dortem.❤️Recept na tento čokoládový dort, příjemně mokrý a tak akorát čokoládový, byl uveřejněn v Kuchařské knize v roce 1907, kterou na počest Magdaleny Dobromily Rettigové vydaly šlechetné dámy spolku Domácnost. Já v receptuře opravila jen pár drobností, především snížila množství cukru a dosadila si k němu svůj čokoládový krém. Výsledek stál za to, ale já vám recepturu dám až do kuchařky, která snad bude k mání na předvánočním knižním trhu. Doufám, že do toho nic neskočí. 🥹Zbývá mi sepsat již jen osm receptů a úvod, což znamená přibližně padesát hodin u počítače. Pak ještě nafotit 40 fotek a budu se zase moci věnovat vám tady. Děkuji, že tu jste se mnou pořád, i když v poslední době přidávám méně příspěvků. Brzy to bude zase lepší.😘 Podnos na dort je z @antik_spomysl #dort #historie #rettigova #vintagelife #vintagedecor #cokolada #cokoladovydort #zahrada #nazahrade #kvetina #gardenlifestyle #atmosfera #leto #chocolatecakes #stilllifegallery #kucharka #pisu #fotim #varim #dcera #mydaughter❤️
před 1 měsícem
View on Instagram |
7/12
Už dnes večer je Svatojánská noc, která skrývá mnohá tajemství a je opředená řadou tradic, které sahají daleko do starověku. Magická noc prý přeje milenecké lásce, otevírá skály, odhaluje poklady a dává moc nadpřirozeným kouzlům. Bylinky posbírané za měsíčního svitu svatojánské noci nabývají zázračné moci a jejich léčebný účinek dosahoval největší síly. Všichni vždy toužili nalézt pověstný zlatý květ kapradí, kterému se též říkalo Janův, jelikož se povětšinou zjevoval přesně o půlnoci na svátek svatého Jana Křtitele, tedy z 23. na 24. června. Vyvolenému člověku mohl jasně zářící květ zjevit budoucnost a napomoci k celoživotnímu štěstí i bohatství. Podle Jana Křtitele se jmenuje i jedna zdravá potravina, dnes známá jako karob, ale ve staročeských kuchařkách ji najdete jako svatojánský chléb a údajně kdysi zachránila svatého Jana před smrtí hladem v judské poušti. Výborně se hodí například do kaše pohankové, která u nás měla také tradici než ji z našich polí vytlačila pšenice. Kdo má rád chuť pohanky, může si ji v kaši ještě posílit pohankovým medem a skvěle se k ní hodí rozvar ze švestek. K snídaňové kaši patří i šálek dobrého čaje a rozhodně se nespletete, když sáhnete po jakémkoliv od @leros_bylinna_harmonie .
 
INGREDIENCE NA POHANKOVOU KAŠI:
300 ML MANDLOVÉHO MLÉKA
6 LŽIC POHANKOVÉ LÁMANKY
1 LŽÍCE SVATOJÁNSKÉHO CHLEBA NEBOLI KAROBU
1-2 LŽÍCE POHANKOVÉHO NEBO KALSICKÉHO MEDU
SUŠENÝ NEBO ČERSTVÝ BEZ NA OZDOBU
ŠPETKA SOLI
2 LŽÍCE SUŠENÝCH ŠVESTEK
80 - 120 ML VÍNA MADEIRA JUSTINO`S FINE RICH (z @warehouse1cz)
2 ROZTLUČENÉ HŘEBÍČKY
½ LŽIČKA SUŠENÉHO NEBO ČERSTVĚ STROUHANÉHO ZÁZVORU
 
Pohankovou lámanku v sítu properte pod proudem vody. Přesypte do menšího hrnce, zalijte mlékem, osolte a přiveďte k varu. Povařte 2 minuty, stáhněte z plotny a nechte pod pokličkou 20-30 minut dojít. Švestky zalijte vínem, tak aby byly ponořené, přisypte k nim koření a povařte do změknutí, přibližně půl hodiny. Poté je rozmixujte nebo propasírujte přes sítko. Hotovou kaši doslaďte medem dle své libosti a ozdobte rozvarem.

#tradice #kouzla #svatojanskanoc #leros #kase #caje #bylinky #les #pohanka #flatlayforever #inwood #teatime #recepty #zdravastrava #still_life_gallery #naturefood
Pavla Janečková Hájková
vintagekitchen.cz
•
Follow
Už dnes večer je Svatojánská noc, která skrývá mnohá tajemství a je opředená řadou tradic, které sahají daleko do starověku. Magická noc prý přeje milenecké lásce, otevírá skály, odhaluje poklady a dává moc nadpřirozeným kouzlům. Bylinky posbírané za měsíčního svitu svatojánské noci nabývají zázračné moci a jejich léčebný účinek dosahoval největší síly. Všichni vždy toužili nalézt pověstný zlatý květ kapradí, kterému se též říkalo Janův, jelikož se povětšinou zjevoval přesně o půlnoci na svátek svatého Jana Křtitele, tedy z 23. na 24. června. Vyvolenému člověku mohl jasně zářící květ zjevit budoucnost a napomoci k celoživotnímu štěstí i bohatství. Podle Jana Křtitele se jmenuje i jedna zdravá potravina, dnes známá jako karob, ale ve staročeských kuchařkách ji najdete jako svatojánský chléb a údajně kdysi zachránila svatého Jana před smrtí hladem v judské poušti. Výborně se hodí například do kaše pohankové, která u nás měla také tradici než ji z našich polí vytlačila pšenice. Kdo má rád chuť pohanky, může si ji v kaši ještě posílit pohankovým medem a skvěle se k ní hodí rozvar ze švestek. K snídaňové kaši patří i šálek dobrého čaje a rozhodně se nespletete, když sáhnete po jakémkoliv od @leros_bylinna_harmonie . INGREDIENCE NA POHANKOVOU KAŠI: 300 ML MANDLOVÉHO MLÉKA 6 LŽIC POHANKOVÉ LÁMANKY 1 LŽÍCE SVATOJÁNSKÉHO CHLEBA NEBOLI KAROBU 1-2 LŽÍCE POHANKOVÉHO NEBO KALSICKÉHO MEDU SUŠENÝ NEBO ČERSTVÝ BEZ NA OZDOBU ŠPETKA SOLI 2 LŽÍCE SUŠENÝCH ŠVESTEK 80 - 120 ML VÍNA MADEIRA JUSTINO`S FINE RICH (z @warehouse1cz) 2 ROZTLUČENÉ HŘEBÍČKY ½ LŽIČKA SUŠENÉHO NEBO ČERSTVĚ STROUHANÉHO ZÁZVORU Pohankovou lámanku v sítu properte pod proudem vody. Přesypte do menšího hrnce, zalijte mlékem, osolte a přiveďte k varu. Povařte 2 minuty, stáhněte z plotny a nechte pod pokličkou 20-30 minut dojít. Švestky zalijte vínem, tak aby byly ponořené, přisypte k nim koření a povařte do změknutí, přibližně půl hodiny. Poté je rozmixujte nebo propasírujte přes sítko. Hotovou kaši doslaďte medem dle své libosti a ozdobte rozvarem. #tradice #kouzla #svatojanskanoc #leros #kase #caje #bylinky #les #pohanka #flatlayforever #inwood #teatime #recepty #zdravastrava #still_life_gallery #naturefood
před 2 měsíci
View on Instagram |
8/12
Levandule nás teď tak usilovně oblažuje a já se jí stejně nemůžu nabažit. Nejenže zdobí zahradu a provoňuje kdejaký kout doma, ale vařím si z ní i čaj. Levandulový čaj totiž dokáže velmi dobře uklidnit nervy a snížit pocity psychické vyčerpanosti, navíc působí proti krátkodobé nespavosti, špatnému usínání, podporuje trávení a působí i jako prevence proti nachlazení. Prolévám se s ní, co to jde a až bude více času budu s ní i vařit. Mám v plánu levandulovou zmrzlinu a zkusit ji přidat do nějakého koláče. Naštěstí když ji časně ostříháte staré květy, vykvete i podruhé, takže pokud to nestihnu teď, můžete se těšit při jejím druhém kole.

#gardenfotography #darkfoto #moodyphotography #botanicalart #garden_explorers #outdoorliving #midsummer #stillifephotography #simplebeauty #instagardenlovers #levander  #levandule #zahrada #mojezahrada #leto #byliny #caj #herbaltea #seekinspirecreate #leci #voni #krasa #priroda
Levandule nás teď tak usilovně oblažuje a já se jí stejně nemůžu nabažit. Nejenže zdobí zahradu a provoňuje kdejaký kout doma, ale vařím si z ní i čaj. Levandulový čaj totiž dokáže velmi dobře uklidnit nervy a snížit pocity psychické vyčerpanosti, navíc působí proti krátkodobé nespavosti, špatnému usínání, podporuje trávení a působí i jako prevence proti nachlazení. Prolévám se s ní, co to jde a až bude více času budu s ní i vařit. Mám v plánu levandulovou zmrzlinu a zkusit ji přidat do nějakého koláče. Naštěstí když ji časně ostříháte staré květy, vykvete i podruhé, takže pokud to nestihnu teď, můžete se těšit při jejím druhém kole.

#gardenfotography #darkfoto #moodyphotography #botanicalart #garden_explorers #outdoorliving #midsummer #stillifephotography #simplebeauty #instagardenlovers #levander  #levandule #zahrada #mojezahrada #leto #byliny #caj #herbaltea #seekinspirecreate #leci #voni #krasa #priroda
Pavla Janečková Hájková
vintagekitchen.cz
•
Follow
Levandule nás teď tak usilovně oblažuje a já se jí stejně nemůžu nabažit. Nejenže zdobí zahradu a provoňuje kdejaký kout doma, ale vařím si z ní i čaj. Levandulový čaj totiž dokáže velmi dobře uklidnit nervy a snížit pocity psychické vyčerpanosti, navíc působí proti krátkodobé nespavosti, špatnému usínání, podporuje trávení a působí i jako prevence proti nachlazení. Prolévám se s ní, co to jde a až bude více času budu s ní i vařit. Mám v plánu levandulovou zmrzlinu a zkusit ji přidat do nějakého koláče. Naštěstí když ji časně ostříháte staré květy, vykvete i podruhé, takže pokud to nestihnu teď, můžete se těšit při jejím druhém kole. #gardenfotography #darkfoto #moodyphotography #botanicalart #garden_explorers #outdoorliving #midsummer #stillifephotography #simplebeauty #instagardenlovers #levander #levandule #zahrada #mojezahrada #leto #byliny #caj #herbaltea #seekinspirecreate #leci #voni #krasa #priroda
před 2 měsíci
View on Instagram |
9/12
Červen je pro nás měsíc šťáv a povětšinou se spíš snažím brzdit, abych všechno ze zahrady nepřeváděla do tekutého skupenství.  My nakonec tolik té šťávy plné cukru tolik nevypijeme. Je to spíše na občasné zpestření pitného režimu a příjemné rozmazlování chuťových pohárků. A levandule umí rozmazlovat moc pěkně.❤️
 
INGREDIENCE:
200 G LEVANDULOVÝCH KVĚTŮ
6 BIO CITRÓNŮ
2 POLÉVKOVÉ LŽÍCE KYSELINY CITRÓNOVÉ
3 L PŘEVAŘENÉ VODY
3 KG CUKRU

POSTUP:
Květy levandule vložte do nádoby a zalijete převařenou vychladlou vodou. Přidejte kyselinu citronovou, na plátky nakrájené omyté citrony a nechte zakryté louhovat jeden den. Druhý den šťávu přeceďte přes velmi jemné síto nebo přes platýnko a přidejte cukr. Šťávu míchejte a zahřívejte, dokud se cukr nerozpustí. Dejte pozor, aby se sirup nevařil. Poté přelijte do sterilizovaných lahví, uzavřete a uchovávejte v chladu.

#levandule #levander #sirup #stava #bylinky #byliny #zezahradky #zdravi #purple #aroma #vune #dobry #chutne #dnesvarim #piti #limonada #domaci #domacilimonada #vintagekitchenrecepty #foodbloger #food_blogger #food_instalove #food_mystyle #darkmoodyphotography #darkfoodphotography
Pavla Janečková Hájková
vintagekitchen.cz
•
Follow
Červen je pro nás měsíc šťáv a povětšinou se spíš snažím brzdit, abych všechno ze zahrady nepřeváděla do tekutého skupenství. My nakonec tolik té šťávy plné cukru tolik nevypijeme. Je to spíše na občasné zpestření pitného režimu a příjemné rozmazlování chuťových pohárků. A levandule umí rozmazlovat moc pěkně.❤️ INGREDIENCE: 200 G LEVANDULOVÝCH KVĚTŮ 6 BIO CITRÓNŮ 2 POLÉVKOVÉ LŽÍCE KYSELINY CITRÓNOVÉ 3 L PŘEVAŘENÉ VODY 3 KG CUKRU POSTUP: Květy levandule vložte do nádoby a zalijete převařenou vychladlou vodou. Přidejte kyselinu citronovou, na plátky nakrájené omyté citrony a nechte zakryté louhovat jeden den. Druhý den šťávu přeceďte přes velmi jemné síto nebo přes platýnko a přidejte cukr. Šťávu míchejte a zahřívejte, dokud se cukr nerozpustí. Dejte pozor, aby se sirup nevařil. Poté přelijte do sterilizovaných lahví, uzavřete a uchovávejte v chladu. #levandule #levander #sirup #stava #bylinky #byliny #zezahradky #zdravi #purple #aroma #vune #dobry #chutne #dnesvarim #piti #limonada #domaci #domacilimonada #vintagekitchenrecepty #foodbloger #food_blogger #food_instalove #food_mystyle #darkmoodyphotography #darkfoodphotography
před 2 měsíci
View on Instagram |
10/12
Než si v klidu na zahradě posedím se skleničkou mého oblíbeného Negroni ještě pár týdnů potrvá, ale jelikož jsem ho nedávno pro blížící se nové vydání časopisu @warehouse1cz fotila, tak na něj alespoň můžu navnadit vás. Legendární koktejl Negroni vznikl v roce 1919 a dodnes podle hodnocení stovky nejlepších barů světa patří mezi ty nejoblíbenější. Hořkosladký drink se prostě nikdy neomrzí, obzvlášť když je jeho příprava tak jednoduchá. Stačí smíchat tři ingredience ve stejném poměru: jeden díl Campari, jeden díl červeného vermutu a jeden díl London Dry ginu. A pokud se vám ani tak míchat nechce, můžete si ho již předpřipravený a nalahvičkovaný koupit ve zmíněném @warehouse1cz. Podávání je pak velmi rychlé. Naplníte sklenici ledem, nalijte Campari Negroni RTE, ozdobíte plátkem pomeranče, zavřete oči a oddáváte se všem chutím, které se vám na jazyku rozplynou.😀

#negroni #coctailtime #zahrada #aperitivotime #aperitivomoment #posezeni #koktejl #pohoda #zatisi #gardenstilllife #mygarden #stillifephotography #warehouse1cz #fotim #legenda #mytaste #mydrink #historylovers #vintagefurniture #vintagefeeling
Pavla Janečková Hájková
vintagekitchen.cz
•
Follow
Než si v klidu na zahradě posedím se skleničkou mého oblíbeného Negroni ještě pár týdnů potrvá, ale jelikož jsem ho nedávno pro blížící se nové vydání časopisu @warehouse1cz fotila, tak na něj alespoň můžu navnadit vás. Legendární koktejl Negroni vznikl v roce 1919 a dodnes podle hodnocení stovky nejlepších barů světa patří mezi ty nejoblíbenější. Hořkosladký drink se prostě nikdy neomrzí, obzvlášť když je jeho příprava tak jednoduchá. Stačí smíchat tři ingredience ve stejném poměru: jeden díl Campari, jeden díl červeného vermutu a jeden díl London Dry ginu. A pokud se vám ani tak míchat nechce, můžete si ho již předpřipravený a nalahvičkovaný koupit ve zmíněném @warehouse1cz. Podávání je pak velmi rychlé. Naplníte sklenici ledem, nalijte Campari Negroni RTE, ozdobíte plátkem pomeranče, zavřete oči a oddáváte se všem chutím, které se vám na jazyku rozplynou.😀 #negroni #coctailtime #zahrada #aperitivotime #aperitivomoment #posezeni #koktejl #pohoda #zatisi #gardenstilllife #mygarden #stillifephotography #warehouse1cz #fotim #legenda #mytaste #mydrink #historylovers #vintagefurniture #vintagefeeling
před 2 měsíci
View on Instagram |
11/12
Rubínový poklad, který příroda stvořila v jedlé podobě červené řepy, oceňovali již naši předci před 3000 lety ve starověké Babylónii. První písemné zmínky pochází od starých Římanů, kteří obohacovali svůj jídelníček jen jejími listy a bulvu používali pro lékařské účely. Slované řepu řadili vedle obilí mezi základní potraviny, a dokonce bývá označována za předchůdkyni brambor. Řepa se může pyšnit nejen svou nezaměnitelnou chutí v které se mísí zemitost se sladkými tóny, ale i svými životodárnými účinky. Připravovat ji můžete na mnoho způsobů od vaření, dušení, pečení a vytvořit z ní salát, polévku nebo přílohu. Polévka z ní se dělávala tradičně na Těšínsku, jen se řepa nepekla, ale rovnou vařila ve vodě. Já s oblibou zeleninu před jejím použitím peču, jelikož krásně zintenzivní svoje chutě, obzvlášť ty sladké a když kdekoliv v průběhu vaření použijete místo vody vývar nebo část nahradíte vínem, výsledku to vždy jen prospěje.
 
INGREDIENCE:
3 STŘEDNĚ VELKÉ ČERVENÉ ŘEPY
1 VELKÁ ČERVENÁ CIBULE
2 STROUŽKY ČESNEKU
1L ZELENINOVÉHO VÝVARU
1-2 LŽÍCE UMEOCTU
2 LŽÍCE GHÍ NEBO OLIVOVÉHO OLEJE
SŮL, PEPŘ
 
Řepy omyjte, osušte, zabalte do alobalu a dejte péct do trouby vyhřáté na 200 °C dle velikosti přibližně na jednu hodinu. Mezitím si v hrnci rozehřejte tuk a osmahněte nakrájenou cibuli. Po chvíli přidejte nakrájený česnek a krátkou chvilku restujte, poté zalijte vývarem. Máte-li rádi polévky hustší, ještě před přilitím vývaru osmahněte s cibulí vrchovatou lžíci mouky. Zda je řepa upečená zjistíte zapíchnutím vidličky až do jejího středu a když ještě klade trochu odpor, je hotová. Vybalte ji z alobalu, oloupejte, rozkrájejte a přidejte do vývaru. Přidejte sůl, pepř, umeocet a ještě chvíli povařte. Poté rozmixujte. Každá řepa má jinou intenzitu sladkosti, což zjistíte až po jejím upečení, takže pokud se vám bude zdát polévka málo sladká, ještě si ji doslaďte. Podávat ji můžete se zakysanou smetanou, dozdobit třeba jejími listy a dochutit vaším oblíbeným přírodním sýrem nebo fetou.

Polévkovou misku mám z @antik_spomysl 

#polevka #repa #zdravi #tradice #vintagefood #vintagerecepty #inspirace #cervena #flatlayforever #flatlaytoday #vegetariancooking #vegetarianfoodshare
Pavla Janečková Hájková
vintagekitchen.cz
•
Follow
Rubínový poklad, který příroda stvořila v jedlé podobě červené řepy, oceňovali již naši předci před 3000 lety ve starověké Babylónii. První písemné zmínky pochází od starých Římanů, kteří obohacovali svůj jídelníček jen jejími listy a bulvu používali pro lékařské účely. Slované řepu řadili vedle obilí mezi základní potraviny, a dokonce bývá označována za předchůdkyni brambor. Řepa se může pyšnit nejen svou nezaměnitelnou chutí v které se mísí zemitost se sladkými tóny, ale i svými životodárnými účinky. Připravovat ji můžete na mnoho způsobů od vaření, dušení, pečení a vytvořit z ní salát, polévku nebo přílohu. Polévka z ní se dělávala tradičně na Těšínsku, jen se řepa nepekla, ale rovnou vařila ve vodě. Já s oblibou zeleninu před jejím použitím peču, jelikož krásně zintenzivní svoje chutě, obzvlášť ty sladké a když kdekoliv v průběhu vaření použijete místo vody vývar nebo část nahradíte vínem, výsledku to vždy jen prospěje. INGREDIENCE: 3 STŘEDNĚ VELKÉ ČERVENÉ ŘEPY 1 VELKÁ ČERVENÁ CIBULE 2 STROUŽKY ČESNEKU 1L ZELENINOVÉHO VÝVARU 1-2 LŽÍCE UMEOCTU 2 LŽÍCE GHÍ NEBO OLIVOVÉHO OLEJE SŮL, PEPŘ Řepy omyjte, osušte, zabalte do alobalu a dejte péct do trouby vyhřáté na 200 °C dle velikosti přibližně na jednu hodinu. Mezitím si v hrnci rozehřejte tuk a osmahněte nakrájenou cibuli. Po chvíli přidejte nakrájený česnek a krátkou chvilku restujte, poté zalijte vývarem. Máte-li rádi polévky hustší, ještě před přilitím vývaru osmahněte s cibulí vrchovatou lžíci mouky. Zda je řepa upečená zjistíte zapíchnutím vidličky až do jejího středu a když ještě klade trochu odpor, je hotová. Vybalte ji z alobalu, oloupejte, rozkrájejte a přidejte do vývaru. Přidejte sůl, pepř, umeocet a ještě chvíli povařte. Poté rozmixujte. Každá řepa má jinou intenzitu sladkosti, což zjistíte až po jejím upečení, takže pokud se vám bude zdát polévka málo sladká, ještě si ji doslaďte. Podávat ji můžete se zakysanou smetanou, dozdobit třeba jejími listy a dochutit vaším oblíbeným přírodním sýrem nebo fetou. Polévkovou misku mám z @antik_spomysl #polevka #repa #zdravi #tradice #vintagefood #vintagerecepty #inspirace #cervena #flatlayforever #flatlaytoday #vegetariancooking #vegetarianfoodshare
před 2 měsíci
View on Instagram |
12/12
Sledujte nás
  • O VINTAGE KITCHEN
    • O MNĚ
    • INGREDIENCE
  • RECEPTY
    • Rychlé
    • Malé
      • Snídaně
      • Polévky
      • Chuťovky
    • Velké
      • Maso
      • Nemaso
    • Zdravé
    • Sladké
      • Slazené přírodním cukrem
      • Slazené přírodními sirupy
      • Bez cukru
      • Cukroví
    • Kynuté
      • Kváskové
      • Drožďové
    • Tekuté
      • Káva&čaje
      • Šťávy
      • Koktejly
    • Vintage
  • PŘÍRODNÍ VÍNA
    • Vína
    • Vinařství
    • Food pairing
  • CESTOVÁNÍ
  • BLOG
    • Rozhovory
    • Články

Blog

  • You are here:
  • Home
  • GIN TONIK CHEESECAKE S KANDOVANÝMI CITRONY

GIN TONIK CHEESECAKE S KANDOVANÝMI CITRONY

Recepty, Sladké, Slazené přírodním cukrem
  • Posted by Pavla Hájková
  • 20. 2. 2022
  • 0
  • 0 likes
Recepty, Sladké, Slazené přírodním cukrem

Hello darkness my old friend“ mnou rezonuje v hloubi duše do všech úrovní. Těžko se mi obléká do světlých šatů, i když to někdy dělávám, ještě hůře se mi fotí prozářené letní scény, i když se jim někdy poddávám. Občas musím bojovat s temnými myšlenkami, ale za ty roky je už celkem dobře ovládám. Když jsem poprvé polkla doušek černého ginu Scapegrace zaobírajíc se myšlenkami, jakými přísadami docílili tak nevšední chuti, držela jsem lahev v ruce a nevěřila svým očím, když spočinuly na sloganu: „Hello darkness my old friend“. Nejde se pak nepoddat tomu celému, když vám to nesmírně chutná, vnímáte krásu neobvyklé lahve a najdete se v myšlence tvůrců díla. A jak chutná černá? V černém ginu Scapegrace najdete kromě klasických rostlin typických pro tento druh destilátu, aronii, šafrán, ananas, sladké brambory a bylinný extrakt Butterfly Pea z rostliny Clitoria Ternatea, který je zodpovědný za to, že při jeho smíchání s tonikem se jeho temná barva promění ve fialovou. Úžasný efekt a úžasná chuť. Zatím není Scapegrace Black gin k dostání, ale až bude v obchodu Warehouse #1 dostupný, dám vám vědět. Já tenhle gin nejen popíjela v podobě klasického koktejlu GT (tedy gin tonic), ale upekla jsem z něho i GT cheesecake, který byl neskutečně jemný a ve výsledné chuti byl cítit jen nepatrně. Za to v kandovaných citronech a ginovo-tonikovém rozvaru byl naplno rozpoznatelný.

INGREDIENCE NA KORPUS:

130 G DIGESTIVE SUŠENEK

80 G MÁSLA

500 G MASCARPONE 

400 G ZAKYSANÉ SMETANY

150 G BŘEZOVÉHO CUKRU 

4 LŽÍCE KUKUŘIČNÉ MOUKY 

3 VEJCE

KŮRA Z 1 BIOCITRONU

2 LŽÍCE TONICU (použila jsem Fever Tree Indian Tonic)

60 ML GINU (použila jsem Scapegrace Black)

INGREDIENCE NA VRCHNÍ VRSTVU:

2 VEJCE 

1 ŽLOUTEK 

150 G TŘTINOVÉHO CUKRU MOUČKA

80 G MÁSLA 

6 BOBULÍ JALOVCE

2 CITRONY 

INGREDIENCE NA KANDOVANÉ GT CITRONY: 

2 CITRONY 

100 G CUKRU 

120 ML GINU (použila jsem Scapegrace Black)

120 ML TONICU (použila jsem Fever Tree Indian Tonic)

6 BOBKOVÝCH LISTŮ

10 BOBULÍ JALOVCE 

POSTUP:

Sušenky rozdrolte na jemné drobečky, což můžete udělat v hmoždíři, mixéru nebo přejet sušenky v uzavíratelném sáčku několikrát válečkem. Drobečky přesypte do dortové formy vyložené pečícím papírem a zalijte je rozpuštěným máslem. Směs promíchejte, aby všechny drobečky byly vlhké a pak ji rovnoměrně udusejte na dně formy.  Mascarpone s kysanou smetanou vyšlehejte v robotu do hladka. Přimíchejte kukuřičnou mouku a pak postupně přidávejte jedno vejce pod druhém, citronovou kůru, tonic a gin. Míchejte, dokud se vše nespojí do jemného krému. Poté krém přelijte na sušenkový základ do dortové formy a dejte péct do trouby vyhřáté na 180 °C 50 minut. 

Mezitím co se základ peče si připravte vrchní vrstvu. Ušlehejte celá vejce a žloutky s cukrem do pěny a pak je přelijte do pánve. Přidejte máslo, roztlučený jalovec, jemně ostrouhanou kůru a šťávu z obou citronu, kukuřičnou mouku a na mírném plameni míchejte do zhoustnutí v hrnci do hladka a poté pánev postavte na mírný oheň. Přidejte máslo, jalovcové bobule, citronovou kůru a šťávu a kukuřičnou mouku a šlehejte přibližně 10 minut, dokud směs nezhoustne. Poté odstavte z plotny a pusťte se do GT citronu. 

Citrony řádně omyjte a nakrájejte na plátky silné asi 0,3 cm. Do větší pánve nalijte gin, tonic, přihoďte bobkový list, celý jalovec, cukr a vařte, dokud se cukr nerozpustí. Poté do pánve přidejte nakrájené citrony a společně vařte dalších 20 minut. Povařené citrony opatrně vyndejte z pánve, tak aby se neporušila jejich struktura a nechte na talířku zchladnout. Základ dortu vyndejte z trouby a přes sítko na jeho povrch propasírujte jalovcovo-citronový krém. Vraťte do trouby a pečte ještě 10 minut. Po dopečení nechte cheescake zchladnout a poté ho ozdobte GT citrony, bobkovým listem a kuličky jalovce. Pro umocnění chutě koktejlu GT, můžete vždy kousek dortu před podáváním polít rozvarem, v kterém se vařily citrony.

Sdílet:

Předchozí článek

DORT RED VELVET S KRÉMEM Z MASCARPONE

Další článek

OVESNÁ POLÉVKA
0 comments on GIN TONIK CHEESECAKE S KANDOVANÝMI CITRONY
Scroll

© 2022 Vintage Kitchen. Všechna práva vyhrazena, created by Emglare Technologies s.r.o.