ČOKOLÁDOVÉ ŘEZY SE CHARTREUSE POLEVOU

Při pečení vánočního cukroví si ráda hraju s jeho dochucováním různým druhem ušlechtilých destilátů. Aby také ne, když jsem téměř 15 let pracovala jako brand manager pro různé značky whisky, likérů, tequil a rumů. Když se podíváte po světě do několika výjimečných destilerií s řemeslnou výrobou, projdete se po polích s cukrovou třtinou nebo agáve, mluvíte s nadšenými lidmi, kteří za tím vším stojí, není cesty zpátky. Už nemůžete ani do vánočního cukroví kupovat v supermarketu Tuzemák. Obzvlášť když zjistíte že chuť cukroví, můžete posunout úplně někam jinam, podle destilátu který použijete. A že to stojí více peněz? To ano, ale těch pár lžiček není zase tak dramatických a zbytek lahve zůstane pro další příležitosti. Na tyhle čokoládové řezy jsem místo rumu použila bylinný likér Chartreuse, jehož receptura pochází z roku 1605 a získaly tak naprosto ojedinělou chuť.

INGREDIENCE NA ŘEZY:

80 G MÁSLA

140 G TŘTINOVÉHO CUKRU

4 VEJCE

140 G HOŘKÉ ČOKOLÁDY

KŮRA Z 1 BIO CITRONU

¼ LŽIČKY VANILKY

80 G HROZINEK

65 G MOUKY HLADKÉ

60 G MOUKY POLOHRUBÉ

150 G MERUŇKOVÉ MARMELÁDY

INGREDIENCE NA POLEVU:

70 G MOUČKOVÉHO CUKRU

1 LŽÍCE VAŘÍCÍ VODY

4 LŽÍCE LIKÉRU CHARTREUSE

POSTUP:

Do změklého másla zamíchejte cukr, žloutky, citronovou kuru, vanilku a utřete do pěny. Pak přidejte jemně usekané hrozinky, strouhanou čokoládu, tuhý sníh z bílků a obě mouky. Těsto rozetřete tenkou vrstvou na vymazaný a vysypaný plech. Pečte v troubě vyhřáté na 170 °C přibližně 15 minut. Poté moučník rozkrájejte na malé obdélníkové řezy a vždy tři slepte k sobě marmeládou. Povrch polijte polevou. Polevu připravíte vymícháním všech ingrediencí do hladké, lesklé konzistence.