• O VINTAGE KITCHEN
    • O MNĚ
    • INGREDIENCE
  • RECEPTY
    • Rychlé
    • Malé
      • Snídaně
      • Polévky
      • Chuťovky
    • Velké
      • Maso
      • Nemaso
    • Zdravé
    • Sladké
      • Slazené přírodním cukrem
      • Slazené přírodními sirupy
      • Bez cukru
      • Cukroví
    • Kynuté
      • Kváskové
      • Drožďové
    • Tekuté
      • Káva&čaje
      • Šťávy
      • Koktejly
    • Vintage
  • PŘÍRODNÍ VÍNA
    • Vína
    • Vinařství
    • Food pairing
  • CESTOVÁNÍ
  • BLOG
    • Rozhovory
    • Články
Instagram
Třetí verze rebarborového koláče je na světě. Není to žádný nový objev, jen jsem spojila mé oblíbené kynuté těsto s drobenkou, na které mám recept od prababičky Hájkové, s rebarborou a jahodami. Potvrzuji, že chuťově vše dokonale ladí. Pokud kynuté těsto neděláte z jakýkoliv důvodů, tak vás dnes trochu pošťouchnu, abyste to zkusili. Opravdu to vůbec není složité a tohle těsto, které lze vyválet do úplně nejtenčí placky, je prostě nejlepší. Prim pak na takovém koláči hraj ovoce a drobenka.
 
INGREDIENCE NA TĚSTO:
250 G HLADKÉ CELOZRNNÉ ŠPALDOVÉ MOUKY
30 G CUKRU MUSCOVADO
20 G DROŽDÍ
100 ML MLÉKA
100 G MÁSLA
CITRÓNOVÁ KŮRA
¼ LŽIČKY VANILKY
1 ŽLOUTEK
700 G REBARBORY
300 G JAHOD

INGREDIENCE NA DROBENKU:
200 G HRUBÉ ŠPALDOVÉ MOUKY CELOZRNNÉ 
200 G TŘTINOVÉHO CUKRU
100 G MÁSLA

Droždí rozdrolte do mísy, zasypte cukrem muscovado a zalijte ½ vlažného mléka. Přibližně po 10 minutách vznikne kvásek, do kterého prosejte mouku, přidejte nastrouhanou citrónovou kůru, vanilku a zalijte zbytkem vlažného mléka s rozmíchaným žloutkem, rozpuštěným máslem a solí. Vypracujte měkké lesklé těsto, které nechte zakryté utěrkou zhruba hodinu kynout. Vykynuté těsto přemístěte doprostřed plechu vyloženého pečícím papírem a prsty těsto vytáhněte do všech okrajů, tak aby nikde nezůstala díra. Pusťte se do přípravy ovoce a těsto na plechu vám mezitím ještě trochu dokyne. Pokud máte mladou rebarboru, ani ji nemusíte loupat. Stačí omýt a nakrájet na 1 cm silné kousky. Jahody též očistěte a přepulte.  Na drobenku si do misky nakrájejte studené máslo, přisypte cukr a mouku a prsty prohněťte do kompaktní hmoty. Poklaďte ovoce na těsto a zasypte drobenkou. Koláč dejte do trouby vyhřáté na 180°. Poté, co drobenka zezlátne můžete koláč z trouby vyndat, což by mělo být po cca po 30 minutách.

#kolac #rebarbora #jahody #jaro #zahrada #flatlaystyle #flatlayinspiration #gardenlifestyle #tablesetting #instagardenlovers #foodstylingbackgrounds #moodyphoto #vintagerecipes #vintagerecepty #darkandlight #beautifullight #naturelight #canon50mm #foodartblogs
Pavla Janečková Hájková
vintagekitchen.cz
•
Follow
Třetí verze rebarborového koláče je na světě. Není to žádný nový objev, jen jsem spojila mé oblíbené kynuté těsto s drobenkou, na které mám recept od prababičky Hájkové, s rebarborou a jahodami. Potvrzuji, že chuťově vše dokonale ladí. Pokud kynuté těsto neděláte z jakýkoliv důvodů, tak vás dnes trochu pošťouchnu, abyste to zkusili. Opravdu to vůbec není složité a tohle těsto, které lze vyválet do úplně nejtenčí placky, je prostě nejlepší. Prim pak na takovém koláči hraj ovoce a drobenka. INGREDIENCE NA TĚSTO: 250 G HLADKÉ CELOZRNNÉ ŠPALDOVÉ MOUKY 30 G CUKRU MUSCOVADO 20 G DROŽDÍ 100 ML MLÉKA 100 G MÁSLA CITRÓNOVÁ KŮRA ¼ LŽIČKY VANILKY 1 ŽLOUTEK 700 G REBARBORY 300 G JAHOD INGREDIENCE NA DROBENKU: 200 G HRUBÉ ŠPALDOVÉ MOUKY CELOZRNNÉ 200 G TŘTINOVÉHO CUKRU 100 G MÁSLA Droždí rozdrolte do mísy, zasypte cukrem muscovado a zalijte ½ vlažného mléka. Přibližně po 10 minutách vznikne kvásek, do kterého prosejte mouku, přidejte nastrouhanou citrónovou kůru, vanilku a zalijte zbytkem vlažného mléka s rozmíchaným žloutkem, rozpuštěným máslem a solí. Vypracujte měkké lesklé těsto, které nechte zakryté utěrkou zhruba hodinu kynout. Vykynuté těsto přemístěte doprostřed plechu vyloženého pečícím papírem a prsty těsto vytáhněte do všech okrajů, tak aby nikde nezůstala díra. Pusťte se do přípravy ovoce a těsto na plechu vám mezitím ještě trochu dokyne. Pokud máte mladou rebarboru, ani ji nemusíte loupat. Stačí omýt a nakrájet na 1 cm silné kousky. Jahody též očistěte a přepulte. Na drobenku si do misky nakrájejte studené máslo, přisypte cukr a mouku a prsty prohněťte do kompaktní hmoty. Poklaďte ovoce na těsto a zasypte drobenkou. Koláč dejte do trouby vyhřáté na 180°. Poté, co drobenka zezlátne můžete koláč z trouby vyndat, což by mělo být po cca po 30 minutách. #kolac #rebarbora #jahody #jaro #zahrada #flatlaystyle #flatlayinspiration #gardenlifestyle #tablesetting #instagardenlovers #foodstylingbackgrounds #moodyphoto #vintagerecipes #vintagerecepty #darkandlight #beautifullight #naturelight #canon50mm #foodartblogs
před 3 dny
View on Instagram |
1/12
Mám radost.❤️ Dostala jsem smaltovaný litinový pekáček, který se mi nejen líbí pro svůj krásný tvar a  těžší váhu, ale také mi připomíná mé dětství. Pamatuji se jeden podobný, do kterého babička dělávala buchty a já měla pocit, že jsou nejlepší na světě🙌 Věděli jste, že smalt i litina jsou známy po tisíciletí a mají opravdu dlouhou životnost? U nás v Čechách je to rozhodně tradice a tu já vždy ráda podpořím. A pokud i vám na tradici záleží, můžete jedné takové společnosti pomoci se mnou. U nás na trhu je jediná firma @cesky_smalt, která smaltuje litinu a nyní dávají dohromady finance na nákup nových modelových zařízení pro odlévání jejich nádobí. Každý, kdo jim přispěje na platformě HitHit, dostane na vybrané produkty slevu až 30 %. Více informací najdete na stránkách ceskysmalt.cz.
A co jsem jako první pekla v novém pekáčku? Ragout z chřestu dle 80 let starého receptu, jen trochu obohacený o sýr a citronovou kůru.

INGREDIENCE:
SVAZEK CHŘESTU
ŠIROKÉ NUDLE PRO 4 OSOBY
250 ML SMETANY NA VAŘENÍ
150 G PRAMAZÁNU
4 LŽÍCE STROUHANKY
2 VAJÍČKA
KŮRA Z 1 CITRONU
6 TENKÝCH PLÁTKŮ MÁSLA
SVAZEK PETRŽELE
SŮL, BÍLÝ PEPŘ
 
Očištěný chřest krátce povařte v osolené vodě a nakrájejte na menší kousky. Těstoviny uvařte do konzistence al dente a pokud jste nepoužili krátké nudle, tak je též pokrájete. Chřest smíchejte s nudlemi. Parmazán nastrouhejte najemno, ¼ si dejte stranou, a zbytek smíchejte se smetanou, citronovou kůrou, pokrájenými lístky petržele, žloutky, solí a pepřem. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh. Pekáček vymažte máslem, přendejte do něj těstoviny s chřestem, zalijte je smetanovou směsí a poté zlehka  vmíchejte sníh. Povrch těstovin posypte zbývajícím sýrem, strouhankou a poklaďte plátky másla. Pečte v troubě vyhřáté na 180°C dokud povrch nezezlátne.

#tradice #smalt #litina #nadobi #pekac #vintagelover #cesky #podpora #spoluprace #jidlo #recepty #vintagerecepty #flatlayforever #chrest #zelenina #ragout #varim #fotim #pecu #foodblogs
Pavla Janečková Hájková
vintagekitchen.cz
•
Follow
Mám radost.❤️ Dostala jsem smaltovaný litinový pekáček, který se mi nejen líbí pro svůj krásný tvar a těžší váhu, ale také mi připomíná mé dětství. Pamatuji se jeden podobný, do kterého babička dělávala buchty a já měla pocit, že jsou nejlepší na světě🙌 Věděli jste, že smalt i litina jsou známy po tisíciletí a mají opravdu dlouhou životnost? U nás v Čechách je to rozhodně tradice a tu já vždy ráda podpořím. A pokud i vám na tradici záleží, můžete jedné takové společnosti pomoci se mnou. U nás na trhu je jediná firma @cesky_smalt, která smaltuje litinu a nyní dávají dohromady finance na nákup nových modelových zařízení pro odlévání jejich nádobí. Každý, kdo jim přispěje na platformě HitHit, dostane na vybrané produkty slevu až 30 %. Více informací najdete na stránkách ceskysmalt.cz. A co jsem jako první pekla v novém pekáčku? Ragout z chřestu dle 80 let starého receptu, jen trochu obohacený o sýr a citronovou kůru. INGREDIENCE: SVAZEK CHŘESTU ŠIROKÉ NUDLE PRO 4 OSOBY 250 ML SMETANY NA VAŘENÍ 150 G PRAMAZÁNU 4 LŽÍCE STROUHANKY 2 VAJÍČKA KŮRA Z 1 CITRONU 6 TENKÝCH PLÁTKŮ MÁSLA SVAZEK PETRŽELE SŮL, BÍLÝ PEPŘ Očištěný chřest krátce povařte v osolené vodě a nakrájejte na menší kousky. Těstoviny uvařte do konzistence al dente a pokud jste nepoužili krátké nudle, tak je též pokrájete. Chřest smíchejte s nudlemi. Parmazán nastrouhejte najemno, ¼ si dejte stranou, a zbytek smíchejte se smetanou, citronovou kůrou, pokrájenými lístky petržele, žloutky, solí a pepřem. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh. Pekáček vymažte máslem, přendejte do něj těstoviny s chřestem, zalijte je smetanovou směsí a poté zlehka vmíchejte sníh. Povrch těstovin posypte zbývajícím sýrem, strouhankou a poklaďte plátky másla. Pečte v troubě vyhřáté na 180°C dokud povrch nezezlátne. #tradice #smalt #litina #nadobi #pekac #vintagelover #cesky #podpora #spoluprace #jidlo #recepty #vintagerecepty #flatlayforever #chrest #zelenina #ragout #varim #fotim #pecu #foodblogs
před 5 dny
View on Instagram |
2/12
Každý rok netrpělivě vyhlížím, kdy se na trzích objeví rebarbora a dnes ráno, jsem ji s nadšením konečně zakoupila. Dělávám z ní koláče, ale i chutney (česky řečeno čatní) nebo omáčku k masu nebo třeba šťávu. Letos mám v hlavě zase jiný koláč, než jsem dělala vloni a předloni a budu ho péct nespíš v neděli. Pokud ale už teď sháníte nějaké recepty s rebarborou, jsou ty mé starší k dispozici na blogu. 

#rebarbora #zelenina #sezona #jaro #kolac #zahrada #mojezahrada #gardenpics #stilllifephotos #still_life_nature #zidle #cervena #pecu #jidlo #gardenlifestyle #zdrave #kapradi #varim #cookinglife #hyggelife #inspirace
Pavla Janečková Hájková
vintagekitchen.cz
•
Follow
Každý rok netrpělivě vyhlížím, kdy se na trzích objeví rebarbora a dnes ráno, jsem ji s nadšením konečně zakoupila. Dělávám z ní koláče, ale i chutney (česky řečeno čatní) nebo omáčku k masu nebo třeba šťávu. Letos mám v hlavě zase jiný koláč, než jsem dělala vloni a předloni a budu ho péct nespíš v neděli. Pokud ale už teď sháníte nějaké recepty s rebarborou, jsou ty mé starší k dispozici na blogu. #rebarbora #zelenina #sezona #jaro #kolac #zahrada #mojezahrada #gardenpics #stilllifephotos #still_life_nature #zidle #cervena #pecu #jidlo #gardenlifestyle #zdrave #kapradi #varim #cookinglife #hyggelife #inspirace
před 7 dny
View on Instagram |
3/12
Ještě než nám ty šeříky úplně odkvetou, vám sem pro jistotu dávám recept na šťávu. Šeříkovou šťávu jsem dělala poprvé vloni a měla takový úspěch, že i když je celkem pracná, pustila jsem se do ní znovu. Letos jsem ale zapojila všechny členy rodiny,  tak to šlo naštěstí rychleji. Květy šeříku se totiž musí pořádně otrhat od zelených stopiček, jinak se do šťávy dostanou hořké tóny. Šťáva ze šeříku krásně voní a její jemné, neobvyklé chuti se člověk nemůže nebažit, takže nejspíš jsem odsouzena ji dělat každý rok. Dokonce má i léčivé účinky. Pomáhá zmírnit migrénu, bolest v krku, dokáže zklidnit psychiku, ale i rozbouřený žaludek, a údajně zrychluje metabolismus. Kdyby se vám nechtělo do šťávy, snad kvůli práci nebo množství cukru, můžete si z něj udělat alespoň čaj. Já často cukry ve šťávách kombinuji, aby se trochu odlehčily, tak můžete použít například kombinaci erytritholu a světlejšího třtinového nebo březového cukru.

INGREDIENCE:
700 ML ŠEŘÍKOVÝCH KVĚTŮ BEZ STOPIČEK
700 G PŘÍRODNÍHO CUKRU
1 LŽÍCE KYSELINY CITRÓNOVÉ
1 BIO CITRÓN
1 LITR VODY

Nejprve, ideálně někde v přírodě nebo na zahradě, otrhejte květy šeříku. Určitě se vyhněte místům u silnice. Jemně květy vyklepejte, aby vylezli broučci, ale umývat ho nemusíte. Dejte do hrnce vařit vodu s cukrem, občas promíchejte, dokud se cukr úplně nerozpustí. Já použila půl na půl cukr světlý třtinový a březový, ale je to na vás, který vyberete. Poté sundejte hrnec z plotny, přimíchejte kyselinu citrónovou a zalijte šeříkové květy. Přidejte na kolečka nakrájený citrón a nechte pod pokličkou louhovat 1-2 dny. Poté zoft přes plátýnko přeceďte a přelijte do sterilizovaných lahví. Skladujte v chladu.

#serik #šeřík #kveten #stava #zoft #domaci #zdravi #vune#fialova #sladky #jaro #kvety #vintagerecepty #homemadedrink #sweetdrink #ruce #handsphotography #bloomsday #feedfood #foodartblog #fromthegarden #zezahrady
Pavla Janečková Hájková
vintagekitchen.cz
•
Follow
Ještě než nám ty šeříky úplně odkvetou, vám sem pro jistotu dávám recept na šťávu. Šeříkovou šťávu jsem dělala poprvé vloni a měla takový úspěch, že i když je celkem pracná, pustila jsem se do ní znovu. Letos jsem ale zapojila všechny členy rodiny, tak to šlo naštěstí rychleji. Květy šeříku se totiž musí pořádně otrhat od zelených stopiček, jinak se do šťávy dostanou hořké tóny. Šťáva ze šeříku krásně voní a její jemné, neobvyklé chuti se člověk nemůže nebažit, takže nejspíš jsem odsouzena ji dělat každý rok. Dokonce má i léčivé účinky. Pomáhá zmírnit migrénu, bolest v krku, dokáže zklidnit psychiku, ale i rozbouřený žaludek, a údajně zrychluje metabolismus. Kdyby se vám nechtělo do šťávy, snad kvůli práci nebo množství cukru, můžete si z něj udělat alespoň čaj. Já často cukry ve šťávách kombinuji, aby se trochu odlehčily, tak můžete použít například kombinaci erytritholu a světlejšího třtinového nebo březového cukru. INGREDIENCE: 700 ML ŠEŘÍKOVÝCH KVĚTŮ BEZ STOPIČEK 700 G PŘÍRODNÍHO CUKRU 1 LŽÍCE KYSELINY CITRÓNOVÉ 1 BIO CITRÓN 1 LITR VODY Nejprve, ideálně někde v přírodě nebo na zahradě, otrhejte květy šeříku. Určitě se vyhněte místům u silnice. Jemně květy vyklepejte, aby vylezli broučci, ale umývat ho nemusíte. Dejte do hrnce vařit vodu s cukrem, občas promíchejte, dokud se cukr úplně nerozpustí. Já použila půl na půl cukr světlý třtinový a březový, ale je to na vás, který vyberete. Poté sundejte hrnec z plotny, přimíchejte kyselinu citrónovou a zalijte šeříkové květy. Přidejte na kolečka nakrájený citrón a nechte pod pokličkou louhovat 1-2 dny. Poté zoft přes plátýnko přeceďte a přelijte do sterilizovaných lahví. Skladujte v chladu. #serik #šeřík #kveten #stava #zoft #domaci #zdravi #vune#fialova #sladky #jaro #kvety #vintagerecepty #homemadedrink #sweetdrink #ruce #handsphotography #bloomsday #feedfood #foodartblog #fromthegarden #zezahrady
před 1 týdnem
View on Instagram |
4/12
Sezóna českého letního ovoce se blíží, ale než jeho barvami začnou hýřit naše zahrady a farmářské trhy, připravila jsem pro vás osvěžující citronový chlebíček. Na jeho recept jsem se inspirovala mým oblíbeným čajem od @leros_bylinna_harmonie „Zdravá pleť, v kterém se snoubí violka trojbarevná, konopná semínka, citronová tráva. Obvykle citronové moučníky ochucuji citronovou šťávou a kůrou, ale tentokrát jsem k těmto ingrediencím ještě přidala citronovou trávu v podobě prášku a poprvé vyzkoušela, jak zapůsobí ve sladkém. Citronová tráva voní a chutná podobně jako citron, jen trochu pikantněji a zajímavé na ní je, že jídlo do kterého ji přidáte, neokyseluje. Krásně se tak zesílilo citronové aroma, ale chlebíček nebyl překyselený. Violka trojbarevná, konopná semínka i citronová tráva přispívají ke zdraví pleti a lze je využí u projevů stárnutí kůže jako jsou vrásky, nepružná a suchá kůže. Jestli se napárováním čaje a chlebíčku zintenzivní účinky všech bylin, to říct neumím, ale chuťově k sobě opravdu ladí.
 
INGREDIENCE:
3 VELKÁ VEJCE
170 G HLADKÉ ŠPALDOVÉ MOUKY
170 G MOUČKOVÉHO CUKRU (NEBO ZDRAVĚJŠÍ VERZE 110 G ERYTHRITOLU A 80 G DATLOVÉHO CUKRU)
170 G MÁSLA POKOJOVÉ TEPLOTY
ŠŤÁVA A KŮRA Z 1 BIO CITRONU
4 LŽIČKY PRÁŠKU Z CITRONOVÉ TRÁVY
2 LŽIČKY KYPŘÍCÍHO PRÁŠKU
8 LŽIČEK KONOPNÝCH SEMÍNEK
KOUSEK MÁSLA A HRUBÁ MOUKA NA FORMY
ŠLEHAČKA NEBO SMETANOVÝ JOGURT
VIOLKY NA OZDOBENÍ
 
Rozehřejte troubu na 180˚C a formu na chlebíček vymažte máslem a vysypte moukou. Máslo a cukr ušlehejte v kuchyňském robotu do světlé pěny a následně přimíchejte žloutky. Poté přidejte mouku, prášek do pečiva, konopná semínka, citronovou kůru a šťávu, prášek z citronové trávy a důkladně vše promíchejte. Na závěr do směsi vmíchejte z bílků ušlehaný sníh.
Směs nalijte do formy a pečte 30-40 minut, dokud špejle zapíchnutá do chlebíčku nevyjde čistá. Chlebíček nechte po jeho upečení vychladnout a před servírováním ozdobte šlehačkou nebo smetanovým jogurtem a violkami.
 
#chlebicek #citron #dezert #sladke #jaro #zahrada #caj #posezeni #peceni #teatime #stilllifephotography #weekendbaking #bakeandshare #stillmoments #snidane #breakfasttime #rano #inspirace
Pavla Janečková Hájková
vintagekitchen.cz
•
Follow
Sezóna českého letního ovoce se blíží, ale než jeho barvami začnou hýřit naše zahrady a farmářské trhy, připravila jsem pro vás osvěžující citronový chlebíček. Na jeho recept jsem se inspirovala mým oblíbeným čajem od @leros_bylinna_harmonie „Zdravá pleť, v kterém se snoubí violka trojbarevná, konopná semínka, citronová tráva. Obvykle citronové moučníky ochucuji citronovou šťávou a kůrou, ale tentokrát jsem k těmto ingrediencím ještě přidala citronovou trávu v podobě prášku a poprvé vyzkoušela, jak zapůsobí ve sladkém. Citronová tráva voní a chutná podobně jako citron, jen trochu pikantněji a zajímavé na ní je, že jídlo do kterého ji přidáte, neokyseluje. Krásně se tak zesílilo citronové aroma, ale chlebíček nebyl překyselený. Violka trojbarevná, konopná semínka i citronová tráva přispívají ke zdraví pleti a lze je využí u projevů stárnutí kůže jako jsou vrásky, nepružná a suchá kůže. Jestli se napárováním čaje a chlebíčku zintenzivní účinky všech bylin, to říct neumím, ale chuťově k sobě opravdu ladí. INGREDIENCE: 3 VELKÁ VEJCE 170 G HLADKÉ ŠPALDOVÉ MOUKY 170 G MOUČKOVÉHO CUKRU (NEBO ZDRAVĚJŠÍ VERZE 110 G ERYTHRITOLU A 80 G DATLOVÉHO CUKRU) 170 G MÁSLA POKOJOVÉ TEPLOTY ŠŤÁVA A KŮRA Z 1 BIO CITRONU 4 LŽIČKY PRÁŠKU Z CITRONOVÉ TRÁVY 2 LŽIČKY KYPŘÍCÍHO PRÁŠKU 8 LŽIČEK KONOPNÝCH SEMÍNEK KOUSEK MÁSLA A HRUBÁ MOUKA NA FORMY ŠLEHAČKA NEBO SMETANOVÝ JOGURT VIOLKY NA OZDOBENÍ Rozehřejte troubu na 180˚C a formu na chlebíček vymažte máslem a vysypte moukou. Máslo a cukr ušlehejte v kuchyňském robotu do světlé pěny a následně přimíchejte žloutky. Poté přidejte mouku, prášek do pečiva, konopná semínka, citronovou kůru a šťávu, prášek z citronové trávy a důkladně vše promíchejte. Na závěr do směsi vmíchejte z bílků ušlehaný sníh. Směs nalijte do formy a pečte 30-40 minut, dokud špejle zapíchnutá do chlebíčku nevyjde čistá. Chlebíček nechte po jeho upečení vychladnout a před servírováním ozdobte šlehačkou nebo smetanovým jogurtem a violkami. #chlebicek #citron #dezert #sladke #jaro #zahrada #caj #posezeni #peceni #teatime #stilllifephotography #weekendbaking #bakeandshare #stillmoments #snidane #breakfasttime #rano #inspirace
před 1 týdnem
View on Instagram |
5/12
Když jsme před pár dny sbírali šeřík, moje holky 9 a 11 let, si chtěly ode mne půjčit foťák, který střežím jako oko v hlavě, a to tak moc, že vydržely i všechno kázání, jak musí být opatrné. Hlavně jsem je prosila, aby přemýšlely, co fotí a proč, abych pak nemusela trávit čas dlouhým odmazáváním nesmyslných fotek. Opravdu se toho držely a moc se mi líbilo, co nafotily.❤️

#canon6d #canon50mm #fotime #detifoti #canonlove #zahrada #serik #kvety #jaro #mojezahrada #peonie #hobbyfotograf #bloominggarden #bloomingflowers #flowersoftheday
Když jsme před pár dny sbírali šeřík, moje holky 9 a 11 let, si chtěly ode mne půjčit foťák, který střežím jako oko v hlavě, a to tak moc, že vydržely i všechno kázání, jak musí být opatrné. Hlavně jsem je prosila, aby přemýšlely, co fotí a proč, abych pak nemusela trávit čas dlouhým odmazáváním nesmyslných fotek. Opravdu se toho držely a moc se mi líbilo, co nafotily.❤️

#canon6d #canon50mm #fotime #detifoti #canonlove #zahrada #serik #kvety #jaro #mojezahrada #peonie #hobbyfotograf #bloominggarden #bloomingflowers #flowersoftheday
Když jsme před pár dny sbírali šeřík, moje holky 9 a 11 let, si chtěly ode mne půjčit foťák, který střežím jako oko v hlavě, a to tak moc, že vydržely i všechno kázání, jak musí být opatrné. Hlavně jsem je prosila, aby přemýšlely, co fotí a proč, abych pak nemusela trávit čas dlouhým odmazáváním nesmyslných fotek. Opravdu se toho držely a moc se mi líbilo, co nafotily.❤️

#canon6d #canon50mm #fotime #detifoti #canonlove #zahrada #serik #kvety #jaro #mojezahrada #peonie #hobbyfotograf #bloominggarden #bloomingflowers #flowersoftheday
Když jsme před pár dny sbírali šeřík, moje holky 9 a 11 let, si chtěly ode mne půjčit foťák, který střežím jako oko v hlavě, a to tak moc, že vydržely i všechno kázání, jak musí být opatrné. Hlavně jsem je prosila, aby přemýšlely, co fotí a proč, abych pak nemusela trávit čas dlouhým odmazáváním nesmyslných fotek. Opravdu se toho držely a moc se mi líbilo, co nafotily.❤️

#canon6d #canon50mm #fotime #detifoti #canonlove #zahrada #serik #kvety #jaro #mojezahrada #peonie #hobbyfotograf #bloominggarden #bloomingflowers #flowersoftheday
Když jsme před pár dny sbírali šeřík, moje holky 9 a 11 let, si chtěly ode mne půjčit foťák, který střežím jako oko v hlavě, a to tak moc, že vydržely i všechno kázání, jak musí být opatrné. Hlavně jsem je prosila, aby přemýšlely, co fotí a proč, abych pak nemusela trávit čas dlouhým odmazáváním nesmyslných fotek. Opravdu se toho držely a moc se mi líbilo, co nafotily.❤️

#canon6d #canon50mm #fotime #detifoti #canonlove #zahrada #serik #kvety #jaro #mojezahrada #peonie #hobbyfotograf #bloominggarden #bloomingflowers #flowersoftheday
Když jsme před pár dny sbírali šeřík, moje holky 9 a 11 let, si chtěly ode mne půjčit foťák, který střežím jako oko v hlavě, a to tak moc, že vydržely i všechno kázání, jak musí být opatrné. Hlavně jsem je prosila, aby přemýšlely, co fotí a proč, abych pak nemusela trávit čas dlouhým odmazáváním nesmyslných fotek. Opravdu se toho držely a moc se mi líbilo, co nafotily.❤️

#canon6d #canon50mm #fotime #detifoti #canonlove #zahrada #serik #kvety #jaro #mojezahrada #peonie #hobbyfotograf #bloominggarden #bloomingflowers #flowersoftheday
Když jsme před pár dny sbírali šeřík, moje holky 9 a 11 let, si chtěly ode mne půjčit foťák, který střežím jako oko v hlavě, a to tak moc, že vydržely i všechno kázání, jak musí být opatrné. Hlavně jsem je prosila, aby přemýšlely, co fotí a proč, abych pak nemusela trávit čas dlouhým odmazáváním nesmyslných fotek. Opravdu se toho držely a moc se mi líbilo, co nafotily.❤️

#canon6d #canon50mm #fotime #detifoti #canonlove #zahrada #serik #kvety #jaro #mojezahrada #peonie #hobbyfotograf #bloominggarden #bloomingflowers #flowersoftheday
Když jsme před pár dny sbírali šeřík, moje holky 9 a 11 let, si chtěly ode mne půjčit foťák, který střežím jako oko v hlavě, a to tak moc, že vydržely i všechno kázání, jak musí být opatrné. Hlavně jsem je prosila, aby přemýšlely, co fotí a proč, abych pak nemusela trávit čas dlouhým odmazáváním nesmyslných fotek. Opravdu se toho držely a moc se mi líbilo, co nafotily.❤️

#canon6d #canon50mm #fotime #detifoti #canonlove #zahrada #serik #kvety #jaro #mojezahrada #peonie #hobbyfotograf #bloominggarden #bloomingflowers #flowersoftheday
Když jsme před pár dny sbírali šeřík, moje holky 9 a 11 let, si chtěly ode mne půjčit foťák, který střežím jako oko v hlavě, a to tak moc, že vydržely i všechno kázání, jak musí být opatrné. Hlavně jsem je prosila, aby přemýšlely, co fotí a proč, abych pak nemusela trávit čas dlouhým odmazáváním nesmyslných fotek. Opravdu se toho držely a moc se mi líbilo, co nafotily.❤️

#canon6d #canon50mm #fotime #detifoti #canonlove #zahrada #serik #kvety #jaro #mojezahrada #peonie #hobbyfotograf #bloominggarden #bloomingflowers #flowersoftheday
Pavla Janečková Hájková
vintagekitchen.cz
•
Follow
Když jsme před pár dny sbírali šeřík, moje holky 9 a 11 let, si chtěly ode mne půjčit foťák, který střežím jako oko v hlavě, a to tak moc, že vydržely i všechno kázání, jak musí být opatrné. Hlavně jsem je prosila, aby přemýšlely, co fotí a proč, abych pak nemusela trávit čas dlouhým odmazáváním nesmyslných fotek. Opravdu se toho držely a moc se mi líbilo, co nafotily.❤️ #canon6d #canon50mm #fotime #detifoti #canonlove #zahrada #serik #kvety #jaro #mojezahrada #peonie #hobbyfotograf #bloominggarden #bloomingflowers #flowersoftheday
před 2 týdny
View on Instagram |
6/12
Včera jsme navečer sbírali šeřík a asi se to tomu stromu nelíbilo, jelikož mě vytrestal ukrutnou rýmou. Doufám, že je to opravdu jen ta pylová. Před stmíváním bylo na zahradě nádherné světlo a košíku se šeříkem to tak slušelo na nové zahradní židli, že jsem je pro vás musela vyfotit❤️

#serik #jaro #kosik #zidle #zahrada #sber #atmosfera #vecer #stmivani #krasa #gardenbeauty #mygardentoday #gardenlover #mojezahrada #vune #darkmoodphotography #fotim #canon6d #canon50mm #shootinglove #vintagelife #vintagelook
Pavla Janečková Hájková
vintagekitchen.cz
•
Follow
Včera jsme navečer sbírali šeřík a asi se to tomu stromu nelíbilo, jelikož mě vytrestal ukrutnou rýmou. Doufám, že je to opravdu jen ta pylová. Před stmíváním bylo na zahradě nádherné světlo a košíku se šeříkem to tak slušelo na nové zahradní židli, že jsem je pro vás musela vyfotit❤️ #serik #jaro #kosik #zidle #zahrada #sber #atmosfera #vecer #stmivani #krasa #gardenbeauty #mygardentoday #gardenlover #mojezahrada #vune #darkmoodphotography #fotim #canon6d #canon50mm #shootinglove #vintagelife #vintagelook
před 2 týdny
View on Instagram |
7/12
Vždy když začíná období zmrzlin, tak si naplánuji vyzkoušet nějakou novou variantu, která je pro mě nová. Před nějakou dobou mi cvrnkla do nosu zpráva o „nejlepším koktejlu světa“, který každoročně vybírá 50 nejvýznamnějších světových barů a stalo se jím mé oblíbené Negroni. Navíc jsem zrovna chystala recepty s ginem do časopisu Warehouse#1 a protože v Negroni kromě Campari a vermutu je gin, tak jsem se rozhodla tenhle skvělý koktejl převést do zmrzlinové podoby. V Negroni zmrzlině je alkoholu jen pomálu, protože při jeho větším množství by smetanová směs vůbec nezatuhla, ale kdo tento koktejl zná, tak jeho chuť i v ledové verzi rozpozná. Obzvlášť posypka s Campari účinně dotahuje hořkosladké ladění tohoto slavného koktejlu.
 
INGREDIENCE NA ZMRZLINU:
150 ML PLNOTUČNÉHO MLÉKA
350 ML SMETANY 33%
4 ŽLOUTKY
100 G CUKRU
20 ML CAMPARI
20 ML GINU BULLDOCK
20 ML VERMOUTH DI TORINO 1757
40 ML ČERSTVÉ POMERANČOVÉ ŠŤÁVY
KŮRA Z JEDNOHO BIO POMERANČE
ŠPETKA SOLI

INGREDIENCE NA POSYPKU:
HRST MANDLOVÝCH PLÁTKŮ
4 LŽÍCE AGÁVE SIRUPU
4 LŽÍCE CAMPARI
2 LŽÍCE ROZPUŠTĚNÉHO MÁSLA
 
Do kastrůlku nalijte 1/2 smetany, mléko a přisypte cukr. Na mírném plameni směs zahřívejte a promíchávejte, aby se cukr rozpustil. Druhou 1/2 smetany přelijte do mísy, umístěte do ledové vody a navrch dejte sítko. V další míse rozmíchejte žloutky a k nim tenkým pramínkem přilévejte horkou mléčnou směs c cukrem. Poté vlijte směs zpět do kastrůlku a zahřívejte, dokud nezačne lehce houstnout. Hustší směs přelijte ke studené smetaně, promíchejte a umístěte do lednice. Nechte chladit do druhého dne. Další den přidejte kůru pomeranče, špetku soli, všechny destiláty a ve zmrzlinovači míchejte 30 minut. Hotovou zmrzlinu uložte do mrazáku. Plátky mandlí smíchejte se sirupem, campari, rozpuštěným máslem a solí. Přemístěte na plech a pečte 12 minut v troubě vyhřáté na 180°C. Po vytažení z trouby ji nechte zatvrdnout. Zmrzlinu servírujte ozdobenou posypkou.

#zmrzlina #negroni #campari #homemede #leto #koktejl #nejlepsi #bestcocktail #negronitime #homemadeicecream #darkmoodphotography #moodyphotography #pomeranc #inspirace
Pavla Janečková Hájková
vintagekitchen.cz
•
Follow
Vždy když začíná období zmrzlin, tak si naplánuji vyzkoušet nějakou novou variantu, která je pro mě nová. Před nějakou dobou mi cvrnkla do nosu zpráva o „nejlepším koktejlu světa“, který každoročně vybírá 50 nejvýznamnějších světových barů a stalo se jím mé oblíbené Negroni. Navíc jsem zrovna chystala recepty s ginem do časopisu Warehouse#1 a protože v Negroni kromě Campari a vermutu je gin, tak jsem se rozhodla tenhle skvělý koktejl převést do zmrzlinové podoby. V Negroni zmrzlině je alkoholu jen pomálu, protože při jeho větším množství by smetanová směs vůbec nezatuhla, ale kdo tento koktejl zná, tak jeho chuť i v ledové verzi rozpozná. Obzvlášť posypka s Campari účinně dotahuje hořkosladké ladění tohoto slavného koktejlu. INGREDIENCE NA ZMRZLINU: 150 ML PLNOTUČNÉHO MLÉKA 350 ML SMETANY 33% 4 ŽLOUTKY 100 G CUKRU 20 ML CAMPARI 20 ML GINU BULLDOCK 20 ML VERMOUTH DI TORINO 1757 40 ML ČERSTVÉ POMERANČOVÉ ŠŤÁVY KŮRA Z JEDNOHO BIO POMERANČE ŠPETKA SOLI INGREDIENCE NA POSYPKU: HRST MANDLOVÝCH PLÁTKŮ 4 LŽÍCE AGÁVE SIRUPU 4 LŽÍCE CAMPARI 2 LŽÍCE ROZPUŠTĚNÉHO MÁSLA Do kastrůlku nalijte 1/2 smetany, mléko a přisypte cukr. Na mírném plameni směs zahřívejte a promíchávejte, aby se cukr rozpustil. Druhou 1/2 smetany přelijte do mísy, umístěte do ledové vody a navrch dejte sítko. V další míse rozmíchejte žloutky a k nim tenkým pramínkem přilévejte horkou mléčnou směs c cukrem. Poté vlijte směs zpět do kastrůlku a zahřívejte, dokud nezačne lehce houstnout. Hustší směs přelijte ke studené smetaně, promíchejte a umístěte do lednice. Nechte chladit do druhého dne. Další den přidejte kůru pomeranče, špetku soli, všechny destiláty a ve zmrzlinovači míchejte 30 minut. Hotovou zmrzlinu uložte do mrazáku. Plátky mandlí smíchejte se sirupem, campari, rozpuštěným máslem a solí. Přemístěte na plech a pečte 12 minut v troubě vyhřáté na 180°C. Po vytažení z trouby ji nechte zatvrdnout. Zmrzlinu servírujte ozdobenou posypkou. #zmrzlina #negroni #campari #homemede #leto #koktejl #nejlepsi #bestcocktail #negronitime #homemadeicecream #darkmoodphotography #moodyphotography #pomeranc #inspirace
před 2 týdny
View on Instagram |
8/12
Počasí je sice v tomto období vrtkavé a během jednoho dnes se často vystřídá slunce s pár kapkami deště, ale nám to nevadí a při každé příležitosti sedíme venku alespoň na chvíli při jídle nebo s šálkem čaje @leros_bylinna_harmonie či kávy. Já teď ještě po půstu pořád jedu zdravější stravu, takže nejčastěji mlsáme datlové kuličky, na které jsem vám sem dávala recept před třemi týdny, ale těším se už na rebarboru, první české jahody a meruňky, abych se mohla vrhnout do pečení koláčů. Jaký pozdně jarní nebo spíše časně letní koláč máte nejraději vy?

#venku #posezeni #jaro #leto #teplo #zahrada #sladke #zdrave #kolace #datle #ovoce #sezona #ruce #caje #byliny #stul #salek #vintagestyl #vintagelove #gardenstyle #foodartblog
Pavla Janečková Hájková
vintagekitchen.cz
•
Follow
Počasí je sice v tomto období vrtkavé a během jednoho dnes se často vystřídá slunce s pár kapkami deště, ale nám to nevadí a při každé příležitosti sedíme venku alespoň na chvíli při jídle nebo s šálkem čaje @leros_bylinna_harmonie či kávy. Já teď ještě po půstu pořád jedu zdravější stravu, takže nejčastěji mlsáme datlové kuličky, na které jsem vám sem dávala recept před třemi týdny, ale těším se už na rebarboru, první české jahody a meruňky, abych se mohla vrhnout do pečení koláčů. Jaký pozdně jarní nebo spíše časně letní koláč máte nejraději vy? #venku #posezeni #jaro #leto #teplo #zahrada #sladke #zdrave #kolace #datle #ovoce #sezona #ruce #caje #byliny #stul #salek #vintagestyl #vintagelove #gardenstyle #foodartblog
před 3 týdny
View on Instagram |
9/12
O nezdravosti cukru asi už slyšel každý…ale ono to sladké je tak dobré a někdy mu prostě nejde odolat. Touhu po sladkém máme totiž v genech a po tisíciletí nám pomáhala přežít. Sladká chuť signalizovala našim předkům, že je daná potravina zdrojem rychle využitelné energie, kterou potřebovali v náročných situacích, třeba v boji, na útěku před nebezpečím nebo při dlouhých pochodech. Dnes už takové stresy nemáme, respektive řešíme spíše ty psychologické, ale chuť na sladké zůstala. Já se snažím neustále hledat alternativy, jak ji co nejzdravěji uspokojit a objevila jsme pro mě úplnou novinku. Datlový cukr, který je vyroben jen z usušených a na prášek rozemletých datlí. Přírodní cukry v datlích tvoří 50- 70 procent obsahu všech látek, ale nejsou kyselinotvorné a i přes svou velkou sladkost, nezvyšují hladinu cukru v krvi. Navíc obsahují velké množství vitaminů, železa, draslíku, chlóru a velmi důležitou vlákninu. Pro mě značka ideál. Vyzkoušela jsem datlový cukr použít v našich oblíbených ovesných muffinech v upravené receptuře a výsledek byl skvělý. Tedy o trochu méně sladký, ale děti to ani nepostřehly.

INGREDIENCE NA TĚSTO:
100 G JEMNÝCH OVESNÝCH VLOČEK
150 G ŠPALDOVÉ MOUKY CELOZRNNÉ HLADKÉ
1 LŽIČKA SODY NA PEČENÍ
1 LŽIČKA KYPŘÍCÍHO PRÁŠKU
140 G DATLOVÉHO CUKRU
350 G BÍLÉHO JOGURTU
200 G MÁSLA
2 VEJCE 
ŠPETKA SOLI

INGREDIENCE NA DROBENKU:
50 G CELOZRNNÉ MOUKY HRUBÉ
50 G OVESNÝCH JEMNÝCH VLOČEK 
50 G PEKANOVÝCH OŘECHŮ
80 G DATLOVÉHO CUKRU
1 LŽIČKA VANILKY
70 G MÁSLA

Nejprve si předehřejte troubu na 180 °C. Připravte si muffinovou formu a vyložte ji papírovými košíčky. V míse smíchejte mouku, ovesné vločky, kypřící prášek, sodu a sůl. Vyšlehejte vejce s cukrem a máslem a spolu s jogurtem přidejte k suchým ingrediencím. Těsto promíchejte a plňte košíčky přibližně do ¾ jejich objemu. Drobenku připravíte jednoduše prohnětením všech ingrediencí. Lépe se připravuje ze studeného másla. Hotovou drobenkou posypte všechny jednotlivé muffiny a dejte péct přibližně na 30 minut.

#datle #cukrfree #cukr #sladke #zdravepeceni #zdravejidlo #muffiny #peceni #pecenijeradost #feedfeedbaking #darkmoodphotography #moodyphotography #fotim #pecu #bakingfeed #bakeandshare
O nezdravosti cukru asi už slyšel každý…ale ono to sladké je tak dobré a někdy mu prostě nejde odolat. Touhu po sladkém máme totiž v genech a po tisíciletí nám pomáhala přežít. Sladká chuť signalizovala našim předkům, že je daná potravina zdrojem rychle využitelné energie, kterou potřebovali v náročných situacích, třeba v boji, na útěku před nebezpečím nebo při dlouhých pochodech. Dnes už takové stresy nemáme, respektive řešíme spíše ty psychologické, ale chuť na sladké zůstala. Já se snažím neustále hledat alternativy, jak ji co nejzdravěji uspokojit a objevila jsme pro mě úplnou novinku. Datlový cukr, který je vyroben jen z usušených a na prášek rozemletých datlí. Přírodní cukry v datlích tvoří 50- 70 procent obsahu všech látek, ale nejsou kyselinotvorné a i přes svou velkou sladkost, nezvyšují hladinu cukru v krvi. Navíc obsahují velké množství vitaminů, železa, draslíku, chlóru a velmi důležitou vlákninu. Pro mě značka ideál. Vyzkoušela jsem datlový cukr použít v našich oblíbených ovesných muffinech v upravené receptuře a výsledek byl skvělý. Tedy o trochu méně sladký, ale děti to ani nepostřehly.

INGREDIENCE NA TĚSTO:
100 G JEMNÝCH OVESNÝCH VLOČEK
150 G ŠPALDOVÉ MOUKY CELOZRNNÉ HLADKÉ
1 LŽIČKA SODY NA PEČENÍ
1 LŽIČKA KYPŘÍCÍHO PRÁŠKU
140 G DATLOVÉHO CUKRU
350 G BÍLÉHO JOGURTU
200 G MÁSLA
2 VEJCE 
ŠPETKA SOLI

INGREDIENCE NA DROBENKU:
50 G CELOZRNNÉ MOUKY HRUBÉ
50 G OVESNÝCH JEMNÝCH VLOČEK 
50 G PEKANOVÝCH OŘECHŮ
80 G DATLOVÉHO CUKRU
1 LŽIČKA VANILKY
70 G MÁSLA

Nejprve si předehřejte troubu na 180 °C. Připravte si muffinovou formu a vyložte ji papírovými košíčky. V míse smíchejte mouku, ovesné vločky, kypřící prášek, sodu a sůl. Vyšlehejte vejce s cukrem a máslem a spolu s jogurtem přidejte k suchým ingrediencím. Těsto promíchejte a plňte košíčky přibližně do ¾ jejich objemu. Drobenku připravíte jednoduše prohnětením všech ingrediencí. Lépe se připravuje ze studeného másla. Hotovou drobenkou posypte všechny jednotlivé muffiny a dejte péct přibližně na 30 minut.

#datle #cukrfree #cukr #sladke #zdravepeceni #zdravejidlo #muffiny #peceni #pecenijeradost #feedfeedbaking #darkmoodphotography #moodyphotography #fotim #pecu #bakingfeed #bakeandshare
Pavla Janečková Hájková
vintagekitchen.cz
•
Follow
O nezdravosti cukru asi už slyšel každý…ale ono to sladké je tak dobré a někdy mu prostě nejde odolat. Touhu po sladkém máme totiž v genech a po tisíciletí nám pomáhala přežít. Sladká chuť signalizovala našim předkům, že je daná potravina zdrojem rychle využitelné energie, kterou potřebovali v náročných situacích, třeba v boji, na útěku před nebezpečím nebo při dlouhých pochodech. Dnes už takové stresy nemáme, respektive řešíme spíše ty psychologické, ale chuť na sladké zůstala. Já se snažím neustále hledat alternativy, jak ji co nejzdravěji uspokojit a objevila jsme pro mě úplnou novinku. Datlový cukr, který je vyroben jen z usušených a na prášek rozemletých datlí. Přírodní cukry v datlích tvoří 50- 70 procent obsahu všech látek, ale nejsou kyselinotvorné a i přes svou velkou sladkost, nezvyšují hladinu cukru v krvi. Navíc obsahují velké množství vitaminů, železa, draslíku, chlóru a velmi důležitou vlákninu. Pro mě značka ideál. Vyzkoušela jsem datlový cukr použít v našich oblíbených ovesných muffinech v upravené receptuře a výsledek byl skvělý. Tedy o trochu méně sladký, ale děti to ani nepostřehly. INGREDIENCE NA TĚSTO: 100 G JEMNÝCH OVESNÝCH VLOČEK 150 G ŠPALDOVÉ MOUKY CELOZRNNÉ HLADKÉ 1 LŽIČKA SODY NA PEČENÍ 1 LŽIČKA KYPŘÍCÍHO PRÁŠKU 140 G DATLOVÉHO CUKRU 350 G BÍLÉHO JOGURTU 200 G MÁSLA 2 VEJCE ŠPETKA SOLI INGREDIENCE NA DROBENKU: 50 G CELOZRNNÉ MOUKY HRUBÉ 50 G OVESNÝCH JEMNÝCH VLOČEK 50 G PEKANOVÝCH OŘECHŮ 80 G DATLOVÉHO CUKRU 1 LŽIČKA VANILKY 70 G MÁSLA Nejprve si předehřejte troubu na 180 °C. Připravte si muffinovou formu a vyložte ji papírovými košíčky. V míse smíchejte mouku, ovesné vločky, kypřící prášek, sodu a sůl. Vyšlehejte vejce s cukrem a máslem a spolu s jogurtem přidejte k suchým ingrediencím. Těsto promíchejte a plňte košíčky přibližně do ¾ jejich objemu. Drobenku připravíte jednoduše prohnětením všech ingrediencí. Lépe se připravuje ze studeného másla. Hotovou drobenkou posypte všechny jednotlivé muffiny a dejte péct přibližně na 30 minut. #datle #cukrfree #cukr #sladke #zdravepeceni #zdravejidlo #muffiny #peceni #pecenijeradost #feedfeedbaking #darkmoodphotography #moodyphotography #fotim #pecu #bakingfeed #bakeandshare
před 3 týdny
View on Instagram |
10/12
Chřestová sezona už klepe na dveře, a tak jsem pro vás připravila staronový recept. Starý, protože pochází z 80 let staré kuchařky zaměřené na zeleninu a jelikož jsem ho připravovala poprvé, zasluhuje si i označení nový. Když jsem zadala do google „chřest s omáčkou ravigote“ nevyjel žádný recept, jen samé holandské, tak doufám, že bude nový i pro vás. S receptem jsem si ještě trochu hrála a jelikož jsem měla na testování Gölles chřestový ocet, dala jsem ho do zálivky. Výsledek byl famózní, protože zálivka ještě více podtrhla chuť chřestu. Místo něj však můžete použít Gölles citronový a pěkně se trefíte mezi různé variace zálivky ravigote. Někteří ji totiž dělají s octem a jiní s citronem. Stejně si můžete pohrát i s bylinkami, jelikož i v jejich použití je spousta variací. No a k takto upravenému chřestu se skvěle hodí ryzlink. Já miluji přírodní ryzlink Immich-Batterieberg Riesling Cabinett, který má úžasnou svěží chuť plnou ovocných tónů, a přitom pěkně vyvážený minerální charakter. Ještě že je ten půst už za námi 😀👍 Ocet i víno koupíte ve @warehousecz.
 
INGREDIENCE:
SVAZEK CHŘESTU
8 LŽIC KVALITNÍHO OLIVOVÉHO OLEJE
3 LŽÍCE GÖLLES OCET CITRONOVÝ
2 NATVRDO UVAŘENÉ ŽLOUTKY
1 ŠALOTKA NEBO JARNÍ CIBULKA
PAŽITKA A PETRŽEL DLE LIBOSTI
1 LŽIČKA DIJONSKÉ HOŘČICE
BÍLÝ MLETÝ PEPŘ
ŠPETKA CUKRU A SOLI
 
Pokud jste sehnali křehký mladý chřest, nemusíte ho ani vařit a použijte ho syrový. Pokud se vám zdá chřest trochu tužší, tak ho krátce povařte, pokud možno na stojato ve vroucí lehce osolené vodě. Špičky chřestu nechte neponořené, ty bývají vždy křupavé a nepřekračujte dobu vaření přes 5 minut, aby si chřest zachoval konzistenci „na skus“. Cibuli i bylinky nasekejte najemno a smíchejte se zbývajícími ingrediencemi na zálivku. Zálivku krásně zahustí natvrdo uvařené vejce, které můžete buď použít celé nebo jako já jen žloutek. Buď ho prolisujte přes jemné sítko anebo rozmixujte. Zálivku můžete udělat i bez vajíčka, ale pokud chcete francouzský styl, dejte ho tam. 

#chrest #sezona #asparagusseason #spargel #spargelsalat #salat #zelenina #ocet #flatlayphotography  #foodandflatlay #flatlayforever #darkfoodphotography #vintagerecepty #foodfluffer #foodartblog #vintagelovers
Pavla Janečková Hájková
vintagekitchen.cz
•
Follow
Chřestová sezona už klepe na dveře, a tak jsem pro vás připravila staronový recept. Starý, protože pochází z 80 let staré kuchařky zaměřené na zeleninu a jelikož jsem ho připravovala poprvé, zasluhuje si i označení nový. Když jsem zadala do google „chřest s omáčkou ravigote“ nevyjel žádný recept, jen samé holandské, tak doufám, že bude nový i pro vás. S receptem jsem si ještě trochu hrála a jelikož jsem měla na testování Gölles chřestový ocet, dala jsem ho do zálivky. Výsledek byl famózní, protože zálivka ještě více podtrhla chuť chřestu. Místo něj však můžete použít Gölles citronový a pěkně se trefíte mezi různé variace zálivky ravigote. Někteří ji totiž dělají s octem a jiní s citronem. Stejně si můžete pohrát i s bylinkami, jelikož i v jejich použití je spousta variací. No a k takto upravenému chřestu se skvěle hodí ryzlink. Já miluji přírodní ryzlink Immich-Batterieberg Riesling Cabinett, který má úžasnou svěží chuť plnou ovocných tónů, a přitom pěkně vyvážený minerální charakter. Ještě že je ten půst už za námi 😀👍 Ocet i víno koupíte ve @warehousecz. INGREDIENCE: SVAZEK CHŘESTU 8 LŽIC KVALITNÍHO OLIVOVÉHO OLEJE 3 LŽÍCE GÖLLES OCET CITRONOVÝ 2 NATVRDO UVAŘENÉ ŽLOUTKY 1 ŠALOTKA NEBO JARNÍ CIBULKA PAŽITKA A PETRŽEL DLE LIBOSTI 1 LŽIČKA DIJONSKÉ HOŘČICE BÍLÝ MLETÝ PEPŘ ŠPETKA CUKRU A SOLI Pokud jste sehnali křehký mladý chřest, nemusíte ho ani vařit a použijte ho syrový. Pokud se vám zdá chřest trochu tužší, tak ho krátce povařte, pokud možno na stojato ve vroucí lehce osolené vodě. Špičky chřestu nechte neponořené, ty bývají vždy křupavé a nepřekračujte dobu vaření přes 5 minut, aby si chřest zachoval konzistenci „na skus“. Cibuli i bylinky nasekejte najemno a smíchejte se zbývajícími ingrediencemi na zálivku. Zálivku krásně zahustí natvrdo uvařené vejce, které můžete buď použít celé nebo jako já jen žloutek. Buď ho prolisujte přes jemné sítko anebo rozmixujte. Zálivku můžete udělat i bez vajíčka, ale pokud chcete francouzský styl, dejte ho tam. #chrest #sezona #asparagusseason #spargel #spargelsalat #salat #zelenina #ocet #flatlayphotography #foodandflatlay #flatlayforever #darkfoodphotography #vintagerecepty #foodfluffer #foodartblog #vintagelovers
před 4 týdny
View on Instagram |
11/12
Naše magnólie pomalu odkvétá a já bych si tak přála, aby byla v květu alespoň tak dlouho jako ostatní stromy. Jejich krása je tak křehká, že pomíjí snad ještě rychleji než ostatní výtvory jara. Škoda, že si sem nemůžu odložit i její vůni. Tak zase příští rok…

#magnolie #jaro #kvety #zahrada #ruzova #inbloom #blooming #springblooms #mygarden #krasa #purebeauty #springmagic #příroda #krasaprirody #strom
Pavla Janečková Hájková
vintagekitchen.cz
•
Follow
Naše magnólie pomalu odkvétá a já bych si tak přála, aby byla v květu alespoň tak dlouho jako ostatní stromy. Jejich krása je tak křehká, že pomíjí snad ještě rychleji než ostatní výtvory jara. Škoda, že si sem nemůžu odložit i její vůni. Tak zase příští rok… #magnolie #jaro #kvety #zahrada #ruzova #inbloom #blooming #springblooms #mygarden #krasa #purebeauty #springmagic #příroda #krasaprirody #strom
před 1 měsícem
View on Instagram |
12/12
Sledujte nás
  • O VINTAGE KITCHEN
    • O MNĚ
    • INGREDIENCE
  • RECEPTY
    • Rychlé
    • Malé
      • Snídaně
      • Polévky
      • Chuťovky
    • Velké
      • Maso
      • Nemaso
    • Zdravé
    • Sladké
      • Slazené přírodním cukrem
      • Slazené přírodními sirupy
      • Bez cukru
      • Cukroví
    • Kynuté
      • Kváskové
      • Drožďové
    • Tekuté
      • Káva&čaje
      • Šťávy
      • Koktejly
    • Vintage
  • PŘÍRODNÍ VÍNA
    • Vína
    • Vinařství
    • Food pairing
  • CESTOVÁNÍ
  • BLOG
    • Rozhovory
    • Články

Blog

  • You are here:
  • Home
  • Domaine Guillemot-Michel – Viré Clessè “Quintaine” 2015

Domaine Guillemot-Michel – Viré Clessè “Quintaine” 2015

Přírodní vína, Vína
  • Posted by Pavla Hájková
  • 23. 8. 2020
  • 0
  • 0 likes
Přírodní vína, Vína

Cuvée Vire Clesse “Quintaine” 2015 je velmi výrazné suché bílé víno s krásnými ovocnými tóny. Rok 2015 byl časný, suchý a horký. Vegetační cyklus révy proto začal brzy na jaře, probíhal rychle a sklizeň začala 30. srpna. Kvalita hroznů byla na velmi vysoké úrovni.

Místo původu: Francie, jižní Burgundsko, obec Quintaine

Vinařství: Domaine Guillemot-Michel

Biodynamický certifikát: Demeter

Barva: lehce nažloutlá

Odrůda: 100% Chardonnay (ovocné, elegantní a harmonické v chuti) 

Vinice: vinice s průměrným věkem 55let se rozprostírá na šesti hektarech, na svazích obdělávaných podle biodynamických kritérií a ekologické certifikace, sklízí se ručně do malých přepravek, aby se zachovala celistvost hroznů a zábránilo se tak vzniku oxidace 

Půda: jíl, humus a limonit, složky pocházející převážně z transformace vápencového geologického podloží 

Chuť: dokonale vyvážená, osvěžující s jemnou minerálností a velmi výrazným a dlouhotrvajícím koncem

Vůně: velmi výrazná, exotická a ovocná 

Párování s jídlem: nejlépe se hodí k rybám, korýšům, mořským plodům, játrovým paštikám, steakům na pepři a zvěřině

Doporučená teplota při podávání: 10-12°C

Sdílet:

Předchozí článek

VINAŘSTVÍ DOMAINE GUILLEMOT-MICHEL

Další článek

KODAŇ
0 comments on Domaine Guillemot-Michel – Viré Clessè “Quintaine” 2015
Scroll

© 2022 Vintage Kitchen. Všechna práva vyhrazena, created by Emglare Technologies s.r.o.