MAKOVÁ OVESNÁ KAŠE S HRUŠKOU A ŠVESTKOVÝM SIRUPEM

Máte rádi ovesnou kaši? Pro mě je přes zimu tou nejlepší snídání, která mě zahřeje na celý den. Každý ji připravuje jinak, a i jinak dochucuje, takže je asi těžké říci, co je nejlepší varianta. Řekla bych ta, kterou máte vy nejraději. Já vám jen dala na blog malou inspiraci, jak ji třeba udělat zase trochu jinak. 

Do ovesné kaše by se nemělo dávat klasické mléko, jelikož se pak kaše hůře tráví. Já vařila dříve kaši s vodou, tak jako spousta lidí, dokud mi ji moje sestra nedala ochutnat připravenou na ovesném mléce. Měla daleko plnější chuť a ani nebylo potřeba ji sladit. Tak vzniká výborný základ, který je možné dochutit ořechy, semínky, sušeným nebo čerstvým ovocem, sirupy. 

Mě už se „ojedly“ všechny klasické kombinace a už jsem nevěděla, jak si kaši ozvláštnit, tak jsem zkusila variantu s hruškou, mákem a švestkovým sirupem. Samozřejmě ten, kdo nemá rád mák ho ve své kaši neocení, ale kdo ano, bude přímo nadšen. Věděli jste, že mák je potravina s nejvyšším obsahem vápníku? Mák se může pochlubit 16x větším množstvím vápníku oproti mléce, díky čemuž je nejen výbornou prevencí proti osteoporóze, ale též zlepšuje paměť, nehty a vlasy.

INGREDIENCE:

2 HRUŠKY

1 HRNEK JEMNÝCH OVESNÝCH VLOČEK (hrubé je lepší namáčet den předem)

3-4 HRNKY OVESNÉHO MLÉKA (dle toho jak máte rádi kaši hustou)

1-2 POLÉVKOVÉ LŽÍCE MÁKU 

1 LŽIČKA SKOŘICE

ŠVETKOVÝ SIRUP (případně nakrájené sušené švestky)

POSTUP:

Nastrouhejte hrušky nahrubo. Přendejte hrušky do hrnce a přidejte k nim ovesné vločky, mák, skořici a zalijte vše ovesným mlékem. Promíchejte a povařte přibližně 5 minut. Pokud je kaše moc hustá, tak ji ještě nařeďte a znovu prohřejte s přidaným mlékem.

Po vypnutí plotny nechejte kaši ještě 5 minut pod pokličkou dojít. Pokud nemáte švestkový sirup, který skvěle ladí jak s mákem, tak s hruškou, přidejte na začátku vaření do kaše 10-12 pokrájených sušených švestek.