CITRÓNOVÝ KRÉM (LEMON CURD)

Tento citrónový krém je mým zachráncem před vyhozením žloutků, které se občas u mě v lednici nakupí. Samozřejmě nesmí tam být moc dlouho, takže nejdéle do týdne je zpracovávám v tomto úžasném krému. Chodím do lednice si ho jen tak líznout a někdy se stává, že je snědený, ještě dříve než s ním něco podniknu. Internet je plný receptů na Lemon curd, já jsem si ale vyvinula pro sebe variantu zdravěji a méně oslazenou. Používám zde stevii, s kterou se musí opatrně nakládat, aby nepřenesla do krému kovovou pachuť. Se stévii mi to nejlépe funguje, když ji používám pouze na dotažení sladké chuti, kterou jinak zajišťuje jiné přírodní sladidlo. A pokud byste si chtěli krém ještě trochu ozvláštnit, můžete do něj přidat Grand Marnier, který krému dodá lehoulinký nádech koňaku s tóny divokých pomerančů z Karibiku. Mám ho takhle ještě raději. Hlavní chuť je citrónově sladká, ale pak v dozvuku chutí, cítíte něco zvláštního, moc dobrého, co pokud neznáte Grand Marnier nejste schopni identifikovat. Baví mě takhle nechat hádat kamarádky, co si myslí že tam je…a pak si samozřejmě Grand Marnier dáme spolu.

INGREDIENCE:

3 BIO CITRÓNY (KŮRA A 100 ML ŠŤÁVY)

6 ŽLOUTKŮ OD SLEPIČEK Z VOLNÝCH CHOVŮ

50 G BŘEZOVÉHO CUKRU

2 LŽIČKY STÉVIOVÉHO CUKRU

70 G MÁSLA

2 LŽÍCE GRAND MARNIER

POSTUP:

Citróny omyjte, pořádně osušte, ať se vám s nimi dobře pracuje a nastrouhejte je na jemném struhadle. Strouhejte jen žlutou část citrónu, jelikož bílá část by vám do krému dodala hořkost. Připravte si vodní lázeň – to znamená na menší kastrůlek s vodou umístěte teplovzdornou misku tak, aby se nedotýkala dnem kastrůlku. Do misky pak dejte všechny ingredience a ve vodní lázni za pravidelného míchání zahřívejte, dokud krém pořádně nezhoustne. Pokud krém nespotřebujete hned začerstva, můžete ho v dobře uzavíratelné nádobě skladovat v lednici 2 týdny.