Možná vás to překvapí, ale batáty byly u nás dostupné již za první republiky. Bátaty, neboli sladké brambory, sice vypadají jako brambory, ale botanicky s nimi nemají nic společného. Jejich historie pěstování a konzumování je stará tisíce let. Údajně mají antidepresivní účinky, obsahují více vápníku než obyčejné brambory, velké množství betakarotenu, a i když chutnají sladce nemají více kalorií. Někteří odborníci je dokonce nazývají superpotravinami. V kuchyni mají rozličné použití. Já z. nich kromě hranolků dělám i polévku a brownies. Batátové hranolky se hodí skoro ke každému jídlu, ale skvěle zasytí i samotné, třeba v kombinaci s burákovým dipem a koriandrem.
INGREDIENCE:
4 STŘEDNĚ VELKÉ BATÁTYstředně velké batáty
OLIVOVÝ OLEJ
1 VRCHOVATÁ LŽÍCE PAPRIKY
1 LŽÍCE SKOŘICE
TUCET ROZMARÝNOVÝCH SNÍTKŮ
SŮL
POSTUP:
Nejprve si předehřejte troubu na 200 °C a připravte si plech vyložený pečícím papírem.
Batáty nakrájejte na plátky ve tvaru hranolek. Potom je umístěte na pečící papír, pokapejte notně olivovým olejem, posypte skořicí, mletou paprikou, posolte a ještě trochu pootáčejte, případně zopakujte postup se skořicí, paprikou a solí, tak abyste si byli jisti, že jsou rovnoměrně okořeněné. Na závěr na ně poklaďte snítky rozmarýnů. Během pečení je alespoň jednou otočte. Pečte je doku nejsou měkké. Hotové jsou za 40-45 minut.
INGREDIENCE ARAŠÍDOVÝ DIP:
4 LŽÍCE NESLAZENÉHO ARAŠÍDOVÉHO MÁSLA
4 LŽÍCE SÓJOVÉ OMÁČKY YAMATO SHOYU
2 LŽÍCE ANGOSTURA BITTERS (nemusí být, ale je to s tím lepší)
1 LŽÍCE MEDU NEBO JAVOROVÉHO SIRUPU
2 STROUŽKY ČESNEKU (nemusí být a je to dobré i bez toho)
ŠŤÁVA ZE 2 LIMETEK
2 LŽÍCE SEKANÝCH KEŠU OŘÍŠKŮ
1 SVAZEK KORIANDRU
SŮL
POSTUP:
Smíchejte arašídové máslo se sójovou omáčkou, medem či javorovým sirupem, prolisovaným česnekem, Angostura bitters a šťávou z limetky. Opláchněte a nasekejte koriandr, případně kešu oříšky a dip před podáváním nazdobte.