Když se mi v lednici nahromadí více bílků, peču bábovku nadýchanou sněhem a nebo některý z mých oblíbených bezé dortů. Moje děti mají nejraději bábovku mramorovou, a tak se sem na blog dostává čokoládovo – vanilková verze, ale sněhový základ můžete ochutit dle vašich představ a upéct si ji jinak ochucenou. Já ji chtěla trochu ozvláštnit, tak jsem ještě přidala kandovanou pomerančovou kůru a její hrbolatý vršek ozdobila šlehačkou, pomerančem a rozmarýnem. Jak bývá tahle sněhová bábovka rychle připravená a upečená, tak rychle se i pojídá.
INGREDIENCE:
8 -10 BÍLKŮ
160 G POLOHRUBÉ ŠPALDOVÉ MOUKY
60 G CUKRU MUSCOVADO
100 G BŘEZOVÉHO CUKRU (můžete použít i klasický bílý cukr)
80 G ROZPUŠTĚNÉHO MÁSLA
1 ŽLOUTEK
1 PRÁŠEK DO PEČIVA BEZ FOSFÁTŮ
½ LŽIČKY VANILKY
4 LŽÍCE KAKAA
50 G KANDOVANÉ POMERANČOVÉ KŮRY
ŠPETKA SOLI
MÁSLO A HRUBÁ MOUKA NA FORMY
POSTUP:
Nejprve si rozpusťte máslo a nechte ho zchladnout. Bílky se špetkou soli vyšlehejte do tuhého sněhu a prosijte k němu cukr muscovado, dále postupně a zlehka vmíchávejte březový cukr, vanilku, mouku, kypřící prášek, rozkvedlaný žloutek a máslo. Jednu polovinu těsta oddělte a přidejte do ní kakao. Důkladně vymažte bábovkovou formu máslem a vysypte moukou.
Do formy vlijte nejprve kakaové těsto a potom vanilkové anebo chcete-li obráceně. Dejte péct na 45 minut do trouby vyhřáté na 170 °C. Zda je bábovka hotová můžete vyzkoušet špejlovým. testem. Vpíchněte špejli do bábovku a pokud vyleze suchá, máte upečeno.
Po vychladnutí můžete bábovku ozdobit šlehačkou, plátky pomeranče a rozmarýnem.