Když jsem nedávno dávala příspěvek o filtrované kávě, tak někteří z vás psali, že stejně máte nejraději cappuccino. Já ho také zbožňuji a pokud jsem někde venku, tak si ho s radostí dávám…ale ne, jen tak někde, protože všude mi nechutná. Mám oblíbené tři kavárny, kam chodívám na jistotu. Když jsem se chystala sama sobě upéct narozeninový dort a hledala jsem inspiraci mezi kávovými dezerty, vykoukla na mě párkrát cappuccinová verze. Dala jsem tedy dohromady několik nápadů z různých receptů a vykouzlila sama sobě dárek. Nevím, že mě to nenapadlo dříve, takovou milovnici cappuccina. Asi proto, že dort jsem sama sobě pekla poprvé, a běžně připravuji to, co má nejraději oslavenec. Má dcera prohlásila, že je to opravdu zvláštní sama sobě péct dort, ale pak jsem se zeptala vás, svých fanoušků na sociálních sítích, a zjistila, že to tak dělá spousta z vás. Tak přeji hodně štěstí všem, co právě hledají inspiraci na svůj narozeninový dort.
INGREDIENCE NA KORPUS:
250 G ČOKOLÁDOVÝCH SUŠENEK
100 G HOŘKÉ ČOKOLÁDY NASEKENÉ NA HRUBO
50 G TMAVÉHO CUKRU MUSCOVADO
7 LŽIC ROZPUŠTĚNÉHO MÁSLA
INGREDIENCE NA GANACHE:
250 ML SMETANY NA ŠLEHÁNÍ
450 G NASEKANÉ HOŘKÉ ČOKOLÁDY
60 ML WORTHY PARK CREAM RUM
INGREDIENCE NA NÁPLŇ:
620 G SMETANOVÉHO SÝRU (Lučina, Philadelphia, Gervais)
190 G TŘTINOVÉHO CUKRU MUSCOVADO
2 LŽÍCE WORTHY PARK CREAM RUM
2 LŽIČKY VANILKOVÉHO EXTRAKTU
2 LŽÍCE LIKÉRU MR.BLACK
2 LŽÍCE INSTANTNÍ KÁVY (nebo ideálně sofee)
3 VĚTŠÍ VEJCE
INGREDIENCE NA POLEVU:
360 G ZAKYSANÉ SMETANY
80 G TŘTINOVÉHO MOUČKOVÉ CUKRU
2 LŽIČKY VANILKOVÉ EXTRAKTU
POSTUP:
Nejprve se vytvořte korpus dortu. Jemně rozemelte v robotu nebo tyčovým mixérem v nádobě se sekáčkem sušenky, čokoládu, hnědý cukr. Přidejte rozpuštěné máslo a zpracovávejte, dokud se drobky nezačnou slepovat. Dortovou formu o průměru 22 cm vyložte pečícím papírem. Přeneste sušenkovou směs na dno formy a pořádně upěchujte.
Připravte si ganache. Smetanu přelijte do hrnce a přiveďte k varu. Jakmile se začne jen lehce vařit, sundejte ji z plotny a přidejte nalámanou čokoládu a Worthy Park Cream Rum. Šlehejte, dokud se čokoláda nerozpustí a ganache není hladký. Poté nalijte ganache do formy na korpus dortu. Dejte formu do mrazáku a nechte 30 minut tuhnout.
Troubu si rozehřejte na 180 °C a pusťte se do výroby náplně. Elektrickým mixérem nebo v robotu rozšlehejte smetanový sýr a cukr. Kávu rozpusťte v jedné lžíci horké vody a vmíchejte do sýrové náplně spolu s rumem, likérem Mr.Black a vanilkou. Postupně zašlehávejte jedno vejce po druhém.
Nalijte náplň na studenou ganache a vložte dort do předehřáté trouby. Pečte přibližně 1 hodinu, dokud není vrchní část nahnědlá, trochu nafouknutá a popraskaná na okrajích. Střed dortu se bude pořád trochu pohybovat a nebude tak pevný jako na okrajích. Vyndejte dort z trouby a nechte ho zchladnout. Troubu nemusíte vypínat.
Vyrobte si vrchní polevu na dort. V misce rozšlehejte zakysanou smetanu, cukr a vanilku. Nalijte polevu na horký tvarohový koláč a rozetřete tak, aby zcela zakryl náplň. Pečte, dokud poleva neztuhne, přibližně 10 až 15 minut. Poté nechte dort úplně vychladnout. Před tím, než budete dort vyndávat z formy, uvolněte nejdříve jeho strany tak, že opatrně objedete nožem boky formy.
Dort můžete nazdobit dle své fantazie. Já vyrobila čokoládové ruličky, ale můžete si připravit více ganache a pak pomocí cukrářského sáčku dort nazdobit.