• O VINTAGE KITCHEN
    • O MNĚ
    • INGREDIENCE
  • FOOD
    • Rychlé
    • Malé
      • Snídaně
      • Polévky
      • Chuťovky
    • Velké
      • Maso
      • Nemaso
    • Zdravé
    • Sladké
      • Slazené přírodním cukrem
      • Slazené přírodními sirupy
      • Bez cukru
      • Cukroví
    • Tekuté
      • KÁVA&ČAJE
      • Šťávy
      • KOKTEJLY
    • Vintage
  • NATURAL WINES
    • VÍNA
    • VINAŘSTVÍ
    • Food pairing
  • TRAVEL
  • BLOG
    • Rozhovory
    • Články
Instagram
Sledujte nás
  • O VINTAGE KITCHEN
    • O MNĚ
    • INGREDIENCE
  • FOOD
    • Rychlé
    • Malé
      • Snídaně
      • Polévky
      • Chuťovky
    • Velké
      • Maso
      • Nemaso
    • Zdravé
    • Sladké
      • Slazené přírodním cukrem
      • Slazené přírodními sirupy
      • Bez cukru
      • Cukroví
    • Tekuté
      • KÁVA&ČAJE
      • Šťávy
      • KOKTEJLY
    • Vintage
  • NATURAL WINES
    • VÍNA
    • VINAŘSTVÍ
    • Food pairing
  • TRAVEL
  • BLOG
    • Rozhovory
    • Články

Blog

  • You are here:
  • Home
  • RYBÍ KARBANÁTKY DLE RETTIGOVÉ

RYBÍ KARBANÁTKY DLE RETTIGOVÉ

Food, Velké, Vintage
  • Posted by Pavla Hájková
  • 17. 3. 2021
  • 0
  • 0 likes
Food, Velké, Vintage

V Domácí kuchařce Magdaleny Dobromily Rettigové z roku 1845 jsem našla mezi postními jídly recept na Karbanátky a klobásky z kapra. Vůbec jsem si nemohla vzpomenout, jestli jsem vůbec někdy rybí karbanátky jedla, ale chuť jsem na ně dostala obrovskou. Jen se mi nechtělo do kapra, jelikož má spoustu kostí, a tak jsem nakombinovala mečouna a halibuta. Mečoun má maso spíše pevné a zároveň křehké, halibut naopak tučnější, tak se dohromady pěkně doplňovaly. Když vaříte podle Rettigové, je to docela zábava, při které musíte recept dotvořit sami. Většinou nejsou uvedeny poměry, a i v postupu se musíte občas dovtípit, jak to vlastně udělat. 

No, řekněte sami dle tohoto úvodu: „Vezmi kapra, trhni ho, hlavu uřízni, ostatní maso vyřezej pěkně od kůže a vyber všecky kůstky, pak drobince ho usekej, dej k tomu několik stroužků česneku, trochu majoránky, drobně pokrájené citrónové kůry, trochu zelené petružele, trochu květu, 4 míchané vejce a dobře to vše ještě usekej.“

Recept ve srozumitelnější formě a s vyzkoušenou gramáží máte zde.

INGREDIENCE:

250 G MEČOUNA

250 G HALIBUTA

4 VEJCE

2 STROUŽKY ČESNEKU 

KŮRA Z JEDNOHO BIO CITRÓNU 

1 LŽÍCE MAJORÁNKY NEBO TYMIÁNU

1 LŽÍCE HLADKOLISTÉ PETŘŽELE

½ LŽIČKY MUŠKÁTOVÉHO OŘÍŠKU 

SŮL, PEPŘ

1 KVÁSKOVÁ HOUSKA 

DOMÁCÍ STROUHANKA 

OLEJ NA SMAŽENÍ

POSTUP:

Nejprve si pokrájejte housky na kostičky a dejte namočit do vody. Obě rybí masa omyjte, osušte a nakrájejte na drobnější kousky.  Dejte do mísy a přidejte rozkvedlané vejce, prolisované stroužky česneku, nastrouhanou kůru z citrónu, bylinky, muškátový oříšek, sůl, pepř. Z nakrájené housky vymačkejte vodu a přidejte ji ke směsi. Vše důkladně promíchejte, tak aby se ingredience dobře propojily.

Ze směsi tvarujte placičky, trochu menší než dlaň a obalujte ve strouhance. V karbanátcích je již dost vajíček, tak vám bude strouhanka na jejich povrchu dobře držet.

Smažte na středně rozpálené pánvi a na kvalitním oleji určeném ke smažení z obou stran. Podávejte s bramborami a nebo se salátem s quinou nebo s jinou vaší oblíbenou přílohou.

Sdílet:

Předchozí článek

KVÁSKOVÉ KOLÁČE DRUŽBANCE

Další článek

ZAPEČENÁ BROKOLICE S QUINOU, TEMPEHEM A SÝREM
0 comments on RYBÍ KARBANÁTKY DLE RETTIGOVÉ
Scroll

© 2021 Vintage Kitchen. Všechna práva vyhrazena, created by Emglare Technologies s.r.o.