KOLÁČ S DÝNÍ, POMERANČEM, ROZMARÝNEM A LIKÉREM AVERNA

Když jsem viděla v kuchařce od Hany Michopulu dýňový koláč s pomerančovou šťávou, hned mě napadlo vyšperkovat ho ještě likérem Averna, rozmarýnem a kandovanou pomerančovou kůrou. Likér Averna se pije v rituálu s rozmarýnem a zástřikem z pomerančové kůry a já se téhle geniální kombinace nemůžu nabažit. Kdykoliv vidím pomeranč nebo rozmarýn, vzpomenu si na Avernu a na krásný čas strávený na Sicílii. Tak proč nepřetavit tuhle vzpomínku i do pevné konzistence, že? Výsledek byl úžasný jako sám Averna rituál a všem co hledají originální chutě, doporučuji vyzkoušet. Méně otrlí kuchtíci mohou případně vynechat rozmarýn, jinak z výsledného koláče žádné neobvyklé chutě nevyčnívají. Avernu pořídíte ve Warehouse#1 a nemusíte mít obavy, co se zbytkem. Jako digestiv si u vás určitě najde své místo. 🙂

INGREDIENCE NA KŘEHKÝ KOLÁČ:

250 G HLADKÉ MOUKY ŠPALDOVÉ (1/3 CELOZRNNÉ, 2/3 BÍLÉ)

125 G MÁSLA

50 ML LEDOVÉ VODY

ŠPETKA SOLI

MÁSLO NA VYMAZÁNÍ FORMY

INGREDIENCE NA DÝŇOVOU NÁPLŇ:

200 G DÝŇE HOKKAIDO

1 LŽÍCE GHÍ

70 G TŘTINOVÝ CUKR

5 LŽIC ŠTÁVY Z POMERANČE

5 LŽIC LIKÉRU AVERNA

200 G TVAROHU

3 ŽLOUTKY

50 G POMERANČOVÉ KANDOVANÉ KŮRY

PÁR SNÍTKŮ ROZMARÝNU

POSTUP KŘEHKÉ TĚSTO:

Rozkrájejte studené máslo na malé kousky a zapracujte dohromady s moukou a solí. Zapracování provádějte noži nebo v robotu na malé obrátky, aby pod teplýma rukama těsto příliš neměklo. Až se vám podaří rozdrobit máslo v mouce na opravdu malé kousíčky, přidejte ledovou vodu. Přidávejte ji postupně, aby těsto nebylo příliš mokré.

Těsto je hotové, když se jeho konzistence začíná podobat vlhké drobence a drží pěkně pohromadě. Pokud se těsto příliš rozpadá, je potřeba přidat ještě trochu vody. Když už jste s těstem spokojeni, rukama ho rychle spojte a vytvořte z něj placku, kterou dejte do fólie tak, abyste ho mohli přes ní vyválet. To znamená, že fólii necháte nataženou v takové délce, abyste ji mohli přehnout. Umístíte na ní těsto a druhou stranu fólie přes ní přehnete. Velmi vám to ulehčí následnou práci s těstem. Těsto umístěte do lednice a nechte pár hodin nebo do druhého dne odpočívat. 

Koláčovou formu o rozměru 22-24 cm vymažte máslem. Odpočinuté těsto přes fólii vyválejte na placku o síle 0,5 cm, sundejte fólii a na válečku přeneste do formy. Tak zabráníte jeho případnému potrhání. Těsto jemně vtlačte do formy, tak aby přilnulo ve všech záhybech, okraje ořízněte, těsto na dně propíchejte vidličkou a dejte ve formě zpět do lednice.

Než těsto naplníte, dejte ho předpéct. Troubu předehřejte na 180 °C a pečte těsto 10 minut. Ve starých receptech bývá napsané doporučení, že se na těsto ještě mají nasypat luštěniny, aby se při předpékání neboli „slepém pečení“ nevyboulilo. Při krátkém předpékání do 10 minut se mi na těstě nikdy boule neudělali, i když jsem na něj luštěniny nenasypala, ale pokud byste těsto chtěli péci déle, raději je tam dejte.

Hned po vytažení formy z trouby potřete horké těsto bílkem, čímž vznikne krusta, která bude bránit promáčení těsta. Těsto nechte vychladnout a až potom teprve plňte náplní. 

POSTUP DÝÑOVÁ NÁPLŇ:

Dýni oloupejte, vydlabejte dužinu se semínky a rozkrájejte na kousky. Na menší pánvi rozehřejte ghí a dýni restujte. Po chvíli přidejte likér Averna a když se odpaří alkohol, přilejte pomerančovou šťávu a svázaný tymián. Nechte pod pokličkou dusit přibližně 15 minut.  Když je dýně měkká, slijte zbytkovou tekutinu, vyndejte rozmarýn a tyčovým mixérem vytvořte pyré. Nechte zchladnout.

Cukr ušlehejte se žloutky do pěny, přidejte dýňové pyré a hrst kandované pomerančové kůry. Vše promíchejte a nalijte na těsto připravené ve formě. Můžete ještě ozdobit snítky rozmarýnu a povrch koláče posypat kandovanou kůrou pomeranče. Dejte péct do trouby vyhřáté na 180 °C a po 30 minutách zkontrolujte špejlí, zda je koláč upečený. Případně nechte dopéct, dokud není při další kontrole špejle vytažená z náplně suchá.