• O VINTAGE KITCHEN
    • O MNĚ
    • INGREDIENCE
  • FOOD
    • Rychlé
    • Malé
      • Snídaně
      • Polévky
      • Chuťovky
    • Velké
      • Maso
      • Nemaso
    • Zdravé
    • Sladké
      • Slazené přírodním cukrem
      • Slazené přírodními sirupy
      • Bez cukru
      • Cukroví
    • Tekuté
      • KÁVA&ČAJE
      • Šťávy
      • KOKTEJLY
    • Vintage
  • NATURAL WINES
    • VÍNA
    • VINAŘSTVÍ
    • Food pairing
  • TRAVEL
  • BLOG
    • Rozhovory
    • Články
Instagram
Sledujte nás
  • O VINTAGE KITCHEN
    • O MNĚ
    • INGREDIENCE
  • FOOD
    • Rychlé
    • Malé
      • Snídaně
      • Polévky
      • Chuťovky
    • Velké
      • Maso
      • Nemaso
    • Zdravé
    • Sladké
      • Slazené přírodním cukrem
      • Slazené přírodními sirupy
      • Bez cukru
      • Cukroví
    • Tekuté
      • KÁVA&ČAJE
      • Šťávy
      • KOKTEJLY
    • Vintage
  • NATURAL WINES
    • VÍNA
    • VINAŘSTVÍ
    • Food pairing
  • TRAVEL
  • BLOG
    • Rozhovory
    • Články

Blog

  • You are here:
  • Home
  • PEČENÉ KUŘE S MAMINČINOU NÁDIVKOU

PEČENÉ KUŘE S MAMINČINOU NÁDIVKOU

Food, Maso, Velké, Vintage
  • Posted by Pavla Hájková
  • 21. 8. 2020
  • 0
  • 0 likes
Food, Maso, Velké, Vintage

Milovali jste také jako děti kuře s nádivkou? Já hrozně moc a musím přiznat, že teď v dospělosti je to jediná cesta, jak se do mého žaludku dostane bílý rohlík, a to rovnou v nepřípustném množství. Jinak zatvrzele uznávám celozrnné pečivo, i když i na to jsou, jako na všechno, různé názory. Ale to jsem odběhla někam jinam. Kuře s nádivkou je prostě dětství, kdy v neděli lítáte celé dopoledne venku, vylezete na pár stromů, přelezete nějaké ploty, poperete se s Frantou Peterkou a jdete s odřenými koleny a nudlí u nosu (protože po té rvačce brečíte, tak tečou nudle) domů. Přesně na 12:00, protože jinak oběd nedostanete. A už když přecházíte dvůr, tak vás omámí krásná vůně kuřete i nádivky a všechny bolístky jsou zapomenuty. Děláte jen radost mamince, jak to pěkně do sebe cpete horem dolem. No jo, to bývávalo dětství na Vysočině.

INGREDIENCE:

CELÉ KUŘE

150 ML KUŘECÍHO VÝVARU

6-8 PLÁTKŮ MÁSLA

6 ROHLÍKŮ (nebo jiného světlého pečiva)

100 G SLANINY

200 ML MLÉKA

3 VEJCE

KŮRA Z 1 BIOCITRÓNU

MUŠKÁTOVÝ OŘÍŠEK

HLADKOLISTÁ PETRŽEL

SŮL, PEPŘ

POSTUP:

Rohlíky nakrájejte na kostičky a přelejte je ohřátým mlékem (mléko se do pečiva lépe vsákne). Nechte chvilku máčet a pusťte se do přípravy kuřete. Kuře omyjte a nasolte ze všech stran. Umístěte do pekáčku a pod kůži na různá místa kuřete zastrkejte plátky másla. Rozklepněte vejce, dejte stranou žloutky a z bílků ušlehejte pevný sníh. Slaninu i petržel nakrájejte na menší kousky. Z housek, které se máčely, vymačkejte zbytek mléka a přimíchejte slaninu, petrželku, žloutky s muškátovým oříškem, sůl, pepř, ostrouhanou kůru z citrónu a na závěr vmíchejte bílky.

Kuře naplňte nádivkou a uzavřete pomocí špejlí. Do pekáčku nalijte vývar a ze zbytku nádivky tvořte kopečky, které umístěte kolem kuřete. Troubu vyhřejte na 210°C. Vložte kuře do trouby a po 10 minutách stáhněte teplotu na 180°C a pečte dle velikosti kuřete 1-1,5 hodiny.

Pokud by vám nádivka hnědla příliš rychle, přikryjte pekáč poklopem nebo alobalem.

Naporcované kuře servírujte s výpekem a s bramborami s petrželkou, případně se zeleným salátem.

Sdílet:

Předchozí článek

BROKOLICOVÝ SALÁT S PEČENOU HRUŠKOU, BRAMBORAMI A BRUSINKAMI

Další článek

VÝROBCE MADEIRY JUSTINO'S
0 comments on PEČENÉ KUŘE S MAMINČINOU NÁDIVKOU
Scroll

© 2021 Vintage Kitchen. Všechna práva vyhrazena, created by Emglare Technologies s.r.o.