Višně v rumu dělávala moje babička, ale to je jen vzpomínka na umístěné skleničky ve špajzu bez prožitého chuťového zážitku. Byla jsem malá, takže tato dobrota nebyla určená pro mě. Jelikož rumová chuť je moje oblíbená, tak ráda rumem dochucuji všechno možné a jak jste si asi již všimli, nacházím se několik posledních dní ve višňovém obležení, proto jsem se rozhodla naložit višně do rumu po svém. Za klíčové považuji výběr dobrého rumu. Pokud chcete vyrobit delikatesu, není možné ji postavit na něčem nekvalitním a nedobrém. Sáhla jsem po rumu Dzama Vanilla z Madagaskaru, který používám běžně při pečení. Je totiž geniální v tom, že nejen že nepoužívá žádné chemické přísady, ochucovadla, barviva ani aromata, ale obsahuje celý vanilkový lusk, který rumu dodá plné vanilkové aroma. Verzi s rumem Dzama Vanilla jsem nazvala dámskou a pak jsem vyrobila ještě variantu pánskou. Do té jsem nalila rum Hampden Estate Overproof s 60% obsahem alkoholu, který s čistým svědomím můžu označit jako vintage. V Hampden Estate vlastní jedny z nejstarších cukrových plantáží na Jamajce a jejich založení se datuje do roku 1743. Celý výrobní proces ctí tradiční a přírodní postupy, jejichž výsledkem jsou rumy vynikající vysokým obsahem esterů, díky čemuž mají velmi ovocnou chuť. Na ochutnání si ale musíme počkat dva měsíce. Pak vám dám vědět, které byly lepší.

INGREDIENCE:

VIŠNĚ

TŘTINOVÝ CUKR

RUM VYSOKÉ KVALITY (já použila Hampden Estate Overproof a Dzama Vanilla)

POSTUP:

Višně i s peckou omyjte a nechte nějakou chvíli okapávat v cedníku. Pak vkládejte do sklenic a zasypávejte cukrem a takto opakovaně vrstvěte. Já to dělám tak, že do sklenice umístím dvě lžíce višní a zasypu dvěma lžičkami cukru, postup opakuji, dokud není sklenice plná a na závěr zaliju vše rumem. Sklenice, které jsou na fotce mají obsah 450 ml a do jedné přišlo 200 ml rumu. Množství cukru volte dle vašich preferencí. Mě vyšlo asi 6 čajových lžiček na jednu lahvičku. Poté sklenice uzavřete a nechte na studeném místě uležet nejméně 2 měsíce, aby pustila šťáva z višní a ty do sebe pořádně nasákly rum.