• O VINTAGE KITCHEN
    • O MNĚ
    • INGREDIENCE
  • RECEPTY
    • Rychlé
    • Malé
      • Snídaně
      • Polévky
      • Chuťovky
    • Velké
      • Maso
      • Nemaso
    • Zdravé
    • Sladké
      • Slazené přírodním cukrem
      • Slazené přírodními sirupy
      • Bez cukru
      • Cukroví
    • Kynuté
      • Kváskové
      • Drožďové
    • Tekuté
      • Káva&čaje
      • Šťávy
      • Koktejly
    • Vintage
  • PŘÍRODNÍ VÍNA
    • Vína
    • Vinařství
    • Food pairing
  • CESTOVÁNÍ
  • BLOG
    • Rozhovory
    • Články
Instagram
Už dnes večer je Svatojánská noc, která skrývá mnohá tajemství a je opředená řadou tradic, které sahají daleko do starověku. Magická noc prý přeje milenecké lásce, otevírá skály, odhaluje poklady a dává moc nadpřirozeným kouzlům. Bylinky posbírané za měsíčního svitu svatojánské noci nabývají zázračné moci a jejich léčebný účinek dosahoval největší síly. Všichni vždy toužili nalézt pověstný zlatý květ kapradí, kterému se též říkalo Janův, jelikož se povětšinou zjevoval přesně o půlnoci na svátek svatého Jana Křtitele, tedy z 23. na 24. června. Vyvolenému člověku mohl jasně zářící květ zjevit budoucnost a napomoci k celoživotnímu štěstí i bohatství. Podle Jana Křtitele se jmenuje i jedna zdravá potravina, dnes známá jako karob, ale ve staročeských kuchařkách ji najdete jako svatojánský chléb a údajně kdysi zachránila svatého Jana před smrtí hladem v judské poušti. Výborně se hodí například do kaše pohankové, která u nás měla také tradici než ji z našich polí vytlačila pšenice. Kdo má rád chuť pohanky, může si ji v kaši ještě posílit pohankovým medem a skvěle se k ní hodí rozvar ze švestek. K snídaňové kaši patří i šálek dobrého čaje a rozhodně se nespletete, když sáhnete po jakémkoliv od @leros_bylinna_harmonie .
 
INGREDIENCE NA POHANKOVOU KAŠI:
300 ML MANDLOVÉHO MLÉKA
6 LŽIC POHANKOVÉ LÁMANKY
1 LŽÍCE SVATOJÁNSKÉHO CHLEBA NEBOLI KAROBU
1-2 LŽÍCE POHANKOVÉHO NEBO KALSICKÉHO MEDU
SUŠENÝ NEBO ČERSTVÝ BEZ NA OZDOBU
ŠPETKA SOLI
2 LŽÍCE SUŠENÝCH ŠVESTEK
80 - 120 ML VÍNA MADEIRA JUSTINO`S FINE RICH (z @warehouse1cz)
2 ROZTLUČENÉ HŘEBÍČKY
½ LŽIČKA SUŠENÉHO NEBO ČERSTVĚ STROUHANÉHO ZÁZVORU
 
Pohankovou lámanku v sítu properte pod proudem vody. Přesypte do menšího hrnce, zalijte mlékem, osolte a přiveďte k varu. Povařte 2 minuty, stáhněte z plotny a nechte pod pokličkou 20-30 minut dojít. Švestky zalijte vínem, tak aby byly ponořené, přisypte k nim koření a povařte do změknutí, přibližně půl hodiny. Poté je rozmixujte nebo propasírujte přes sítko. Hotovou kaši doslaďte medem dle své libosti a ozdobte rozvarem.

#tradice #kouzla #svatojanskanoc #leros #kase #caje #bylinky #les #pohanka #flatlayforever #inwood #teatime #recepty #zdravastrava #still_life_gallery #naturefood
Pavla Janečková Hájková
vintagekitchen.cz
•
Follow
Už dnes večer je Svatojánská noc, která skrývá mnohá tajemství a je opředená řadou tradic, které sahají daleko do starověku. Magická noc prý přeje milenecké lásce, otevírá skály, odhaluje poklady a dává moc nadpřirozeným kouzlům. Bylinky posbírané za měsíčního svitu svatojánské noci nabývají zázračné moci a jejich léčebný účinek dosahoval největší síly. Všichni vždy toužili nalézt pověstný zlatý květ kapradí, kterému se též říkalo Janův, jelikož se povětšinou zjevoval přesně o půlnoci na svátek svatého Jana Křtitele, tedy z 23. na 24. června. Vyvolenému člověku mohl jasně zářící květ zjevit budoucnost a napomoci k celoživotnímu štěstí i bohatství. Podle Jana Křtitele se jmenuje i jedna zdravá potravina, dnes známá jako karob, ale ve staročeských kuchařkách ji najdete jako svatojánský chléb a údajně kdysi zachránila svatého Jana před smrtí hladem v judské poušti. Výborně se hodí například do kaše pohankové, která u nás měla také tradici než ji z našich polí vytlačila pšenice. Kdo má rád chuť pohanky, může si ji v kaši ještě posílit pohankovým medem a skvěle se k ní hodí rozvar ze švestek. K snídaňové kaši patří i šálek dobrého čaje a rozhodně se nespletete, když sáhnete po jakémkoliv od @leros_bylinna_harmonie . INGREDIENCE NA POHANKOVOU KAŠI: 300 ML MANDLOVÉHO MLÉKA 6 LŽIC POHANKOVÉ LÁMANKY 1 LŽÍCE SVATOJÁNSKÉHO CHLEBA NEBOLI KAROBU 1-2 LŽÍCE POHANKOVÉHO NEBO KALSICKÉHO MEDU SUŠENÝ NEBO ČERSTVÝ BEZ NA OZDOBU ŠPETKA SOLI 2 LŽÍCE SUŠENÝCH ŠVESTEK 80 - 120 ML VÍNA MADEIRA JUSTINO`S FINE RICH (z @warehouse1cz) 2 ROZTLUČENÉ HŘEBÍČKY ½ LŽIČKA SUŠENÉHO NEBO ČERSTVĚ STROUHANÉHO ZÁZVORU Pohankovou lámanku v sítu properte pod proudem vody. Přesypte do menšího hrnce, zalijte mlékem, osolte a přiveďte k varu. Povařte 2 minuty, stáhněte z plotny a nechte pod pokličkou 20-30 minut dojít. Švestky zalijte vínem, tak aby byly ponořené, přisypte k nim koření a povařte do změknutí, přibližně půl hodiny. Poté je rozmixujte nebo propasírujte přes sítko. Hotovou kaši doslaďte medem dle své libosti a ozdobte rozvarem. #tradice #kouzla #svatojanskanoc #leros #kase #caje #bylinky #les #pohanka #flatlayforever #inwood #teatime #recepty #zdravastrava #still_life_gallery #naturefood
před 3 dny
View on Instagram |
1/12
Levandule nás teď tak usilovně oblažuje a já se jí stejně nemůžu nabažit. Nejenže zdobí zahradu a provoňuje kdejaký kout doma, ale vařím si z ní i čaj. Levandulový čaj totiž dokáže velmi dobře uklidnit nervy a snížit pocity psychické vyčerpanosti, navíc působí proti krátkodobé nespavosti, špatnému usínání, podporuje trávení a působí i jako prevence proti nachlazení. Prolévám se s ní, co to jde a až bude více času budu s ní i vařit. Mám v plánu levandulovou zmrzlinu a zkusit ji přidat do nějakého koláče. Naštěstí když ji časně ostříháte staré květy, vykvete i podruhé, takže pokud to nestihnu teď, můžete se těšit při jejím druhém kole.

#gardenfotography #darkfoto #moodyphotography #botanicalart #garden_explorers #outdoorliving #midsummer #stillifephotography #simplebeauty #instagardenlovers #levander  #levandule #zahrada #mojezahrada #leto #byliny #caj #herbaltea #seekinspirecreate #leci #voni #krasa #priroda
Levandule nás teď tak usilovně oblažuje a já se jí stejně nemůžu nabažit. Nejenže zdobí zahradu a provoňuje kdejaký kout doma, ale vařím si z ní i čaj. Levandulový čaj totiž dokáže velmi dobře uklidnit nervy a snížit pocity psychické vyčerpanosti, navíc působí proti krátkodobé nespavosti, špatnému usínání, podporuje trávení a působí i jako prevence proti nachlazení. Prolévám se s ní, co to jde a až bude více času budu s ní i vařit. Mám v plánu levandulovou zmrzlinu a zkusit ji přidat do nějakého koláče. Naštěstí když ji časně ostříháte staré květy, vykvete i podruhé, takže pokud to nestihnu teď, můžete se těšit při jejím druhém kole.

#gardenfotography #darkfoto #moodyphotography #botanicalart #garden_explorers #outdoorliving #midsummer #stillifephotography #simplebeauty #instagardenlovers #levander  #levandule #zahrada #mojezahrada #leto #byliny #caj #herbaltea #seekinspirecreate #leci #voni #krasa #priroda
Pavla Janečková Hájková
vintagekitchen.cz
•
Follow
Levandule nás teď tak usilovně oblažuje a já se jí stejně nemůžu nabažit. Nejenže zdobí zahradu a provoňuje kdejaký kout doma, ale vařím si z ní i čaj. Levandulový čaj totiž dokáže velmi dobře uklidnit nervy a snížit pocity psychické vyčerpanosti, navíc působí proti krátkodobé nespavosti, špatnému usínání, podporuje trávení a působí i jako prevence proti nachlazení. Prolévám se s ní, co to jde a až bude více času budu s ní i vařit. Mám v plánu levandulovou zmrzlinu a zkusit ji přidat do nějakého koláče. Naštěstí když ji časně ostříháte staré květy, vykvete i podruhé, takže pokud to nestihnu teď, můžete se těšit při jejím druhém kole. #gardenfotography #darkfoto #moodyphotography #botanicalart #garden_explorers #outdoorliving #midsummer #stillifephotography #simplebeauty #instagardenlovers #levander #levandule #zahrada #mojezahrada #leto #byliny #caj #herbaltea #seekinspirecreate #leci #voni #krasa #priroda
před 4 dny
View on Instagram |
2/12
Červen je pro nás měsíc šťáv a povětšinou se spíš snažím brzdit, abych všechno ze zahrady nepřeváděla do tekutého skupenství.  My nakonec tolik té šťávy plné cukru tolik nevypijeme. Je to spíše na občasné zpestření pitného režimu a příjemné rozmazlování chuťových pohárků. A levandule umí rozmazlovat moc pěkně.❤️
 
INGREDIENCE:
200 G LEVANDULOVÝCH KVĚTŮ
6 BIO CITRÓNŮ
2 POLÉVKOVÉ LŽÍCE KYSELINY CITRÓNOVÉ
3 L PŘEVAŘENÉ VODY
3 KG CUKRU

POSTUP:
Květy levandule vložte do nádoby a zalijete převařenou vychladlou vodou. Přidejte kyselinu citronovou, na plátky nakrájené omyté citrony a nechte zakryté louhovat jeden den. Druhý den šťávu přeceďte přes velmi jemné síto nebo přes platýnko a přidejte cukr. Šťávu míchejte a zahřívejte, dokud se cukr nerozpustí. Dejte pozor, aby se sirup nevařil. Poté přelijte do sterilizovaných lahví, uzavřete a uchovávejte v chladu.

#levandule #levander #sirup #stava #bylinky #byliny #zezahradky #zdravi #purple #aroma #vune #dobry #chutne #dnesvarim #piti #limonada #domaci #domacilimonada #vintagekitchenrecepty #foodbloger #food_blogger #food_instalove #food_mystyle #darkmoodyphotography #darkfoodphotography
Pavla Janečková Hájková
vintagekitchen.cz
•
Follow
Červen je pro nás měsíc šťáv a povětšinou se spíš snažím brzdit, abych všechno ze zahrady nepřeváděla do tekutého skupenství. My nakonec tolik té šťávy plné cukru tolik nevypijeme. Je to spíše na občasné zpestření pitného režimu a příjemné rozmazlování chuťových pohárků. A levandule umí rozmazlovat moc pěkně.❤️ INGREDIENCE: 200 G LEVANDULOVÝCH KVĚTŮ 6 BIO CITRÓNŮ 2 POLÉVKOVÉ LŽÍCE KYSELINY CITRÓNOVÉ 3 L PŘEVAŘENÉ VODY 3 KG CUKRU POSTUP: Květy levandule vložte do nádoby a zalijete převařenou vychladlou vodou. Přidejte kyselinu citronovou, na plátky nakrájené omyté citrony a nechte zakryté louhovat jeden den. Druhý den šťávu přeceďte přes velmi jemné síto nebo přes platýnko a přidejte cukr. Šťávu míchejte a zahřívejte, dokud se cukr nerozpustí. Dejte pozor, aby se sirup nevařil. Poté přelijte do sterilizovaných lahví, uzavřete a uchovávejte v chladu. #levandule #levander #sirup #stava #bylinky #byliny #zezahradky #zdravi #purple #aroma #vune #dobry #chutne #dnesvarim #piti #limonada #domaci #domacilimonada #vintagekitchenrecepty #foodbloger #food_blogger #food_instalove #food_mystyle #darkmoodyphotography #darkfoodphotography
před 7 dny
View on Instagram |
3/12
Než si v klidu na zahradě posedím se skleničkou mého oblíbeného Negroni ještě pár týdnů potrvá, ale jelikož jsem ho nedávno pro blížící se nové vydání časopisu @warehouse1cz fotila, tak na něj alespoň můžu navnadit vás. Legendární koktejl Negroni vznikl v roce 1919 a dodnes podle hodnocení stovky nejlepších barů světa patří mezi ty nejoblíbenější. Hořkosladký drink se prostě nikdy neomrzí, obzvlášť když je jeho příprava tak jednoduchá. Stačí smíchat tři ingredience ve stejném poměru: jeden díl Campari, jeden díl červeného vermutu a jeden díl London Dry ginu. A pokud se vám ani tak míchat nechce, můžete si ho již předpřipravený a nalahvičkovaný koupit ve zmíněném @warehouse1cz. Podávání je pak velmi rychlé. Naplníte sklenici ledem, nalijte Campari Negroni RTE, ozdobíte plátkem pomeranče, zavřete oči a oddáváte se všem chutím, které se vám na jazyku rozplynou.😀

#negroni #coctailtime #zahrada #aperitivotime #aperitivomoment #posezeni #koktejl #pohoda #zatisi #gardenstilllife #mygarden #stillifephotography #warehouse1cz #fotim #legenda #mytaste #mydrink #historylovers #vintagefurniture #vintagefeeling
Pavla Janečková Hájková
vintagekitchen.cz
•
Follow
Než si v klidu na zahradě posedím se skleničkou mého oblíbeného Negroni ještě pár týdnů potrvá, ale jelikož jsem ho nedávno pro blížící se nové vydání časopisu @warehouse1cz fotila, tak na něj alespoň můžu navnadit vás. Legendární koktejl Negroni vznikl v roce 1919 a dodnes podle hodnocení stovky nejlepších barů světa patří mezi ty nejoblíbenější. Hořkosladký drink se prostě nikdy neomrzí, obzvlášť když je jeho příprava tak jednoduchá. Stačí smíchat tři ingredience ve stejném poměru: jeden díl Campari, jeden díl červeného vermutu a jeden díl London Dry ginu. A pokud se vám ani tak míchat nechce, můžete si ho již předpřipravený a nalahvičkovaný koupit ve zmíněném @warehouse1cz. Podávání je pak velmi rychlé. Naplníte sklenici ledem, nalijte Campari Negroni RTE, ozdobíte plátkem pomeranče, zavřete oči a oddáváte se všem chutím, které se vám na jazyku rozplynou.😀 #negroni #coctailtime #zahrada #aperitivotime #aperitivomoment #posezeni #koktejl #pohoda #zatisi #gardenstilllife #mygarden #stillifephotography #warehouse1cz #fotim #legenda #mytaste #mydrink #historylovers #vintagefurniture #vintagefeeling
před 1 týdnem
View on Instagram |
4/12
Rubínový poklad, který příroda stvořila v jedlé podobě červené řepy, oceňovali již naši předci před 3000 lety ve starověké Babylónii. První písemné zmínky pochází od starých Římanů, kteří obohacovali svůj jídelníček jen jejími listy a bulvu používali pro lékařské účely. Slované řepu řadili vedle obilí mezi základní potraviny, a dokonce bývá označována za předchůdkyni brambor. Řepa se může pyšnit nejen svou nezaměnitelnou chutí v které se mísí zemitost se sladkými tóny, ale i svými životodárnými účinky. Připravovat ji můžete na mnoho způsobů od vaření, dušení, pečení a vytvořit z ní salát, polévku nebo přílohu. Polévka z ní se dělávala tradičně na Těšínsku, jen se řepa nepekla, ale rovnou vařila ve vodě. Já s oblibou zeleninu před jejím použitím peču, jelikož krásně zintenzivní svoje chutě, obzvlášť ty sladké a když kdekoliv v průběhu vaření použijete místo vody vývar nebo část nahradíte vínem, výsledku to vždy jen prospěje.
 
INGREDIENCE:
3 STŘEDNĚ VELKÉ ČERVENÉ ŘEPY
1 VELKÁ ČERVENÁ CIBULE
2 STROUŽKY ČESNEKU
1L ZELENINOVÉHO VÝVARU
1-2 LŽÍCE UMEOCTU
2 LŽÍCE GHÍ NEBO OLIVOVÉHO OLEJE
SŮL, PEPŘ
 
Řepy omyjte, osušte, zabalte do alobalu a dejte péct do trouby vyhřáté na 200 °C dle velikosti přibližně na jednu hodinu. Mezitím si v hrnci rozehřejte tuk a osmahněte nakrájenou cibuli. Po chvíli přidejte nakrájený česnek a krátkou chvilku restujte, poté zalijte vývarem. Máte-li rádi polévky hustší, ještě před přilitím vývaru osmahněte s cibulí vrchovatou lžíci mouky. Zda je řepa upečená zjistíte zapíchnutím vidličky až do jejího středu a když ještě klade trochu odpor, je hotová. Vybalte ji z alobalu, oloupejte, rozkrájejte a přidejte do vývaru. Přidejte sůl, pepř, umeocet a ještě chvíli povařte. Poté rozmixujte. Každá řepa má jinou intenzitu sladkosti, což zjistíte až po jejím upečení, takže pokud se vám bude zdát polévka málo sladká, ještě si ji doslaďte. Podávat ji můžete se zakysanou smetanou, dozdobit třeba jejími listy a dochutit vaším oblíbeným přírodním sýrem nebo fetou.

Polévkovou misku mám z @antik_spomysl 

#polevka #repa #zdravi #tradice #vintagefood #vintagerecepty #inspirace #cervena #flatlayforever #flatlaytoday #vegetariancooking #vegetarianfoodshare
Pavla Janečková Hájková
vintagekitchen.cz
•
Follow
Rubínový poklad, který příroda stvořila v jedlé podobě červené řepy, oceňovali již naši předci před 3000 lety ve starověké Babylónii. První písemné zmínky pochází od starých Římanů, kteří obohacovali svůj jídelníček jen jejími listy a bulvu používali pro lékařské účely. Slované řepu řadili vedle obilí mezi základní potraviny, a dokonce bývá označována za předchůdkyni brambor. Řepa se může pyšnit nejen svou nezaměnitelnou chutí v které se mísí zemitost se sladkými tóny, ale i svými životodárnými účinky. Připravovat ji můžete na mnoho způsobů od vaření, dušení, pečení a vytvořit z ní salát, polévku nebo přílohu. Polévka z ní se dělávala tradičně na Těšínsku, jen se řepa nepekla, ale rovnou vařila ve vodě. Já s oblibou zeleninu před jejím použitím peču, jelikož krásně zintenzivní svoje chutě, obzvlášť ty sladké a když kdekoliv v průběhu vaření použijete místo vody vývar nebo část nahradíte vínem, výsledku to vždy jen prospěje. INGREDIENCE: 3 STŘEDNĚ VELKÉ ČERVENÉ ŘEPY 1 VELKÁ ČERVENÁ CIBULE 2 STROUŽKY ČESNEKU 1L ZELENINOVÉHO VÝVARU 1-2 LŽÍCE UMEOCTU 2 LŽÍCE GHÍ NEBO OLIVOVÉHO OLEJE SŮL, PEPŘ Řepy omyjte, osušte, zabalte do alobalu a dejte péct do trouby vyhřáté na 200 °C dle velikosti přibližně na jednu hodinu. Mezitím si v hrnci rozehřejte tuk a osmahněte nakrájenou cibuli. Po chvíli přidejte nakrájený česnek a krátkou chvilku restujte, poté zalijte vývarem. Máte-li rádi polévky hustší, ještě před přilitím vývaru osmahněte s cibulí vrchovatou lžíci mouky. Zda je řepa upečená zjistíte zapíchnutím vidličky až do jejího středu a když ještě klade trochu odpor, je hotová. Vybalte ji z alobalu, oloupejte, rozkrájejte a přidejte do vývaru. Přidejte sůl, pepř, umeocet a ještě chvíli povařte. Poté rozmixujte. Každá řepa má jinou intenzitu sladkosti, což zjistíte až po jejím upečení, takže pokud se vám bude zdát polévka málo sladká, ještě si ji doslaďte. Podávat ji můžete se zakysanou smetanou, dozdobit třeba jejími listy a dochutit vaším oblíbeným přírodním sýrem nebo fetou. Polévkovou misku mám z @antik_spomysl #polevka #repa #zdravi #tradice #vintagefood #vintagerecepty #inspirace #cervena #flatlayforever #flatlaytoday #vegetariancooking #vegetarianfoodshare
před 3 týdny
View on Instagram |
5/12
Ještě před víkendem vám sem dávám recept na oblíbenou bezovou šťávu, protože kdy jindy ji udělat než v těchto dnech plných bílého kvetení všude kolem nás. Klidně si rozpulte množství, ať se netrápíte dlouhým sběrem. Jinde se jí nejspíš nevypije tolik jako u nás.😀

INGREDIENCE:
100 BEZOVÝCH KVĚTŮ 
6 L VODY
6 KG SVĚTLÉHO TŘTINOVÉHO NEBO BŘEZOVÉHO CUKRU (případně půl na půl)
80 G KYSELINY CITRÓNOVÉ
2 BUO CITRONY

Vodu v hrnci uveďte do varu, přisypte do ní cukr a krátce povařte, aby se cukr rozpustil. Poté sundejte hrnec z plotny, přimíchejte kyselinu citrónovou a nechte úplně vychladnout. Bezové květy opláchněte ve studené vodě a zastřihněte jim stonky. Citróny omyjte a nakrájejte na plátky. Květy přemístěte do větší nádoby a přelijte cukrovým svarem. Přidejte plátky citrónů a nechte jeden celý den stát na chladnějším místě. Další den šťávu přeceďte přes cedník vyložený plátýnkem nebo gázou. Šťávu přelijte do sterilních lahví, zavíčkujte a skladujte v chladu.

#stava #bez #bezova #sber #priroda #prirodni #louka #zidle #tonet #dzban #piti #napoj #domaci #innature #homemadedrink #elderberry #elderberrysyrup  #homemadesyrup #syrup #homecookedfood #woodenchair #foodbloger #recept #vintagerecepty #vintagelovers
Ještě před víkendem vám sem dávám recept na oblíbenou bezovou šťávu, protože kdy jindy ji udělat než v těchto dnech plných bílého kvetení všude kolem nás. Klidně si rozpulte množství, ať se netrápíte dlouhým sběrem. Jinde se jí nejspíš nevypije tolik jako u nás.😀

INGREDIENCE:
100 BEZOVÝCH KVĚTŮ 
6 L VODY
6 KG SVĚTLÉHO TŘTINOVÉHO NEBO BŘEZOVÉHO CUKRU (případně půl na půl)
80 G KYSELINY CITRÓNOVÉ
2 BUO CITRONY

Vodu v hrnci uveďte do varu, přisypte do ní cukr a krátce povařte, aby se cukr rozpustil. Poté sundejte hrnec z plotny, přimíchejte kyselinu citrónovou a nechte úplně vychladnout. Bezové květy opláchněte ve studené vodě a zastřihněte jim stonky. Citróny omyjte a nakrájejte na plátky. Květy přemístěte do větší nádoby a přelijte cukrovým svarem. Přidejte plátky citrónů a nechte jeden celý den stát na chladnějším místě. Další den šťávu přeceďte přes cedník vyložený plátýnkem nebo gázou. Šťávu přelijte do sterilních lahví, zavíčkujte a skladujte v chladu.

#stava #bez #bezova #sber #priroda #prirodni #louka #zidle #tonet #dzban #piti #napoj #domaci #innature #homemadedrink #elderberry #elderberrysyrup  #homemadesyrup #syrup #homecookedfood #woodenchair #foodbloger #recept #vintagerecepty #vintagelovers
Pavla Janečková Hájková
vintagekitchen.cz
•
Follow
Ještě před víkendem vám sem dávám recept na oblíbenou bezovou šťávu, protože kdy jindy ji udělat než v těchto dnech plných bílého kvetení všude kolem nás. Klidně si rozpulte množství, ať se netrápíte dlouhým sběrem. Jinde se jí nejspíš nevypije tolik jako u nás.😀 INGREDIENCE: 100 BEZOVÝCH KVĚTŮ 6 L VODY 6 KG SVĚTLÉHO TŘTINOVÉHO NEBO BŘEZOVÉHO CUKRU (případně půl na půl) 80 G KYSELINY CITRÓNOVÉ 2 BUO CITRONY Vodu v hrnci uveďte do varu, přisypte do ní cukr a krátce povařte, aby se cukr rozpustil. Poté sundejte hrnec z plotny, přimíchejte kyselinu citrónovou a nechte úplně vychladnout. Bezové květy opláchněte ve studené vodě a zastřihněte jim stonky. Citróny omyjte a nakrájejte na plátky. Květy přemístěte do větší nádoby a přelijte cukrovým svarem. Přidejte plátky citrónů a nechte jeden celý den stát na chladnějším místě. Další den šťávu přeceďte přes cedník vyložený plátýnkem nebo gázou. Šťávu přelijte do sterilních lahví, zavíčkujte a skladujte v chladu. #stava #bez #bezova #sber #priroda #prirodni #louka #zidle #tonet #dzban #piti #napoj #domaci #innature #homemadedrink #elderberry #elderberrysyrup #homemadesyrup #syrup #homecookedfood #woodenchair #foodbloger #recept #vintagerecepty #vintagelovers
před 3 týdny
View on Instagram |
6/12
Mám pro vás novinu.  Možná tušíte, že se něco děje, jelikož tu tolik nejsem a není to o tom, že bych tvořila méně receptů nebo přestala fotit. Naopak vařím, fotím, píšu bez přestání i během víkendů, a když chvíli dělám něco jiného, dobíhají mě myšlenky, že bych se ničemu jinému věnovat neměla…ale znáte to, děti, domácnost, nějaké pracovní povinnosti a navíc ten čas tak rychle běží…a k čemu ho tolik potřebuji? Nakladatelský dům @albatrosmedia v čele s @do_nachodit_do_cist mě oslovil, abych vydala kuchařku. Jaká to radost a metla zároveň.🙌😍 Přeju si, aby v ní byla spousta nových receptů, které jsem ještě nezveřejnila, aby alespoň některé byly trochu jiné a neobvyklé, aby jste se u nich dozvěděli něco zajímavého z historie, aby se vám dle nich dobře vařilo, a aby se vám kuchařka líbila po obrazové stránce. Těch „aby“ je tolik, že mi moc nedávají prostor pro tvoření běžného obsahu a věnovat se sociálním sítím, tak prosím vydržte ještě pár týdnů než odejde kuchařka do tisku. Pak se vám s radostí opět budu věnovat.❤️

#kucharka #nakladatelstvi #cookbook #pisu #fotim #varim #recepty #projekt #tvorba #knihy #novinka #cas #zatisi #stilllife #stilllifegallery #moodyphoto #autoportrait #ja #kreativita #prace #radost #darkphoto #shadowphoto #kvetiny #knihy #booksphotography #flowersphotography
Pavla Janečková Hájková
vintagekitchen.cz
•
Follow
Mám pro vás novinu. Možná tušíte, že se něco děje, jelikož tu tolik nejsem a není to o tom, že bych tvořila méně receptů nebo přestala fotit. Naopak vařím, fotím, píšu bez přestání i během víkendů, a když chvíli dělám něco jiného, dobíhají mě myšlenky, že bych se ničemu jinému věnovat neměla…ale znáte to, děti, domácnost, nějaké pracovní povinnosti a navíc ten čas tak rychle běží…a k čemu ho tolik potřebuji? Nakladatelský dům @albatrosmedia v čele s @do_nachodit_do_cist mě oslovil, abych vydala kuchařku. Jaká to radost a metla zároveň.🙌😍 Přeju si, aby v ní byla spousta nových receptů, které jsem ještě nezveřejnila, aby alespoň některé byly trochu jiné a neobvyklé, aby jste se u nich dozvěděli něco zajímavého z historie, aby se vám dle nich dobře vařilo, a aby se vám kuchařka líbila po obrazové stránce. Těch „aby“ je tolik, že mi moc nedávají prostor pro tvoření běžného obsahu a věnovat se sociálním sítím, tak prosím vydržte ještě pár týdnů než odejde kuchařka do tisku. Pak se vám s radostí opět budu věnovat.❤️ #kucharka #nakladatelstvi #cookbook #pisu #fotim #varim #recepty #projekt #tvorba #knihy #novinka #cas #zatisi #stilllife #stilllifegallery #moodyphoto #autoportrait #ja #kreativita #prace #radost #darkphoto #shadowphoto #kvetiny #knihy #booksphotography #flowersphotography
před 4 týdny
View on Instagram |
7/12
Třetí verze rebarborového koláče je na světě. Není to žádný nový objev, jen jsem spojila mé oblíbené kynuté těsto s drobenkou, na které mám recept od prababičky Hájkové, s rebarborou a jahodami. Potvrzuji, že chuťově vše dokonale ladí. Pokud kynuté těsto neděláte z jakýkoliv důvodů, tak vás dnes trochu pošťouchnu, abyste to zkusili. Opravdu to vůbec není složité a tohle těsto, které lze vyválet do úplně nejtenčí placky, je prostě nejlepší. Prim pak na takovém koláči hraj ovoce a drobenka.
 
INGREDIENCE NA TĚSTO:
250 G HLADKÉ CELOZRNNÉ ŠPALDOVÉ MOUKY
30 G CUKRU MUSCOVADO
20 G DROŽDÍ
100 ML MLÉKA
100 G MÁSLA
CITRÓNOVÁ KŮRA
¼ LŽIČKY VANILKY
1 ŽLOUTEK
700 G REBARBORY
300 G JAHOD

INGREDIENCE NA DROBENKU:
200 G HRUBÉ ŠPALDOVÉ MOUKY CELOZRNNÉ 
200 G TŘTINOVÉHO CUKRU
100 G MÁSLA

Droždí rozdrolte do mísy, zasypte cukrem muscovado a zalijte ½ vlažného mléka. Přibližně po 10 minutách vznikne kvásek, do kterého prosejte mouku, přidejte nastrouhanou citrónovou kůru, vanilku a zalijte zbytkem vlažného mléka s rozmíchaným žloutkem, rozpuštěným máslem a solí. Vypracujte měkké lesklé těsto, které nechte zakryté utěrkou zhruba hodinu kynout. Vykynuté těsto přemístěte doprostřed plechu vyloženého pečícím papírem a prsty těsto vytáhněte do všech okrajů, tak aby nikde nezůstala díra. Pusťte se do přípravy ovoce a těsto na plechu vám mezitím ještě trochu dokyne. Pokud máte mladou rebarboru, ani ji nemusíte loupat. Stačí omýt a nakrájet na 1 cm silné kousky. Jahody též očistěte a přepulte.  Na drobenku si do misky nakrájejte studené máslo, přisypte cukr a mouku a prsty prohněťte do kompaktní hmoty. Poklaďte ovoce na těsto a zasypte drobenkou. Koláč dejte do trouby vyhřáté na 180°. Poté, co drobenka zezlátne můžete koláč z trouby vyndat, což by mělo být po cca po 30 minutách.

#kolac #rebarbora #jahody #jaro #zahrada #flatlaystyle #flatlayinspiration #gardenlifestyle #tablesetting #instagardenlovers #foodstylingbackgrounds #moodyphoto #vintagerecipes #vintagerecepty #darkandlight #beautifullight #naturelight #canon50mm #foodartblogs
Pavla Janečková Hájková
vintagekitchen.cz
•
Follow
Třetí verze rebarborového koláče je na světě. Není to žádný nový objev, jen jsem spojila mé oblíbené kynuté těsto s drobenkou, na které mám recept od prababičky Hájkové, s rebarborou a jahodami. Potvrzuji, že chuťově vše dokonale ladí. Pokud kynuté těsto neděláte z jakýkoliv důvodů, tak vás dnes trochu pošťouchnu, abyste to zkusili. Opravdu to vůbec není složité a tohle těsto, které lze vyválet do úplně nejtenčí placky, je prostě nejlepší. Prim pak na takovém koláči hraj ovoce a drobenka. INGREDIENCE NA TĚSTO: 250 G HLADKÉ CELOZRNNÉ ŠPALDOVÉ MOUKY 30 G CUKRU MUSCOVADO 20 G DROŽDÍ 100 ML MLÉKA 100 G MÁSLA CITRÓNOVÁ KŮRA ¼ LŽIČKY VANILKY 1 ŽLOUTEK 700 G REBARBORY 300 G JAHOD INGREDIENCE NA DROBENKU: 200 G HRUBÉ ŠPALDOVÉ MOUKY CELOZRNNÉ 200 G TŘTINOVÉHO CUKRU 100 G MÁSLA Droždí rozdrolte do mísy, zasypte cukrem muscovado a zalijte ½ vlažného mléka. Přibližně po 10 minutách vznikne kvásek, do kterého prosejte mouku, přidejte nastrouhanou citrónovou kůru, vanilku a zalijte zbytkem vlažného mléka s rozmíchaným žloutkem, rozpuštěným máslem a solí. Vypracujte měkké lesklé těsto, které nechte zakryté utěrkou zhruba hodinu kynout. Vykynuté těsto přemístěte doprostřed plechu vyloženého pečícím papírem a prsty těsto vytáhněte do všech okrajů, tak aby nikde nezůstala díra. Pusťte se do přípravy ovoce a těsto na plechu vám mezitím ještě trochu dokyne. Pokud máte mladou rebarboru, ani ji nemusíte loupat. Stačí omýt a nakrájet na 1 cm silné kousky. Jahody též očistěte a přepulte. Na drobenku si do misky nakrájejte studené máslo, přisypte cukr a mouku a prsty prohněťte do kompaktní hmoty. Poklaďte ovoce na těsto a zasypte drobenkou. Koláč dejte do trouby vyhřáté na 180°. Poté, co drobenka zezlátne můžete koláč z trouby vyndat, což by mělo být po cca po 30 minutách. #kolac #rebarbora #jahody #jaro #zahrada #flatlaystyle #flatlayinspiration #gardenlifestyle #tablesetting #instagardenlovers #foodstylingbackgrounds #moodyphoto #vintagerecipes #vintagerecepty #darkandlight #beautifullight #naturelight #canon50mm #foodartblogs
před 1 měsícem
View on Instagram |
8/12
Mám radost.❤️ Dostala jsem smaltovaný litinový pekáček, který se mi nejen líbí pro svůj krásný tvar a  těžší váhu, ale také mi připomíná mé dětství. Pamatuji se jeden podobný, do kterého babička dělávala buchty a já měla pocit, že jsou nejlepší na světě🙌 Věděli jste, že smalt i litina jsou známy po tisíciletí a mají opravdu dlouhou životnost? U nás v Čechách je to rozhodně tradice a tu já vždy ráda podpořím. A pokud i vám na tradici záleží, můžete jedné takové společnosti pomoci se mnou. U nás na trhu je jediná firma @cesky_smalt, která smaltuje litinu a nyní dávají dohromady finance na nákup nových modelových zařízení pro odlévání jejich nádobí. Každý, kdo jim přispěje na platformě HitHit, dostane na vybrané produkty slevu až 30 %. Více informací najdete na stránkách ceskysmalt.cz.
A co jsem jako první pekla v novém pekáčku? Ragout z chřestu dle 80 let starého receptu, jen trochu obohacený o sýr a citronovou kůru.

INGREDIENCE:
SVAZEK CHŘESTU
ŠIROKÉ NUDLE PRO 4 OSOBY
250 ML SMETANY NA VAŘENÍ
150 G PRAMAZÁNU
4 LŽÍCE STROUHANKY
2 VAJÍČKA
KŮRA Z 1 CITRONU
6 TENKÝCH PLÁTKŮ MÁSLA
SVAZEK PETRŽELE
SŮL, BÍLÝ PEPŘ
 
Očištěný chřest krátce povařte v osolené vodě a nakrájejte na menší kousky. Těstoviny uvařte do konzistence al dente a pokud jste nepoužili krátké nudle, tak je též pokrájete. Chřest smíchejte s nudlemi. Parmazán nastrouhejte najemno, ¼ si dejte stranou, a zbytek smíchejte se smetanou, citronovou kůrou, pokrájenými lístky petržele, žloutky, solí a pepřem. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh. Pekáček vymažte máslem, přendejte do něj těstoviny s chřestem, zalijte je smetanovou směsí a poté zlehka  vmíchejte sníh. Povrch těstovin posypte zbývajícím sýrem, strouhankou a poklaďte plátky másla. Pečte v troubě vyhřáté na 180°C dokud povrch nezezlátne.

#tradice #smalt #litina #nadobi #pekac #vintagelover #cesky #podpora #spoluprace #jidlo #recepty #vintagerecepty #flatlayforever #chrest #zelenina #ragout #varim #fotim #pecu #foodblogs
Pavla Janečková Hájková
vintagekitchen.cz
•
Follow
Mám radost.❤️ Dostala jsem smaltovaný litinový pekáček, který se mi nejen líbí pro svůj krásný tvar a těžší váhu, ale také mi připomíná mé dětství. Pamatuji se jeden podobný, do kterého babička dělávala buchty a já měla pocit, že jsou nejlepší na světě🙌 Věděli jste, že smalt i litina jsou známy po tisíciletí a mají opravdu dlouhou životnost? U nás v Čechách je to rozhodně tradice a tu já vždy ráda podpořím. A pokud i vám na tradici záleží, můžete jedné takové společnosti pomoci se mnou. U nás na trhu je jediná firma @cesky_smalt, která smaltuje litinu a nyní dávají dohromady finance na nákup nových modelových zařízení pro odlévání jejich nádobí. Každý, kdo jim přispěje na platformě HitHit, dostane na vybrané produkty slevu až 30 %. Více informací najdete na stránkách ceskysmalt.cz. A co jsem jako první pekla v novém pekáčku? Ragout z chřestu dle 80 let starého receptu, jen trochu obohacený o sýr a citronovou kůru. INGREDIENCE: SVAZEK CHŘESTU ŠIROKÉ NUDLE PRO 4 OSOBY 250 ML SMETANY NA VAŘENÍ 150 G PRAMAZÁNU 4 LŽÍCE STROUHANKY 2 VAJÍČKA KŮRA Z 1 CITRONU 6 TENKÝCH PLÁTKŮ MÁSLA SVAZEK PETRŽELE SŮL, BÍLÝ PEPŘ Očištěný chřest krátce povařte v osolené vodě a nakrájejte na menší kousky. Těstoviny uvařte do konzistence al dente a pokud jste nepoužili krátké nudle, tak je též pokrájete. Chřest smíchejte s nudlemi. Parmazán nastrouhejte najemno, ¼ si dejte stranou, a zbytek smíchejte se smetanou, citronovou kůrou, pokrájenými lístky petržele, žloutky, solí a pepřem. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh. Pekáček vymažte máslem, přendejte do něj těstoviny s chřestem, zalijte je smetanovou směsí a poté zlehka vmíchejte sníh. Povrch těstovin posypte zbývajícím sýrem, strouhankou a poklaďte plátky másla. Pečte v troubě vyhřáté na 180°C dokud povrch nezezlátne. #tradice #smalt #litina #nadobi #pekac #vintagelover #cesky #podpora #spoluprace #jidlo #recepty #vintagerecepty #flatlayforever #chrest #zelenina #ragout #varim #fotim #pecu #foodblogs
před 1 měsícem
View on Instagram |
9/12
Každý rok netrpělivě vyhlížím, kdy se na trzích objeví rebarbora a dnes ráno, jsem ji s nadšením konečně zakoupila. Dělávám z ní koláče, ale i chutney (česky řečeno čatní) nebo omáčku k masu nebo třeba šťávu. Letos mám v hlavě zase jiný koláč, než jsem dělala vloni a předloni a budu ho péct nespíš v neděli. Pokud ale už teď sháníte nějaké recepty s rebarborou, jsou ty mé starší k dispozici na blogu. 

#rebarbora #zelenina #sezona #jaro #kolac #zahrada #mojezahrada #gardenpics #stilllifephotos #still_life_nature #zidle #cervena #pecu #jidlo #gardenlifestyle #zdrave #kapradi #varim #cookinglife #hyggelife #inspirace
Pavla Janečková Hájková
vintagekitchen.cz
•
Follow
Každý rok netrpělivě vyhlížím, kdy se na trzích objeví rebarbora a dnes ráno, jsem ji s nadšením konečně zakoupila. Dělávám z ní koláče, ale i chutney (česky řečeno čatní) nebo omáčku k masu nebo třeba šťávu. Letos mám v hlavě zase jiný koláč, než jsem dělala vloni a předloni a budu ho péct nespíš v neděli. Pokud ale už teď sháníte nějaké recepty s rebarborou, jsou ty mé starší k dispozici na blogu. #rebarbora #zelenina #sezona #jaro #kolac #zahrada #mojezahrada #gardenpics #stilllifephotos #still_life_nature #zidle #cervena #pecu #jidlo #gardenlifestyle #zdrave #kapradi #varim #cookinglife #hyggelife #inspirace
před 1 měsícem
View on Instagram |
10/12
Ještě než nám ty šeříky úplně odkvetou, vám sem pro jistotu dávám recept na šťávu. Šeříkovou šťávu jsem dělala poprvé vloni a měla takový úspěch, že i když je celkem pracná, pustila jsem se do ní znovu. Letos jsem ale zapojila všechny členy rodiny,  tak to šlo naštěstí rychleji. Květy šeříku se totiž musí pořádně otrhat od zelených stopiček, jinak se do šťávy dostanou hořké tóny. Šťáva ze šeříku krásně voní a její jemné, neobvyklé chuti se člověk nemůže nebažit, takže nejspíš jsem odsouzena ji dělat každý rok. Dokonce má i léčivé účinky. Pomáhá zmírnit migrénu, bolest v krku, dokáže zklidnit psychiku, ale i rozbouřený žaludek, a údajně zrychluje metabolismus. Kdyby se vám nechtělo do šťávy, snad kvůli práci nebo množství cukru, můžete si z něj udělat alespoň čaj. Já často cukry ve šťávách kombinuji, aby se trochu odlehčily, tak můžete použít například kombinaci erytritholu a světlejšího třtinového nebo březového cukru.

INGREDIENCE:
700 ML ŠEŘÍKOVÝCH KVĚTŮ BEZ STOPIČEK
700 G PŘÍRODNÍHO CUKRU
1 LŽÍCE KYSELINY CITRÓNOVÉ
1 BIO CITRÓN
1 LITR VODY

Nejprve, ideálně někde v přírodě nebo na zahradě, otrhejte květy šeříku. Určitě se vyhněte místům u silnice. Jemně květy vyklepejte, aby vylezli broučci, ale umývat ho nemusíte. Dejte do hrnce vařit vodu s cukrem, občas promíchejte, dokud se cukr úplně nerozpustí. Já použila půl na půl cukr světlý třtinový a březový, ale je to na vás, který vyberete. Poté sundejte hrnec z plotny, přimíchejte kyselinu citrónovou a zalijte šeříkové květy. Přidejte na kolečka nakrájený citrón a nechte pod pokličkou louhovat 1-2 dny. Poté zoft přes plátýnko přeceďte a přelijte do sterilizovaných lahví. Skladujte v chladu.

#serik #šeřík #kveten #stava #zoft #domaci #zdravi #vune#fialova #sladky #jaro #kvety #vintagerecepty #homemadedrink #sweetdrink #ruce #handsphotography #bloomsday #feedfood #foodartblog #fromthegarden #zezahrady
Pavla Janečková Hájková
vintagekitchen.cz
•
Follow
Ještě než nám ty šeříky úplně odkvetou, vám sem pro jistotu dávám recept na šťávu. Šeříkovou šťávu jsem dělala poprvé vloni a měla takový úspěch, že i když je celkem pracná, pustila jsem se do ní znovu. Letos jsem ale zapojila všechny členy rodiny, tak to šlo naštěstí rychleji. Květy šeříku se totiž musí pořádně otrhat od zelených stopiček, jinak se do šťávy dostanou hořké tóny. Šťáva ze šeříku krásně voní a její jemné, neobvyklé chuti se člověk nemůže nebažit, takže nejspíš jsem odsouzena ji dělat každý rok. Dokonce má i léčivé účinky. Pomáhá zmírnit migrénu, bolest v krku, dokáže zklidnit psychiku, ale i rozbouřený žaludek, a údajně zrychluje metabolismus. Kdyby se vám nechtělo do šťávy, snad kvůli práci nebo množství cukru, můžete si z něj udělat alespoň čaj. Já často cukry ve šťávách kombinuji, aby se trochu odlehčily, tak můžete použít například kombinaci erytritholu a světlejšího třtinového nebo březového cukru. INGREDIENCE: 700 ML ŠEŘÍKOVÝCH KVĚTŮ BEZ STOPIČEK 700 G PŘÍRODNÍHO CUKRU 1 LŽÍCE KYSELINY CITRÓNOVÉ 1 BIO CITRÓN 1 LITR VODY Nejprve, ideálně někde v přírodě nebo na zahradě, otrhejte květy šeříku. Určitě se vyhněte místům u silnice. Jemně květy vyklepejte, aby vylezli broučci, ale umývat ho nemusíte. Dejte do hrnce vařit vodu s cukrem, občas promíchejte, dokud se cukr úplně nerozpustí. Já použila půl na půl cukr světlý třtinový a březový, ale je to na vás, který vyberete. Poté sundejte hrnec z plotny, přimíchejte kyselinu citrónovou a zalijte šeříkové květy. Přidejte na kolečka nakrájený citrón a nechte pod pokličkou louhovat 1-2 dny. Poté zoft přes plátýnko přeceďte a přelijte do sterilizovaných lahví. Skladujte v chladu. #serik #šeřík #kveten #stava #zoft #domaci #zdravi #vune#fialova #sladky #jaro #kvety #vintagerecepty #homemadedrink #sweetdrink #ruce #handsphotography #bloomsday #feedfood #foodartblog #fromthegarden #zezahrady
před 1 měsícem
View on Instagram |
11/12
Sezóna českého letního ovoce se blíží, ale než jeho barvami začnou hýřit naše zahrady a farmářské trhy, připravila jsem pro vás osvěžující citronový chlebíček. Na jeho recept jsem se inspirovala mým oblíbeným čajem od @leros_bylinna_harmonie „Zdravá pleť, v kterém se snoubí violka trojbarevná, konopná semínka, citronová tráva. Obvykle citronové moučníky ochucuji citronovou šťávou a kůrou, ale tentokrát jsem k těmto ingrediencím ještě přidala citronovou trávu v podobě prášku a poprvé vyzkoušela, jak zapůsobí ve sladkém. Citronová tráva voní a chutná podobně jako citron, jen trochu pikantněji a zajímavé na ní je, že jídlo do kterého ji přidáte, neokyseluje. Krásně se tak zesílilo citronové aroma, ale chlebíček nebyl překyselený. Violka trojbarevná, konopná semínka i citronová tráva přispívají ke zdraví pleti a lze je využí u projevů stárnutí kůže jako jsou vrásky, nepružná a suchá kůže. Jestli se napárováním čaje a chlebíčku zintenzivní účinky všech bylin, to říct neumím, ale chuťově k sobě opravdu ladí.
 
INGREDIENCE:
3 VELKÁ VEJCE
170 G HLADKÉ ŠPALDOVÉ MOUKY
170 G MOUČKOVÉHO CUKRU (NEBO ZDRAVĚJŠÍ VERZE 110 G ERYTHRITOLU A 80 G DATLOVÉHO CUKRU)
170 G MÁSLA POKOJOVÉ TEPLOTY
ŠŤÁVA A KŮRA Z 1 BIO CITRONU
4 LŽIČKY PRÁŠKU Z CITRONOVÉ TRÁVY
2 LŽIČKY KYPŘÍCÍHO PRÁŠKU
8 LŽIČEK KONOPNÝCH SEMÍNEK
KOUSEK MÁSLA A HRUBÁ MOUKA NA FORMY
ŠLEHAČKA NEBO SMETANOVÝ JOGURT
VIOLKY NA OZDOBENÍ
 
Rozehřejte troubu na 180˚C a formu na chlebíček vymažte máslem a vysypte moukou. Máslo a cukr ušlehejte v kuchyňském robotu do světlé pěny a následně přimíchejte žloutky. Poté přidejte mouku, prášek do pečiva, konopná semínka, citronovou kůru a šťávu, prášek z citronové trávy a důkladně vše promíchejte. Na závěr do směsi vmíchejte z bílků ušlehaný sníh.
Směs nalijte do formy a pečte 30-40 minut, dokud špejle zapíchnutá do chlebíčku nevyjde čistá. Chlebíček nechte po jeho upečení vychladnout a před servírováním ozdobte šlehačkou nebo smetanovým jogurtem a violkami.
 
#chlebicek #citron #dezert #sladke #jaro #zahrada #caj #posezeni #peceni #teatime #stilllifephotography #weekendbaking #bakeandshare #stillmoments #snidane #breakfasttime #rano #inspirace
Pavla Janečková Hájková
vintagekitchen.cz
•
Follow
Sezóna českého letního ovoce se blíží, ale než jeho barvami začnou hýřit naše zahrady a farmářské trhy, připravila jsem pro vás osvěžující citronový chlebíček. Na jeho recept jsem se inspirovala mým oblíbeným čajem od @leros_bylinna_harmonie „Zdravá pleť, v kterém se snoubí violka trojbarevná, konopná semínka, citronová tráva. Obvykle citronové moučníky ochucuji citronovou šťávou a kůrou, ale tentokrát jsem k těmto ingrediencím ještě přidala citronovou trávu v podobě prášku a poprvé vyzkoušela, jak zapůsobí ve sladkém. Citronová tráva voní a chutná podobně jako citron, jen trochu pikantněji a zajímavé na ní je, že jídlo do kterého ji přidáte, neokyseluje. Krásně se tak zesílilo citronové aroma, ale chlebíček nebyl překyselený. Violka trojbarevná, konopná semínka i citronová tráva přispívají ke zdraví pleti a lze je využí u projevů stárnutí kůže jako jsou vrásky, nepružná a suchá kůže. Jestli se napárováním čaje a chlebíčku zintenzivní účinky všech bylin, to říct neumím, ale chuťově k sobě opravdu ladí. INGREDIENCE: 3 VELKÁ VEJCE 170 G HLADKÉ ŠPALDOVÉ MOUKY 170 G MOUČKOVÉHO CUKRU (NEBO ZDRAVĚJŠÍ VERZE 110 G ERYTHRITOLU A 80 G DATLOVÉHO CUKRU) 170 G MÁSLA POKOJOVÉ TEPLOTY ŠŤÁVA A KŮRA Z 1 BIO CITRONU 4 LŽIČKY PRÁŠKU Z CITRONOVÉ TRÁVY 2 LŽIČKY KYPŘÍCÍHO PRÁŠKU 8 LŽIČEK KONOPNÝCH SEMÍNEK KOUSEK MÁSLA A HRUBÁ MOUKA NA FORMY ŠLEHAČKA NEBO SMETANOVÝ JOGURT VIOLKY NA OZDOBENÍ Rozehřejte troubu na 180˚C a formu na chlebíček vymažte máslem a vysypte moukou. Máslo a cukr ušlehejte v kuchyňském robotu do světlé pěny a následně přimíchejte žloutky. Poté přidejte mouku, prášek do pečiva, konopná semínka, citronovou kůru a šťávu, prášek z citronové trávy a důkladně vše promíchejte. Na závěr do směsi vmíchejte z bílků ušlehaný sníh. Směs nalijte do formy a pečte 30-40 minut, dokud špejle zapíchnutá do chlebíčku nevyjde čistá. Chlebíček nechte po jeho upečení vychladnout a před servírováním ozdobte šlehačkou nebo smetanovým jogurtem a violkami. #chlebicek #citron #dezert #sladke #jaro #zahrada #caj #posezeni #peceni #teatime #stilllifephotography #weekendbaking #bakeandshare #stillmoments #snidane #breakfasttime #rano #inspirace
před 1 měsícem
View on Instagram |
12/12
Sledujte nás
  • O VINTAGE KITCHEN
    • O MNĚ
    • INGREDIENCE
  • RECEPTY
    • Rychlé
    • Malé
      • Snídaně
      • Polévky
      • Chuťovky
    • Velké
      • Maso
      • Nemaso
    • Zdravé
    • Sladké
      • Slazené přírodním cukrem
      • Slazené přírodními sirupy
      • Bez cukru
      • Cukroví
    • Kynuté
      • Kváskové
      • Drožďové
    • Tekuté
      • Káva&čaje
      • Šťávy
      • Koktejly
    • Vintage
  • PŘÍRODNÍ VÍNA
    • Vína
    • Vinařství
    • Food pairing
  • CESTOVÁNÍ
  • BLOG
    • Rozhovory
    • Články

Blog

  • You are here:
  • Home
  • KUŘECÍ VÝVAR S KROUPAMI, LIMETOU A KORIANDREM

KUŘECÍ VÝVAR S KROUPAMI, LIMETOU A KORIANDREM

Malé, Polévky, Recepty
  • Posted by Pavla Hájková
  • 3. 8. 2019
  • 0
  • 0 likes
Malé, Polévky, Recepty

Vývary jsou u nás doma obecně oblíbené, ale tenhle je navíc skvělý v tom, že je celkem rychle připravený. Obměňuji ho ve dvou variantách, a to v klasické s nudlemi a petrželkou anebo v méně obvyklé s kroupami, citrónem a koriandrem. Já mám tedy raději tu druhou variantu, protože citrón a koriandr jsou mé oblíbené ingredience, a i když se s nimi nestane polévkou z ranku asian fusion, tak získá exotický nádech. Při všech vývarech je velmi důležité kupovat opravdu kvalitní maso. Zrovna kuřecí směs na polévku v bio kvalitě, za velmi dobré peníze, je možné sehnat celkem lehce v různých bio prodejnách. I tento vývar si zamrazuji pro další využití v jiných receptech anebo i jen jako zálohu na případnou rychlou večeři.

INGREDIENCE:

1,5 KG KUŘECÍ POLÉVKOVÉ SMĚSI (TRUP, KRKY)

2 VĚTŠÍ MRKVE

2 VĚTŠÍ PETRŽELE

½ BULVY VĚTŠÍHO CELERU

1 VĚTŠÍ CIBULE ŠALOTKA (NEBO KLASICKÁ CIBULE)

1 STROUŽEK ČESNEKU

1 LŽÍCE UMEOCTU

8 -10 KULIČEK PEPŘE A NOVÉHO KOŘENÍ

2 BOBKOVÉ LISTY

1 VRCHOVATÁ LŽIČKA SOLI

ŠT’ÁVA Z 1/2 LIMETY

KORIANDR

KROUPY (JEČNÉ NEBO POHANKOVÉ – DLE VAČICH PREFERENCÍ)

POSTUP:

Kuřecí skelety opláchněte ve studené vodě a vložte do hrnce, přidejte očištěnou celou 1 mrkev, 1 petržel a ¼ celeru, oloupanou celou cibuli a stroužek česneku. Vše zalijte 4 litry studené vody, přidejte sůl, kuličky pepře, nového koření, bobkový list a dejte pozvolna vařit. Vývar vařte přibližně hodinu, někdy lehce přes hodinu, dokud maso na skeletech není měkké. 

Mezitím si dejte vařit kroupy dle návodu na balení.

Připravte si kořenovou zeleninu, kterou pak vložte do polévky těsně před servírováním. Zbývající mrkev, petržel, celer očištěte a nakrájejte bud’ na kolečka či kostičky a povařte v osolené vodě, tak aby jen lehce změkla a zůstala trochu křupavá, což trvá přibližně 5 minut.

Opláchněte a nasekejte koriandr a vymačkajte šťávu z citrónu. 

Jakmile je vývar uvařený, tak ho přeced’te přes síto, abyste z něj odstranili všechno koření. Oberte maso ze skeletů a vhod’te zpátky do vývaru. Přidejte kořenovou zeleninu uvařenou na skus a kroupy, vlijte limetovou šťávu, přidejte Umeocet a je hotovo. Případně dosolte a dopepřete. Koriandr přidejte až přímo do talířů, aby si zachoval svoji čerstvost.

Sdílet:

Předchozí článek

Polévka z pečených rajčat

Další článek

VIŠNĚ V RUMU
0 comments on KUŘECÍ VÝVAR S KROUPAMI, LIMETOU A KORIANDREM
Scroll

© 2022 Vintage Kitchen. Všechna práva vyhrazena, created by Emglare Technologies s.r.o.